v  

ŠPORT INVALIDOV

dejavnosti

SPONZORJI
DONATORJI

 

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave
FORUM - klepet s športniki
Olimpijski komite Slovenije Evropski Paraolimpijski komite Mednarodni Paraolimpjski komite Evropski olimpijski komite

upravljanje

vodstvo - stiki

lokacija

dejavnost

komisije

odbori 

povezovanje

zastopanje

financiranje

temeljni akti

pravilniki

obvestila

medalje

športniki

trenerji

športnik l. 2003

fotoreportaža

Email Forum Gbook

 

XII. Paraolimpijske igre - Atene 2004 Zimske Paraolimpijske igre - Torino 2006 XIII. Paraolimijske igre - Peking 2008 Paraolimpijska reprezentanca - Atene 2004 Foto Galerija - Atene 2004

DEJAVNOSTI ZVEZE

Zveza za šport invalidov Slovenije (ZŠIS) deluje od leta 1950, ko je v Zvezi vojaških vojnih invalidov Slovenije začela delovati Komisija za šport, iz katere se je razvila današnja Zveza za šport invalidov Slovenije. To je začetek organiziranega športa invalidov v Sloveniji.

ZŠIS je v teh letih doživljala več sprememb organiziranosti in programa. V začetku je ustanavljala invalidska športna društva, sama organizirala tekmovanja, usposabljala organizatorje, vzpodbujala vključevanje vedno novih skupin v rekreacijo in šport. V programih se od vsega začetka ohranja veleslalom, kegljanje, balinanje, plavanje, namizni tenis in streljanje z zračnim orožjem.

Danes  nacionalne invalidske organizacije  delujejo kot ustanoviteljice ZŠIS, izvajajo programe rekreacije in športa na nižjem nivoju, ZŠIS pa programsko pokriva predvsem državna prvenstva in vrhunski šport invalidov. V tem programu sodelujejo vse skupine invalidov – telesno prizadeti, gluhi, slepi in slabovidni, duševno prizadeti.

Letno organiziramo okrog 30 državnih prvenstev z udeležbo približno 1000 invalidov,  udeležujemo se 8 do 15 uradnih mednarodnih tekmovanj invalidov (svetovna in evropska prvenstva, svetovne igre in paraolimpijske igre), s 70 do 100 športniki, ne glede na vrsto invalidnosti. V času od leta 1992 do konca 1999 so slovenski športniki invalidi osvojili 163 medalj (56 zlatih, 52 srebrnih, 55 bronastih). ZŠIS je vključena v 15 mednarodnih organizacij za šport invalidov, najpomembnejša med njimi je Mednarodni paraolimpijski komite (IPC), v okviru katerega potekajo tudi paraolimpijske igre.

ZŠIS je tudi članica Olimpijskega komiteja Slovenije v katerem zastopa celotni šport invalidov v Sloveniji, njen predstavnik, Ernest Jazbinšek pa je tudi član izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije.

Olimpijski komite Slovenije Neposredni prenosi s Paraolimpijskih iger Paraolimpijske igre - Atene 2004 Paraolimpijske igre - Sydney 2000Dvakrat nagrajena spletna stran

Mednarodni Olimpijski komite Mednarodni Paraolimpijski komite

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave
FORUM - klepet s športniki

 

Copyright (c) 2000 - 2004: Edvard Bogataj

Posodobljeno: 11-05-05.