Knjiga gostov- sporočila za Merlene In English

Merlene Ottey je dobila državljanstvo RS

poglejte tudi:  nova zgodba

nova domovina

sezona 2002

citati

članki

Merlene Ottey - odslej 'Slovenka'

Merlene Ottey, "črna gazela", kot jo imenujejo, že dalj časa živi in dela ter trenira v Ljubljani, 7. maja 2002 pa je tudi uradno postala državljanka Republike Slovenije.

Slovenski potni list je prejela na podlagi Zakona o izredni naturalizaciji tujcev. Do te časti je upravičena kot športnica, ki koristi Sloveniji.

"Ko sem izpolnila in podpisala vse potrebne formularje, sem stekla nadstropje nižje po svoj novi potni list, nakar sva s trenerjem Djordjevićem nazdravila ob kozarcu rdečega vina. Zaslužila sva si ga, ker je bilo potrebno veliko potrpljenja in odločnosti - birokracija pač zahteva svoje", se Merlene spomijna teh dogodkov.

Tako se je izpolnila njena želja, ki jo je izrazila že zdavnaj,  ker se je - kot sama pogosto pravi - v Ljubljano in  Slovenijo zaljubila na prvi pogled.

Potni list ji je bil uradno predan na njen 42. rojstni dan, 10. maja 2002.

O tem, kako je potekal projekt "kako postati Slovenka", Merlene pravi:

"Vesela sem in hkrati tudi počaščena, da lahko tečem za Slovenijo! Ko sem pred 4 leti prišla v 'deželo', sem se, pošteno povedano, zaljubila v to majhno in državico s prijaznimi ljudmi.

Takrat še nisem vedela, kaj bom počela po atletski karieri. Kar čez noč se je zgodilo. Pokazala se je možnost, da ostanem v Sloveniji in pomagam športnikom in trenerjem. Začela sem razmišljati o življenju po zaključku aktivne kariere športnice.

Ko sem pred nekaj leti izgubila celo sezona zaradi poškodbe, je moja odločitev postala še bolj čvrsta.

mottey155_430.jpg (42735 bytes)Kaj pa doma, na Jamajki, pa njeni domači?

Na Jamajki so bila mnenja ob njeni selitvi seveda zelo deljena, tudi nekaj "prahu" je dvignila ta njena odločitev, toda Merlene se je odločila in pri tem bo ostalo.

Javno mnenje na Jamajki je bilo seveda prej proti njej kot z njo, kajti izgubili so priljubljeno športnico.

"Družina mi stoji ob strani. Mati mi je celo dejala, da bi to moral storiti že pred 10 leti - ampak to je samo njeno razmišljanje. Meni je zares važno samo to, da so zadovoljni z mojo odločitvijo.", se Merlene spominja vseh mogočih reakcj na njen odhod iz domovine ter dodaja:

"Seveda je veliko ljudi, ki se ne strinjajo z mojo odločitvijo. Pri nas na Jamajki je tako ali tako okrog takšnih zadev vedno dovolj različnih stališč, ki podžigajo debate. iz tega pa se hitro kaj skuha.

Vsi, ki so moji pravi najvijači, se z mojo odločitvijo strinjajo in me seveda podpirajo, drugi, ki so proti meni, se pa zgražajo. Tako pač je. Moja družina je v zvezi s tem preživela že ničkoliko neprijetnih trenutkov, ker so pač ves čas na Jamajki in so spremljali vse te polemike okrog moje odločitve. Zato s moji domači želijo čimprej narediti križ čez vse te debate in nestrpno pričakujejo moj prvi uradni nastop za Slovenijo".

"Slovenka" Merlene

 

 

Knjiga gostov- sporočila za Merlene

Author & Webmaster