Življenjepis
Home Klub Povezave Vsebina strani Robert - in English

Up
Naslov

OD DECEMBRA 1999 ČLAN DRŽAVNE REPREZENTANCE V KROSU

Robert se je rodil 01.01.1975 v Ljubljani, živi pa v Prevojah pri Lukovici

12. decembra je bilo v Velenju Evropsko prvenstvo v krosu in tam je kot član slovenske  državne reprezentance nastopil tudi mladi atlet Robert Kotnik iz Prevoj. Tekmoval je skupaj z našimi najboljšimi dolgoprogaši, kot so: Roman Kejžar, Jože Čeh, Igor Šalamun, Aleš Tomič in Tone Kosmač in skušal naši članski ekipi zagotoviti čim boljšo uvrstitev.  Dosežki naših šestih atletov na tokratnem prvenstvu sicer niso dosegli pričakovanj, celo malce razočarali so sami sebe in navijače, toda tekmovali so na zares zahtevni progi, kakršne nihče od njih ni bil vajen.

V državno reprezentanco se je Robert dokončno uvrstil po uspehu na nedavnem državnem prvenstvu (20.11.99), ko je v teku na 9.750 m dolgi progi dosegel odlično 3. mesto s časom 35:06 (za zmagovalcem Čehom je zaostal 26 sekund, za drugouvrščenim Šalamunom pa le za 6 sekund).

To pa ni Robertovo edina odlična uvrstitev med našimi dolgoprogaši, saj je že 08. maja letos v Novi Gorici na državnem prvenstvu na 10.000 m prav tako zasedel 3. mesto, enako uvrstitev pa je dosegel tudi na 4. Ljubljanskem maratonu, 24. oktobra letos, ko je s časom 22:29 zaostal le za Jožetom Petkovškom in Markom Gorencem (za zmagovalcem, klubskim kolegom Petkovškom je zaostal za 7, za Gorencem pa le za 4 sekunde). Prav tako omembe vredni pa sta njegovi uvrstitvi na obeh Maratonih Treh src, na katerih je doslej sodeloval, saj je bil tudi tam enkrat tretji, enkrat pa je zmagal, obakrat na progi, dolgi 10 km. Svojo dobro formo je potrdil tudi na zadnjem Teku za krof,  03.10. letos v Krašnji, ko je vse od začetka prepričljivo vodil, a si je zmago vendarle zagotovil šele z odločnim šprintom v zadnjih metrih, ko je ugnal Zdravka Volkarja.

Vsi ti uspehi ga uvrščajo med naše najbolj obetavne tekače na dolgih progah, še posebej, če upoštevamo, da bo takoj po prehodu v novo tisočletje dopolnil šele 25 let – z atletiko pa se resno ukvarja komajda dobri 2 leti! Začel je namreč šele leta 1997 in od tedaj je tudi član AK ŽAK iz Ljubljane.

Ko sva se pogovarjala o njegovih načrtih in željah, je nekajkrat poudaril, da se šele sedaj, ko mu pomaga in ga strokovno usmerja njegov trener Igor Kogoj, nekdaj naš znani triatlonec, počuti dovolj sposobnega in predvsem dovolj samozavestnega, da si upa smelo načrtovati svojo kariero

Robertovi cilji vnaprej pa so še nekoliko bolj smeli, saj je trdno odločen, da bo nastopil tudi na naslednjih Olimpijskih igrah – leta 2004. Prva resnejša preizkušnja njegove forme pa bo najverjetneje Študentsko svetovno prvenstvo v krosu, ki bo marca letos v Jeni, Nemčija. Napredek, ki ga je dosegel predvsem v zadnji sezoni, je dovolj trdna podlaga za tako pogumne načrte, Robertova neomajna volja pa prav tako vliva zaupanje.

Toda medtem, ko zaključuje študij na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani, ga tarejo podobne skrbi kot vse naše športnike, posebno še atlete. Ne ve namreč, kako in od kod zagotoviti sredstva za nemoten in kakovosten trening, kajti sponzorje naši atleti komajda najdejo, ne glede na to, kako obetavni so. Zato upa, da se bo našla kakršnakoli rešitev za skromno pomoč, morda tudi v okviru občinskega proračuna, kajti teku in svojim načrtom se ne namerava odreči. Bil pa že čas, da se s pomočjo takšnim športnikom, skorajda samorastnikom, izkažejo tudi podjetniki iz širše okolice – primeren okvir bi lahko bilo kar območje nekdanje domžalske občine, saj jo ti fantje in dekleta dostojno predstavljajo.

Ob Darji Kokalj je to že drugi mlad in obetaven tekač na dolge proge iz občine Lukovica in prav bi bilo, če bi tudi njemu lahko priskočili na pomoč. Obrestovalo se bo njemu in nam.

Edo Bogataj                        

Nazaj na  vrh