MUSTO - sebago
Si21 - ŠPORT -> TV -> TELSTAR

POROČILO S TISKOVNE KONFERENCE ZKOS-a

ALI JE EUROSPORT PREDRAG?

Zveza kabelskih operaterjev Slovenije (ZKOS) je 17. februarja priredila tiskovno konferenco, na katero so bili vabljeni predstavniki vseh večjih medijev v Sloveniji. Osnovni razlog za sklic konference je bila aktualna problematika v zvezi s programom Eurosport, obenem pa so nam predstavniki družb Fox in UPS predstavili dva nova športna programa, FoxSports in Extreme Sports in program zasebne jugoslovanske postaje Pink Plus.

Predsednik programske komisije ZKOS-a Rok Mencej je najprej podal stališče Zveze kabelskih operaterjev Slovenije o programu Eurosport. Združenje meni, da je program absolutno predrag, da vsebinska kakovost upada in da se je v zadnjih letih močno povečala ponudba ostalih športnih programov. Mencej je še navedel podatke iz ankete, ki jo je izvedlo združenje, po kateri se je Eurosport po gledanosti uvrstil šele na 14. do 19. mesto med satelitskimi programi. Po mnenju večine anketirancev se je kakovost programa Eurosport v zadnjih letih poslabšala. Slišati je bilo, da Eurosport ne prenaša formule 1, ki jo za slovenske gledalce spremlja POP TV, da bodo tudi preostali satelitski programi prenašali evropsko prvenstvo v nogometu, Ligo prvakov in večino ostalih pomembnejših športnih dogodkov. Mencej nam je postregel tudi z grafikonom, iz katerega je bilo razvidno, da je bilo v izbranem tednu na Eurosportu le enajst prenosov športnih dogodkov, ki jih nismo našli na katerem izmed preostalih programov.

ZKOS tako meni, da je Eurosport predrag program, še posebej zato, ker so ostali športni programi kodirani in jih imetniki individualnih satelitskih krožnikov ne morejo spremljati, za nameček pa so še bistveno cenejši. V ostalih državah lahko gledalci spremljajo komentar v svojem jeziku, pri nas to ni možno. Kabelski operaterji želijo tudi zaščititi slovenske kabelske naročnike in preprečiti odliv domačega kapitala v tujino.

Po Mencejevih besedah predstavniki Eurosporta niso pripravljeni na pogajanja in so samovoljno določili ceno, ki je ne nameravajo spreminjati. Cena naj bi po 1. juliju, ko se izteče zdajšnja pogodba, znašala 55 pfenigov mesečno na gospodinjstvo, naslednje leto pa naj bi se podražila na 60 pfenigov, kar je vsaj enkrat, več kot stanejo ostali programi.

Predstavniki kabelskih operaterjev Slovenije so svoj nastop sklenili z izjavo, da na tako ceno ne pristajajo in da bodo, če ne bo možen kompromis med ZKOS-om in predstavniki Eurosporta, omenjeni program po 1. juliju letos izklopili.

FOXSPORTS

Predstavnica družbe News Corp. Ltd., ki zastopa programe iz družine Fox, nam je nato predstavila nov športni program FoxSports, ki bo začel oddajati 5. maja letos. Gre za program, ki bo dopolnil že znan otroški program FoxKids. Le-ta oddaja med šesto uro zjutraj in sedmo zvečer, preostanek časa bo na isti frekvenci oddajal FoxSports. Se pravi, med 19.00 in 6.00 zjutraj . Po besedah predstavnice je FoxSports program, ki je namenjen izključno gledalcem iz Srednje in Vzhodne Evrope, in ga kabelski operaterji iz zahodnih držav ne oddajajo. FoxSports ima ekskluzivne pravice za nekatere pomembne športne dogodke:

- južnoameriški nogomet: Na programu FoxSports bomo lahko spremljali tekme argentinske in čilske nogometne lige

- svetovni nogometni dogodki: FoxSports bo tedensko spremljal najpomembnejše nogometne dogodke v Evropi in po svetu

Manchester United TV: FoxSports se z enim najuspešnejših nogometnih kolektivov dogovarja za prenose tekem, ostalih dogodkov in vseh novic, ki so povezane z angleškim nogometnim prvakom.

- boks: FoxSports bo prenašal boksarsko prvenstvo ZDA

- mednarodna hokejska liga: FoxSports bo prenašal tekme iz Mednarodne hokejske lige (IHL), ki je po kakovosti takoj za NHL-om. V njej nastopajo številni zvezdniki iz Srednje in Vzhodne Evrope.

- tenis: FoxSports bo prenašal tudi seniorsko prvenstvo v tenisu, v katerem nastopa mnogo nekdanjih teniških asov, kot so Borg, Connors, Vilas in ostali.

- ameriška univerzitetna košarka: na FoxSportsu si bomo lahko ogledali tudi prenose iz ameriške univerzitetne košarke. Mnogi košarkarji iz te lige se kasneje prebijejo celo v NBA.

Poleg naštetih športov bo na FoxSportsu moč videti tudi dogodke, ki bodo neposredno povezani z državami iz Srednje in Vzhodne Evrope, vendar predstavnica programa ni mogla natančno opredeliti, za katere športne dogodke bo šlo.

EXTREME SPORTS

Drugi program, ki se je v zadnjih letih pojavil med satelitskimi programi, je Extreme Sports. Kot pove že ime, je tu moč videti predvsem tekmovanja v ekstremnih športih, ki imajo iz dneva v dan v svetu več privržencev. Tako Extreme Sports veliko svojega časa nameni deskanju na snegu oziroma snowboardu, klasičnemu deskanju po valovih, gorskemu kolesarstvu, bungee jumpingu in podobnim novodobnim zabavam. Po besedah predstavnika družbe UPS, ki zastopa program Extreme Sports, ne gre za klasičen športni program, kjer bi lahko spremljali boje za sekunde, stotinke ali metre, temveč bolj za način življenja. Njihova ciljna publika so mladi med 14. in 25. letom starosti, ki so najbolj navdušeni za ekstremne športe. Program Extreme sports lahko že nekaj časa spremljamo v nekodirani digitalni obliki prek satelita Telstar na 15 Z. Gre za simpatičen program, na katerem je vedno kaj – predvsem vizualno - zanimivega. Program še najbolj spominja na EuroNews in Fashion TV, se pravi, da ga gledamo bolj kot kuliso in mašilo, ko na drugih programih ni nič zanimivega. Lahko bi rekli, da gre za program, ki ga delajo “obsedenci” za “obsedence”, z zelo dobrim vpogledom v zakulisje tega športa, nekateri bi zapisali “športa”. Nikakor pa ne gre za kako zbirko posnetkov v stilu, kdo se je spektakularneje prevrnil, ki verjetno mnogim že presedajo.

Extreme Sports že oddaja po Evropi, v svetu imajo že 600.000 kabelskih naročnikov. Njihov program traja 24 ur, vendar gre zaenkrat za osemurni program, ki se čez dan dvakrat ponovi.Program Extreme Sports naj bi bil nekakšna vzporednica klasičnim športnim programom.

PINK PLUS

Kabelski operaterji Slovenije so na konferenco povabili tudi predstavnika jugoslovanskega satelitskega programa PINK PLUS. Ta zasebna postaja si je v šestih letih obstoja v vseh državah nekdanje Jugoslavije priborila velik del gledalcev, v matični državi pa jo po besedah predstavnika gleda več kot polovica ljudi. TV Pink oddaja tudi že v nekaterih slovenskih kabelskih omrežjih, slišali pa smo, da je kar 10-15 % gledalcev slovenske kabelske televizije potencialnih gledalcev Pinka. Kot kaže, bo ta postaja kmalu našla pot med večino slovenskih kabelskih naročnikov, predstavnik pa je še obljubil, da bodo podnapise, ki so zaenkrat v cirilici, kmalu zamenjali z latinico.

PETER SOTOŠEK ŠTULAR

WWW



TELSTAR

Vse, kar (ni)ste vedeli o programu Eurosport, pa si tega niste upali vprašati (povedati)


© 1994-2000 Si21 / Kabi d.o.o.