Si21 - ŠPORT -> BADMINTON
7. mednarodno prvenstvo Slovenije v badmintonu
  Maja Pohar in dvojica Pohar/Pohar mednarodna prvaka Slovenije

Ljubljana, 24. oktobra 1999 - Maja Pohar med posameznicami ter brat in sestra Pohar pri mešanih dvojicah sta osvojila prvi mesti na zelo močnem MP Slovenije, ki je od 21. do 24. oktobra potekalo v športni dvorani Krim na Galjevici. Najboljša slovenska igralca Maja in Andrej Pohar sta z odličnimi igrami navdušila zelo obiskano badmintonsko tekmovanje. Vrhovni sodnik gospod Mojmir Hnilica (Češka) ter tuji trenerji so bili zelo zadovoljni z pogoji in samo organizacijo turnirja. Badmintonska zveza Slovenije in BK Olimpija sta ob pomoči glavnega sponzorja Action Pacific, ki je uradni dobavitelj športne opreme Yonex odlično pripravila letošnje mednarodno prvenstvo. Zadnjih pet let je MP Slovenije gostovalo na Kodeljevem. Letos so se organizatorji odločili za športno dvorano Krim. Čeprav so na začetku bili pomisleki glede same velikosti dvorane se je na koncu izkazalo, da je "lepotica" na Galjevici idealna za organizacijo badmintonskih turnirjev. Dvorana ima primerno višino ter dobre reflektorje. Po besedah večine slovenskih igralcev je dvorana Krim najboljša v Sloveniji.

Na odlično organiziranem mednarodnem turnirju Yonex Slovenia International Championships '99 je nastopilo več kot 120 igralcev in igralk iz 19 držav. V zadnjem trenutku so odpovedali udeležbo Bolgarija, Indija, Peru in ZDA.

Maja Pohar je v današnjem finalu premagala zelo dobro Francozinjo Sandro Dimbour in zmagovalko MP Slovenije leta 1996. Srečanje prve in druge nosilke je na noge dvignil odlično obiskano prireditev. Pred tem turnirjem je bila Francozinja na svetovni jakostni lestvici štiri mesta pred našo Majo. Po zelo izenačenem prvem nizu (11:8) je naša prvakinja odlično začela drugi niz in z napadalno igro hitro prišla do odločilne prednosti in končne zmage (11:6). Ob izrednem spodbujanju ljubiteljev badmintona iz cele Slovenije je Maja po letu 1995 že drugič zmagala na mednarodnem prvenstvu Slovenije. Zmaga v Ljubljani je že druga letošnja zmaga (po MP Romunije) na enem od A turnirjev. S to zmago je Maja vse bližje olmpijskih igrah 2000 v avstralskem Sydneyu.

V zadnji tekmi prvenstva sta Andrej in Maja Pohar z lahkoto premagala poljski miks Rynkiewicz/Wegrzyn (15:7,15:3). Po besedah Maje Pohar sta finalna tekmeca bila najlažji nasprotnik na celem turnirju.

Pri mešanih dvojicah je Slovenija osvojila še eno medaljo. Maja Tvrdy je skupaj z Iversenom (Danska) osvojila bronasto medaljo.

Najboljša konkurenca na mednarodnem prvenstvu Slovenije je bila pri moških posamezno. Andrej Pohar ni imel preveč sreče pri žrebanju in je že v četrtfinalu dobil za nasprotnika prvega nosilca in velikega zmagovalca Slovenije 99 Valežana Richarda Vaughana. Predstavnik Walesa je prikazal odlično igro in več kot zasluženo osvojil naslov najboljšega. V finalu je imel za nasprotnika danskega predstavika ter zmagovalca MP Bolgarije Kasparja Oeduma. Po treh nizih je bilo 15:4, 11:15, 15:9.

V finalu moških dvojicah so igrali letošnja mladinska evropska prvaka Poljaka Wacha in Zoladek ter Francoza in prva nosilca Dubrulle in Laigle. V najbolj razburljivem finalu Yonex MP Slovenije '99 sta na koncu zmagala bolj izkušena francoska lisjaka. Po zmagi 15:13 v tretjem odločilnem nizu ko je zadnja žogica končala na sami črti igrišča je zmaga vendarle odšla v Francijo. Pri moških dvojicah sta zelo uspešno nastopila mlada tekmovalca Aleš Murn in Žiga Strmole. Na koncu sta osvojila 5. do 8. mesto. Najboljša slovenska dvojica Pohar/Hawlina je tudi zaradi slabšega žreba in slabše pripravljenosti Simona Hawline osvojila le 9. do 16. mesto.

Pri ženskih dvojicah smo videli ta pravo švicarsko finale. Po izenačenem srečanju sta zmagali Corine Jörg in Fabienne Baumeyer (15:10,15:10).

Najboljše slovenske igralce in igralke na čelu z bratom in sestro Pohar čaka koncem prihodnjega tedna nastop na MP Madžarskem v Budimpešti.

 
 

Dva slovenska finala ter eno tretje mesto

Ljubljana, 23. oktobra 1999 - Še en veliki mednarodni uspeh slovenskega badmintona. Dva slovenska finala na sedmem mednarodnem prvenstvu Slovenije ter eno tretje mesto: Maja Pohar med posameznicami ter Maja in Andrej med mešanimi dvojicami in tretje mesto najboljše slovenske mladinke Maja Tvrdy v mešanih dvojicah, skupaj z danskim predstavnikom Iversenom. Poljska dvojica Rynkiewicz/Wegrzyn sta v izenačenem srečanju zmagala (15:6,15:11). Maja Pohar je v četrfinalu z lahkoto premagala poljsko igralko Wegrzyn Angeliko (11:2,11:1). Francoska prvakinja Sandra Dimbour je prav tako hitro izločila prvakinjo Češke Marketo Koudelkovo (11:4,11:2).

V jutrišnjem finalu lahko pričakujemo zelo zanimivo in do konca izenačeno tekmo. V zadnjem srečanju slovenske in francoske prvakinje je bila boljša naša olimpijska kandidatkinja. Francozinja je na zadnji svetovni jakostni lestvici uvrščena pred našo šampionko.

V četrtfinalu sta brat in sestra Pohar pri mešanih dvojicah izločila švicarsko dvojico Bichner/Baumeyer. Dvakrat je bilo 15:10. V prvem polfinalnem srečanju sta Andrej in Maja Pohar najprej izgubila zelo izenačen 1. niz (13:15). V drugem in tretjem nizu sta z odlično igro na mreži Maje ter močnim in natančnim udarci Andreja popolnoma razbili igro poljske dvojice Burzynski/Jaskula. Maja in Andrej sta izgubila le šest točk (15:6,15:1).

V finalu sta brat in sestra Pohar favorita in lahko pričakujemo novo slovensko zmago.

V ostalih četrtfinalnih in polfinalnih srečanjih smo videli odličen in zelo izenačen badminton. Nabito polna športna dvorana Krim je uživala v igri mojstrov peresne žogice.

Jutrišnji finalni obračuni se začnejo ob 10. uri.

 
 

Maja in Andrej Pohar prva nosilca

Ljubljana, 21.10.1999 - Z današnjim kvalifikacijskimi tekmami se je v športni dvorani Krim na Galjevici začelo že 7. mednarodno prvenstvo Slovenije.Glavni sponzor letošnjega tekmovanja je slovenski zastopnik japonske firme Yonex - Action Pacific.
Na doslej najmočnejšem tekmovanju na naših tleh bo nastopilo več kot 120 igralcev in igralk iz 21 držav.
Mednarodna badmintonska zveza IBF je MP Slovenije uvrstila med kvalifikacijske turnirje za nastop na OI Sydney 2000.
Prva nosilca med posamezniki sta Valežan Richard Vaughan in naša Maja Pohar. Andrej Pohar, najboljši slovenski igralec in prvak MP Slovenije 98 bo težko ponovil lanskoletni uspeh. V morebitnem četrtfinalu ga čaka prvi nosilec prvenstva.Za naslov najboljšega se bodo potegovali še Avstrijec Koch, Odum iz Danske, Francoza Gallet in Massias ter stara znanca Bolgar Kessov in Pedro Vanneste iz Belgije.
Favoritinje med ženskami so ob Maji Pohar še Francozinja Dimbour, Poljakinja Szleszynska ter največja uganka med igralkami Indijka Choudhary.
Brat in sestra Pohar sta prva nosilca pri mešanih dvojicah. Največji nasprotniki našega dvojca bodo poljske in francoske mešane dvojice.
Po odpovedi lanskoletne prvouvrščene ženske dvojice Gallup/Muggeridge se bodo za prvo mesto borile dvojice iz Avstrije, Poljske in Francije.
Med moškimi dvojicami sta glavna favorita Francoza Dubrulle in Laigle ter poljska kombinacija Wacha in Zoladek.

M.A.



REZULTATI
 

kvalifikacije
moški posamezno

žeske posamezno
moški pari
ženski pari
mešani pari

FOTOGRAFIJE

 

 
:)
FORUM

 

e-mail: badminton@si21.com

 

   

© 1994-1999 Si21 / Kabi d.o.o.