ČLANI NAŠE REPREZENTANCE POROČAJO IZ SYDNEYA

Kliknite na slike za povečavo!

Vsa dosedanja poročila in slike iz Sydneya so na podstraneh "ARHIV"

Slovesen zaključek XI. Paraolimpijskih iger in odhod iz Sydneya

Sydney
30.10.2000

Ognjemet je bil tudi tokrat veličasten.
Stanka pravi, da je dobesedno "zažgal" stadion

 

 

Ančo se niti na zaključnem mimohodu kot zastavonoša ni odpovedal raglji

Posnel:
Florjan Auser

Odhajamo!

ognjemet.jpg (22179 bytes)Olimpijski ogenj je že ugasnil. Po pošiljanju tega sporočila bo ugasnila tudi povezava med Ljubljana in neko pisarnico v kleti Paraolimpijske vasi v Sydneyu. Računalnik, ki nam je služil 24 ur na dan, se seli nazaj v Ljubljano.

V Ljubljani bom lahko vsaj spet v miru delal. Tu je bilo najbolj pogosto vprašanje: »Ali je računalnik prost?«

Zahvaljujem se vsem članom slovenske reprezentance in ostalim, ki so vložili veliko truda, da je nastala uspešna zgodba Paraolimpijada Sydney 2000. Kar se tiče Internet strani, ne smemo pozabiti na Eda, ki ne vem kdaj je spal.

Zahvaljujem se tudi vsem Vam, ki ste nas podpirali, spraševali, čestitali in …. Elektronska pošta je prihajala z vsega sveta.

zakljucek_slo.jpg (22770 bytes)Vse, kar si lahko ogledate na naši Internet strani, govori o izjemnem dogodku, katerega udeleženci smo bili. Sodeloval sem s čudovito ekipo, ki je ves čas dihala kakor eden. Vsi smo bili skupaj veseli ali pa žalostni.

Torej še enkrat za konec, hvala vsem, torej tudi tebi, ki ta hip bereš ta zapis. Vsi ste in smo dodali kamenček za prihodnost športa invalidov.

Novi projekti se bližajo …….

Vodja reprezentance: Branko Mihorko   

 

NASVIDENJE V ATENAH 2004
zupan_atene.jpg (25530 bytes)
Župan Aten s Paraolimpijsko zastavo.

 

Še zadnji posnetki izpod zlatih prstov naše Helene (ampak samo iz Sydneya, drugače ima gotovo še kaj na zalogi)
Sydney
29.10.2000
sever19_800.jpg (57793 bytes)Če voziš formulo, moraš znati zanjo tudi skrbeti - in Marko to zna! sever20_800.jpg (54790 bytes)Dnevna soba ali servis?
Takole na hitro bi rekel, da posrečena kombinacija obojega
sever21_440.jpg (37296 bytes)Na tekmo se je potrebno dobro pripraviti - Marko ima kar veliko dela hudej19_800.jpg (53732 bytes)Janez Hudej med suvanjem krogle.

Kar verjemite Heleni in meni, čeprav se Janeza komaj vidi.


helena03_560.jpg (21725 bytes)
Malo preštudiram tole tehniko, da česa ne pozabim, potem pa naciljam in "klik" - in tako najmanj 500-krat v treh tednih (toliko slik je namreč objavljenih na teh straneh)

Stankino poročilo s tiskovne konference v Sydneyu ob zaključku Paraolimpijskih iger 

Sydney
29.10.2000

 branko01_560.jpg (30557 bytes)
Vodja reprezentance Branko v pogovoru s Stankobranko02_560.jpg (28371 bytes)

 

jazbinsek10_560.jpg (28291 bytes)
Ernest v pogovoru za TV Slovenija

stanka.jpg (17658 bytes)
Prvi mikrofon TV SLovenija v Sydneyu - naša Stanka

Sydney /Glas Slovenije/ - V nedeljo, 29. oktobra sta se Stanka Gregorič in Florjan Auser udeležila tiskovne konference, ki jo je ob zaključku Paraolimpijskih iger priredil za medije Michael Knight, minister za Olimpijske igre in minister odgovoren za Paraolimpijske igre Sydney 2000. Takšnih in podobnih konferenc sta se redno udeleževala skoraj vse leto (posnetki za TV Slovenijo v Ljubljani).

"OI in POI, ki so bile 'smashing succes'" - nadvse uspešne, prav tako pa tudi prodaja vstopnic, promet po mestu, publika na stadionih, nastopajoči športniki, prostovoljci, Avstralci nasploh in ne nazadnje organizatorji - vsi so postavili Sydney močno na zemljepisno mapo sveta" je dejal v uvodnem govoru gospod Knight.

"To je bilo neverjetno potovanje, in vse kar lahko rečem je: HVALA!"

Michael Knight je posebej poudaril, da se je ob obisku POI v Atlanti zarekel, da bo Sydney bolje poskrbel za invalidne športnike, kajti odnos Američanov do njih mu takrat, leta 1996 ni bil všeč.

"Paraolimpijski športniki so bili na naših igrah senzacionalni, saj so postavili nešteto svetovnih in Paraolimpijskih rekordov.... pa tudi mi Avstralci moramo biti zelo, zelo ponosni na kakšen način smo poslali v svet svoje pozitivno sporočilo....." Pohvalil je odgovorne za promet po Sydneyu, saj so v času obojih iger v javnem prometu (z vlaki in avtobusi) prevozili več kot 5.5 milijona ljudi.

"Seveda so največji heroji preteklih 60 dni naši prostovoljci in na tisoče delavcev, vključno s policijo, vojsko, ambulantami, kuharji, vozniki avtobusov in vlakov, čistilci in drugimi... in ljudje, ki so z navijanjem, tudi za športnike iz drugih držav res ustvarjali pravo atsmosfero".

Atmosfera na stadionih enkratna, neponovljiva

Sydney /Glas Slovenije/ - Naj omenimo vsaj dve zanimivosti: Avstralci so prepeljali na stadione na tisoče otrok iz različnih šol.Ti otroci so se vsekakor naučili spoštovati tudi invalide in na njih gledati kot na druge ljudi; prosili so jih za avtograme, se želeli z njimi pogovarjati.... ni bilo pomembno, za katero državo tekmujejo, navijali so in ploskali (povsem naravno, ko so nastopili avstralski športniki, pa še toliko močneje). Tako je v intervjuju Stanki Gregorič povedal tudi strelec Ernest Jazbinšek, sicer predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije.

Posebno vzdušje je bilo ustvarjeno na tekmovanjih slepih in slabovidnih na golbalu. Publika na tribunah je med premori dobesedno plesala, poskakovala po ritmu animiranih glasbenih vložkov.

Pa Australian Stadion, ta gigant 21. stoletja! Kakšen poseben občutek ob zavrelih množicah na tribunah - to je nepozabno! V življenju večine sodelujočih enkratno!

Na tiskovni konferenci z Knightom se je oglasila tudi Stanka Gregorič: "Minister Knight, preden vam postavim vprašanje, naj vam povem sledeče - veliko intervjujev sem imela s člani slovenske Paraolimpijske ekipe in ko sem jih vprašala, kako so se počutili tukaj v Avstraliji, so skoraj vsi odgovarjali globoko ganjeni s solznimi očmi 'kako dobra organizacija in kakšen odnos avstralske publike do nas tekmovalcev! Ne, tega nismo doživeli se nikjer, da bi publika navijala tudi za druge, ne samo za domače...nikoli ne bomo pozabili Sydneya....!" Sledilo je vprašanje, kako je zadovoljen z medijskim pokritjem Paraolimpijskih iger. Preden je odgovoril na vprašanje, se je Stanki zahvalil za njene ljubeznive besede.

Besedilo in fotografije: Stanka Gregorič in Florjan Auser   

 

knight02_560.jpg (16542 bytes)
Tiskovna konferenca Michaela Knightaknight01_560.jpg (16560 bytes)

roskar29_560.jpg (30863 bytes)
Bronasti Janez z Mlačevega

sever17_560.jpg (22875 bytes)
Začetek Markovega nastopa

sever18_560.jpg (32648 bytes)
Marko je nasmejan kot vedno

 

Tako je Polona doživljala minule Paraolimpijske igre
Sydney
29.10.2000

sladic03_560.jpg (31223 bytes)
Polona daje izjavo za TV

Še zadnjič lep pozdrav iz Paraolimpijskega Sydneya!
Sobota popoldne po tukajšnjem času, vi pa se prebujate v jutro. Tu se počasi približujemo koncu iger, zato se želim posloviti. Gospod urednik (gospod je iz spoštovanja do dela:), tole je čudovita stran in velik dosežek za šport invalidov. Mislim, da si tisto zlato medaljo, ki je ne bomo prinesli mi, zaslužite kar vi. Lepo je bilo prebirati vso pošto in tudi kaj napisati.

O vsem doživetem bomo seveda pripovedovali doma, pa vendar: Po moji oceni so bile to izvrstno organizirane igre, praktično brez napak, z izjemnimi avstralskimi prostovoljci, s prijaznimi Avstralci, ki so olimpijski park in prizorišča spremenili v veliko mravljišče. Včeraj, ko sem si pomotoma (meni se take stvari vedno zgodijo pomotoma, he,he), zaklenila ključ v sobo, Helena pa je bila nekje daleč, sem morala poiskati enega od prostovoljcev, ki je zadolžen za odklepanje sob. Bil je možakar, blizu 60 let. Vprašala sem ga, ali že komaj čaka, da se vse konča, pa mi je ogorčen odgovoril, da sploh ne. Da kje na svetu bi pa se lahko bil cel dan obdan s samimi šampioni. Dodal je še, da se je že prijavil za prostovoljca v Atenah. Stvari se počasi zaključujejo, potrebno bo spakirati prtljago, se posloviti od starih in novih znancev, prijateljev.

Prepričana sem, da bomo na dolgem poletu domov vsi zatopljeni v svoje misli. Nekateri bodo komaj čakali, da svoj uspeh podelijo z najbližjimi, drugi bodo (bomo) morda analizirali nastope...Pa vendar: Tu smo se vsi borili po najboljših močeh. Vsi športniki so dali od sebe maksimum, zato jim iskreno čestitam. Tudi mojim VSEM trem strelcem.

Zato ne pozabite:

Na Brnik ne bodo prispeli samo štirje nosilci medalj, ampak bo tam 17 slovenskih zmagovalcev!

V upanju, da se bomo se kdaj srečevali na podoben način, vas lepo pozdravljam iz toplega, a vetrovnega Sydneya.

Polona   

Tole Polonino sporočilo objavljam zato, ker z malo besedami veliko pove o samih igrah, predvsem pa zaradi tistega njenega stavka, ki je zapisan z rdečo.Tudi sam čutim tako in zato mi je bilo v veselje skrbeti, da so bile te vaše strani čimbolj ažurne. In prav tako vesel sem bil vsakega novega sporočila (vašega ali pa od navijačev) kot vi, kajti to je pomenilo, da se je splačalo potruditi.

Vsebino ste preskrbeli vi z vašimi nastopi in s tem, ko ste pokazali, kako naj bi se vedel športnik (zdrav ali malo manj zdrav!) in prav zato je ta stran zares nekaj najlepšega, kar premore slovenska športna scena na Internetu

Ponosen sem, da sem lahko sodeloval pri tem.

Z moje strani pa gredo še posebne pohvale Heleni in Branku in obema se zahvaljujem za izjemno sodelovanje. Temu se reče teamsko delo (brez velikih besed smo se razumeli in prispevali vsak svoj delček - nastal pa je prekrasen mozaik)!

Edo   

 

kabic01_560.jpg (29223 bytes)
Goranov intervju

trojcek.jpg (28144 bytes)
Zadovoljni trojček

Ernest ob zaključku iger že razmišlja naprej
Sydney
27 in 28.10.2000

jazbinsek09_560.jpg (21516 bytes)

Pozdravljeni, dragi prijatelji !
Tokrat se vam zadnjič oglašam iz Sydneya.
Pri tem me tako kot vse druge usmerjajo čustva pa tudi realnost, ki smo jo doživeli tukaj. Na tisti čustveni plati je bilo veliko lepega in prijetnega, kar ste lahko prebrali iz naših sporočil in fotografij. Predvsem slednje bi morda lahko komu ustvarile vtis, da smo se tukaj samo zabavali. Ja, smo se, če kdo odgovorno pripravo na tekmovanje in uživanje v športnem nastopu smatra kot užitek.
Osebno nosim v sebi veliko lepih trenutkov, ki so nastali znotraj naše reprezentance, med kolegi iz drugih reprezentanc, uradnim osebjem ter volonterji, posebno pa med našimi rojaki Slovenci s Fredijem na čelu.

Hvala vam !

Tekmovalno sem manj navdušen nad svojimi dosežki. Pričakoval sem boljše uvrstitve in rezultate, vendar tako pač je v športu. Sedaj na koncu objavljam še eno informacijo: med strelci s pištolo sem bil najstarejši tekmovalec (vendar zato v našem športu ni nobene bonifikacije!).
Vesel pa sem tudi, da mi je v tisti odgovornejši funkciji predsednika Zveze za šport invalidov Slovenije uspelo pridobiti in angažirati nekaj zelo dobrih in plemenitih ljudi, skupno pa smo potem uspeli pridobiti medije in vzbuditi zanimanje v slovenski javnosti.
Hvala za vse dobre želje, podporo in čestitke ter na veselo snidenje v moji ljubi Sloveniji!

V teh dneh, ko se neusmiljeno približuje zaključek Paraolimpijskih iger in našega bivanja v veliki družini invalidov športnikov iz 128 držav, mislim, da je prav pozornost s tekmovalnih rezultatov usmeriti še kam drugam.
- od Atlante 1996 se je šport invalidov razširil v nove države. Prav tako je po političnih spremembah v Rusiji sedaj v Sydneyu veliko tekmovalcev iz držav, ki so včasih spadale v Sovjetsko zvezo, danes pa so tako kot Slovenija samostojne države. Takih primerov je še več in to razbija monotonijo, ki je bila na teh tekmovanjih včasih običajna.
-ZDA tokrat niso več najmočnejša država po osvojenih medaljah, ampak po njih posegajo tudi športniki iz držav, ki jih včasih ni bilo ali pa niso bili dobro pripravljeni. Ukrajina, Belorusija, Poljska, so primeri, ki poleg domačina Avstralije, vzbujajo veliko pozornosti.
- na Paraolimpijskih igrah praktično srečujemo vedno več težjih skupin invalidov, čeprav združevanje kategorij deluje proti njim.

Žal, tokrat iz Slovenije nosilcev stroke športa in rehabilitacije Paraolimpijske igre niso toliko zanimale, da bi si jih prišli ogledat. Fakulteta za šport je gotovo ena izmed najpomembnejših institucij, pa Ministrstvo za šolstvo in šport in še in še.

Morda, bodo posnetki dnevnih pregledov tekmovanj uspeli koga prepričati, da šport invalidov vendarle sodi v področje športa in ne le rekreacije.
Če se bo to zgodilo, bodo invalidi v Sloveniji morda deležni več strokovne podpore na področju športa že od programov rehabilitacije, šole, zdravstva pa do tega, da se bo lahko tudi invalid vpisal in diplomiral na Fakulteti za šport.

Sem optimist, vem pa, da se bo za to treba boriti.
Pozdrav

Ernest   

 

helena05_560.jpg (30516 bytes)
Prva raglja Sydneya!

Naša četrta medalja je srebrna - tako kot prva
Sydney
28.10.2000

helena04_800.jpg (56929 bytes)
Kanadski policaj je našel tudi Heleno

navijaci02_800.jpg (66977 bytes)
Zbrana posadka pričakuje razplet suvanja krogle

izlakar12_440.jpg (33521 bytes)
Tudi jaz jo imam, da veste!

izlakar10_560.jpg (30682 bytes)

Franjo tik pred srebrnim metom

izlakar11_560.jpg (24655 bytes)

Franjo sprejema čestitke

izlakar05_440.jpg (26125 bytes)

Bo al' ne bo?
Joj, saj bo... in to celo srebrna

izlakar06_800.jpg (28310 bytes)

Je že! Srebrna!
izlakar07_800.jpg (25542 bytes)Od smeha sploh ne more govoriti

izlakar04_440.jpg (22458 bytes)

Spustili so me z doping kontrole
izlakar08_400.jpg (20235 bytes)
Takole lepa je!

izlakar09_560.jpg (22320 bytes)
Še velikokrat jo bom s ponosom vzel v roke

izlakar13_800.jpg (69137 bytes)
Zastava spet vihra - tokrat Franju in vsem nam v čast

Še zadnji popravek urnika tekmovanj naših športnikov
pavlinec16_560.jpg (26381 bytes)
Stanka Gregorič v pogovoru z Danijem
28.10. 09:00 DANIJEL PAVLINEC 50 m prosto plavanje
10:40 FRANJO IZLAKAR krogla atletika
12:00 SLO-FINSKA golbal
17:00 DANIJEL PAVLINEC 50 m prosto finale plavanje 
17-18 ? golbal
29.10. 09:00 MARKO SEVER maraton atletika
hudej18_800.jpg (38325 bytes)
Janez Hudej med metom diska
Portreti naših trenerjev - tudi po zaslugi Stanke in Florjana
Sydney
27.10.2000

 


Polona Sladič

Goran Kabič Bruno Toplak
klun01_560.jpg (30794 bytes)Brane Klun krejac01_560.jpg (31468 bytes)Edo Krejač
marton01_560.jpg (33341 bytes)
Toni Marton


Gorazd Vecko