v  

ŠPORT INVALIDOV

invalid - športnik 2004

SPONZORJI
DONATORJI

 

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave
FORUM - klepet s športniki
Olimpijski komite Slovenije Evropski Paraolimpijski komite Mednarodni Paraolimpjski komite Evropski olimpijski komite

športniki

 

trenerji

zaslužni športniki

dragica lapornik

janez roškar

sabina hmelina

športnik leta

športnik l. 2000

fotoreportaža

športnik l. 2001

fotoreportaža

športnik l. 2002

fotoreportaža

športnik l. 2003

fotoreportaža

vse medalje

medalje 2004

medalje 2003

paraolimpijske

svetovne

evropske

deaflympics

medalje po letih

po panogah

posamezno

specialne igre

 

panoge

alpsko smučanje

atletika

atletika - gluhi

balinanje

bowling

dresurno jahanje

golbal

judo

kegljanje

kolesarjenje

košarka na vozičkih

košarka - gluhi

mali maraton

mali nogomet

maraton

namizni tenis

odbojka

plavanje

plavanje - gluhi

sedeča odbojka

streljanje

šah

športni ribolov

smučarski tek

tenis na vozičkih

tenis

Email Forum Gbook

 

XII. Paraolimpijske igre - Atene 2004 Zimske Paraolimpijske igre - Torino 2006 XIII. Paraolimijske igre - Peking 2008 Paraolimpijska reprezentanca - Atene 2004 Foto Galerija - Atene 2004

INVALIDI - ŠPORTNIKI LETA 2004

NAPOVED

Letošnja prireditev "Športnik - invalid 2004" je bila 27. januarja 2005 v Zagorju.

  30.01.05.

Zagorje - Namiznoteniška igralka Mateja Pintar, strelec Franc Pinter in moška košarkarska reprezentanca gluhih so najboljši športniki invalidi v letu 2004.
Pintarjeva in Pinter sta si nagradi po izboru Zveze za šport invalidov Slovenije (ZŠIS) prislužila z medaljama na paraolimpijskih igrah v Atenah, košarkarji pa z osvojenim prvim mestom na evropskem prvenstvu gluhih v Ljubljani. Na podelitvi v Zagorju so nagrade, zlate, srebrne in bronaste znake, dobili tudi vsi športniki invalidi, ki so na lanskih mednarodnih tekmovanjih osvojili medalje.
"Na evropskih, svetovnih prvenstvih in paraolimpijskih igrah smo lani osvojili šest zlatih, pet srebrnih in dve bronasti medalji. Leto 2004 je bilo posebno leto, saj so bile izvedene paraolimpijske igre v Atenah, na katerih smo prvič po 12 letih osvojili zlato medaljo," je predsednik ZŠIS Emil Muri ocenil lanske nastope slovenskih športnikov invalidov.
Skupna bera medalj na EP, SP, paraolimijskih igrah, olimpijskih igrah gluhih in igrah specialne olimpijade je v obdobju samostojne Slovenije narasla na 87 zlatih, 92 srebrnih in 104 bronaste medalje.
Mateja Pintar si je priznanje za športnico leta zaslužila s posamično zlato medaljo na paraolimpijskih igrah v Atenah v kategoriji 3. Na istem tekmovanju je strelec Franc Pinter osvojil srebrno medaljo z zračno puško stoje v kategoriji SH1.
Najboljša ekipa v letu 2004 pa je košarkarska reprezentanca gluhih Slovenije, ki je na domačem prvenstvu poleti v Ljubljani zmagala. Zlate medalje so osvojili Damjan Šebjan, Miha Jakofčič, Aleksander Perič, Peter Potočnik-Hoenigsman, Christian Alexander Budelli, Roman Krajačič, Domen Starc, Peter Rankovič, Saša Lukič, Miha Zupan, Simon Grošelj, Nejc Drekonja.
Zlate znake je ZŠIS podelila za uspehe na paraolimpijskih igrah in njim enakih tekmovanjih. Dobili so jih Tatjana Majcen za osvojeno 2. mesto v metu kopja v kategoriji F54/55 in 3. mesto v suvanju krogle na Paraolimpijskih igrah v Atenah, njen trener Ivan Markež, Mateja Pintar in njen trener Gorazd Vecko, tretji dobitnik tega priznanja Franc Pinter pa je v Atenah osvojil 2. mesto z zračno puško stoje v kategoriji SH1, priznanje pa je dobila tudi njegova trenerka Polonca Sladič.
Srebrne znake ZŠIS podeljuje za uspehe na svetovnih prvenstvih. Eva Zorko je na svetovnem prvenstvu v judu za gluhe v Moskvi osvojila dve prvi mesti, v kategoriji do 57 kg in v absolutni kategoriji. Znak je dobil tudi njen klubski trener Marjan Fabjan. Rudolf Centrih, član društva paraplegikov jugozahodne Štajerske, je osvojil posamično srebro na 6. SP v lovu rib s plovcem na sladkih vodah v Radečah. Državna reprezentanca je na tem tekmovanju zmagala, sodelovali pa so Centrih, Franc Štefanič, Zvonko Novak, Miran Jernejšek in Edvard Pufler, priznanje pa je dobil tudi trener reprezentance Dušan Vučajnk.

Bronasti znak ZŠIS za uspehe na evropskih prvenstvih so prejeli Alojzija Meglič za osvojeno 2. mesto v superveleslalomu in 3. mesto v smuku na 8. EP v zimskih športih za gluhe, ki je med 14. in 21. februarjem lani potekalo v nemškem Pfrontnu. Samo Petrač je na istem tekmovanju osvojil 2. mesto v smuku. Marija Fras je na 7. EP za slepe kegljače v romunskem Targu Muresu zmagala v posamični disciplini B3.
Bronasti znak je prejela tudi trenerka reprezentance slepih in slabovidnih Silva Razlag. Košarkarska reprezentanca gluhih je poleg priznanja za ekipo leta dobila še bronasti znak za svoje prvo mesto, enak znak pa sta si prislužila tudi trenerja Peter Brumen in Bogdan Tanasič.
ZŠIS je ob koncu kariere podelila zlate plakete atletinji Dragici Lapornik, smučarki Sabini Hmelini, atletu Janezu Roškarju in plavalcu Danijelu Pavlincu.
Bronasto plaketo sta za opravljeno delo v dosedanjem razvoju ZŠIS prejela nekdanja predsednika zveze Ernest Jazbinšek in Janez Furlan, posebno priznanje za vodenje paraolimpijske reprezentance v Atenah pa je dobil Branko Mihorko.

Edvard Bogataj   

Fotogalerija s prireditve

Športnik leta 2003

Olimpijski komite Slovenije Neposredni prenosi s Paraolimpijskih iger Paraolimpijske igre - Atene 2004 Paraolimpijske igre - Sydney 2000Dvakrat nagrajena spletna stran
Mednarodni Olimpijski komite Mednarodni Paraolimpijski komite

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave
FORUM - klepet s športniki

 

Copyright (c) 2000 - 2004: Edvard Bogataj

Posodobljeno: 11-05-05.