novice
povezave
trgovina
prireditve
NEPREMICNINERACUNALNISTVOAVTOMOBILIZEMOBVESTILATURIZEMPI - PORTALPETYAASTROLOGIJAFORUMTRGOVINA
MARKETING-OGLAŠEVANJESi21 uporablja omrežje SOFTNETSi21 uporablja omrezje
SMUČANJE

 

Microsoft Internet Explorer 5.01

Add to channels - dodaj na seznam

Amazon.co.uk


Planica poleti ne bo več spala

Ljubljana, 11. junija 2000 (MOREL) - Naslednje leto finale svetovnega pokala v skokih in poletih, leta 2004 pa svetovno prvenstvo v poletih - Veliko prenov v vrednosti 750 milijonov tolarjev. Na tiskovni konferenci je organizacijski komite Planice predstavil nekaj najaktualnejših dogodkov, ki bodo za naslednjih pet let zaznamovalo dolino pod Poncami in slovenski vrhunski šport. Planica je na kongresu Mednarodne smučarske zveze (FIS), ki je bil v Melbournu, dobila organizacijo svetovnega prvenstva v poletih leta 2004. Prav tako pa je bilo Planici dodeljeno finale svetovnega pokala 2001 v smučarskih skokih in poletih. Finale bo na letalnici v soboto 17.3., ko bo ekipno tekmovanje in v nedeljo 18. 3., ko bo posamično tekmovanje ter razglasitev končnih zmagovalcev. V naslednjih 12. letih pa je Planici zagotovljeno tekmovanje za svetovni pokal. V Avstraliji so se predstavniki Organizacijskega komiteja Planica pogovarjali tudi o možnosti, da bi na planiški velikanki med olimpijskimi igrami leta 2006 pripravili polete kot demonstracijski šport. Čeprav je to bolj ali manj utopistična želja, pa je FIS je po zadnjih informacijah poslala tozadevno prošnjo na MOK. Naši sogovorniki v prostorih Slovenija vina so bili predvsem Branko Dolhar in Janez Gorišek. Konec meseca bo v Portorožu sestanek organizatorjev tekem svetovnega pokala vsega sveta, sestali se bodo tudi sodnike za skoke in mednarodna organizacija združenja letalnic KOP. Okrog 200 udeležencev bo razpravljalo in odločalo tudi o tekmovalnih novostih. Ambiciozne načrte bodo v Planici lahko uresničili tudi za to, ker so končno dosegli, da se bosta obe društvi, ki sta si do sedaj lastili pravico do upravljanja s skakalnicami in prostorom ob njih, dogovorili, da se združita in povežeta interese. Takoj se bodo lotili prenove in izboljšav, predvsem na organizacijskem področju in delno tudi na infrastrukturi same letalnice. Dela se bodo lotili v treh fazah, vse skupaj pa bo stalo 750 milijonov tolarjev. Večino tega denarja pričakujejo iz državnega proračuna, del pa iz sponzorskega in lastnega denarja. Pohvalili so se, da trend skakalnega športa (finančno) izredno raste. Predvidoma bodo do jeseni leta 2001 staro Bloudkovo 120-metrsko skakalnico prekrili s plastiko. Uredili bodo okolico in povečali tribune, ki pa bodo zaradi ekoloških zahtev montažne. Ob letalnici bodo zgradili tudi atraktivno enotirno kabinsko žičnico s štirimi postajami, ki bo omogočala dostop tekmovalcem in funkcionarjem na tekmo, obenem pa bo namenjena turistom. Planica namreč po željah Ratečanov in ostalih mora živeti tudi v poletni sezoni. Tako bo nastajal športni park Planica, v katerem bodo najprej obstoječe nogometno igrišče postavili v drugačno lego in jo nato obdali z atletsko stezo.

 

Mladinske zimske igre na Bledu
Ljubljana, 9. aprila 2000 (MOREL) Bledu je bila organizacija EYOD zaupana na zasedanju EOC v Pragi, ki je bila 13. novembra. Bled, ki je bil edini kandidat za organizacijo zimskih iger, je soglasno dobil organizacijo. Dosedanje priprave na igre in predvidena prizorišča so dobile najvišje možne ocene. Na EYOD nastopajo mlajše mladinke in mladinci, ki so stari 15 in 16 let. V Sloveniji so predvidena prizorišča v Ratečah (skoki in nordijska kombinacija), Jesenicah (umetnostno drsanje), na Pokljuki (biatlon in tek na smučeh), Kobli (alpsko smučanje), Straži (paralelni slalom) in na Bledu (hokejski turnir). Športniki in spremljevalci bodo nameščeni v sedmih blejskih hotelih. Hotele bodo plačale reprezentance, kar bo prineslo v blagajne okrog 50 milijonov tolarjev, skupno pa slovenski del proračuna za EYOD znaša 150 milijonov tolarjev.

Nov trener norveške reprezentance
Oslo, 31. Marca 2000 (MOREL) - Bivši norveški alpski smučarski as Atle Skaardal bo v naslednji sezoni vodil norveške smučarske reprezentance. Tako bo zamenjal Nemca Martina Osswalda. Skaardal je po koncu aktivne smučarske kariere, v kateri je med drugim dvakrat osvojil naslov svetovnega prvaka v supervelelaslomu, sodeloval z nekim norveškim proizvajalcem športne opreme.


Suhadolčeva svetovna prvakinja
Saalbach, 24. marca 2000 (MOREL) Mojca Suhadolc je osvojila naslov svetovne prvakinje v veleslalomu na vojaškem smučarskem svetovnem prvenstvu v Saalbachu v Avstriji. Druga je bila domačinka Tanja Schneider, tretja pa Italijanka Karin Putzer. Špela Bračun je bila peta. V moški konkurenci je v veleslalomu slavil Avstrijec Schilcheger pred Švicarjem Michaelom Von Gruningenom.


Ali je Maier tudi huligan?

Bormio, 20. marca 2000 (MOREL)- Najboljši alpski smučar sezone Hermann Maier Herminator se je znašel v preiskavi, ki jo vodi Mednarodna smučarska zveza (FIS), in to zaradi vandalizna, je izjavil predstavnik FIS Jean-Franco Kasper. Direktor alpske reprezentance Avstrije Hans Pumm je sporočil, da je bila telefonska govorilnica poškodovana, ko je Maier v nekem lokalu v Bormiu slavil zmagoslavje. "Preverili bomo, za kaj gre," je dejal Kasper. Čeprav se zadeva ni zgodila na tekmovanju, pa je jasno, da lahko sledi kazen za smučarja, ker je tako zapisano v pravilih FIS.


Aamondt je jokal od bolečin

Bormio, 20. marca 2000 (MOREL)- Norvežan Kjetil Andree Aamondt je postal prvak v svetovnem pokalu v slalomu, toda le z največjo težavo se je spravil na zmagoviti oder, da bi proslavil - kot je sam rekel - svojo največjo zmago v karieri. Nekdanji svetovni in olimpijski prvak se je potrudil, da je pozabil na bolečine v hrbtu, nastopil je v zadnjem slalomu in s šestim mestom osvjil mali kristalni globus. "Vesel sem, da sem lahko zlezel s postelje. Mislim, da mi je adrenalin med tekmovanjem zmanjšal bolečine v hrbtu," je dejal 28-letni norvežan. Aamondt bo najverjetneje zaključil s smučarsko kariero.


Najboljša slolomistka sveta je Špela Pretnar, tretji je Matjaž Vrhovnik

Bormio, 19. marca 2000 (MOREL) - Končalo se je tekmovanje za svetovni pokal v alpskem smučanju. Danes sta bila na sporedu moški in ženski slalom. V moškem slalomu je zmagal Ole Furuseth, drugi je bil Avstrijec Ben Raich, tretji pa Matjaž Vrhovnik. Od naših sta se uvrstila še Košir, ki je bil 12. in Mitja Kunc, ki je bil 19. Naš Matjaž Vrhovnik je velik junak sezone, saj je med drugim je končal vseh 11 slalomov. V skupni uvrstitvi v slalomu je Matjaž Vrhovnik osvojil odlično tretje mesto, zmagal pa je Norvežan Andre Aamondt pred rojakom Ole Furusethom. Špela Pretnar je zmagovalka svetovnega pokala v slalomu za letošnjo sezono. V zadnji tekmi v Bormiju je bila deveta, kar je bilo dovolj za prvo mesto .


Naši statisti

Planica, 19. marca 2000 (MOREL) - Z današnjimi poleti v Planici se je končala tudi smučarska skakalna sezona. Naši skakalci so v njej bili predvsem statisti, tako je bilo tudi danes v Planici, ko se je edino Damjan Fras uvrstil v finalno serijo. Na koncu je osvojil 30. mesto. Zmagal je Sven Hannawald iz Nemčije, ki je imel tudi najdaljši skok dneva 212,5 metrov. Po prvi seriji je bil na drugem mestu. Drugi je bil Jane Ahonen, tretji pa Andreas Goldberger, svetovni rekorder, ki je vodil po prvi seriji. V skupni razvrstitvi svetovnega pokala je zmagal Nemec Martin Schmitt.


Svetovni rekord Goldbergerja

Bormio, Planica, 18. marca 2000 (MOREL) - Športni zaključek tedna je bil uspešen za slovenske tekmovalce v alpskem smučanju in za organizatorje smučarskih poletov v Planici. Mtija Kunc se s četrtim mestom v zadnjem veleslalomu sezone potrdil odlično formo, ki ga je spremljala ob koncu sezone. Sicer pa je danes zmagal mladi Avstrijec Benjamin Raich. V skupnem seštevku pa je v veleslalomu zmagovalec Herman Maier. V Planici je v ekipnem tekmovanju zablestel Avstrijec Andreas Goldberger, ki je poletel nadalje od vseh na svetu. V drugi razveljavljeni seriji je poletel do 225 metrov, kar je za pol metra več od poleta Thomasa Horla pred dvema dnevoma. Zaradi vetra so razveljavili drugo serijo. Zmagovalec ekipnega tekmovanja je Nemčija pred Finsko in Japonsko. Slovenija je bila slaba sedma.

Najdaljši poleti vseh časov

Planica, 19. marca 2000 (MOREL) - V soboto je Avstrijec Andreas Goldberger postavil svetovni rekord v smučarskih poletih. V Planici je skočil 225 metrov. Dosedanji najdaljši skoki v zgodovini (nad 200 metrov):


101 m
Sepp Bradl (Avstrija) Planica   1936
........
     
203 m
Toni Nieminen (Fin) Planica 1994
209 m
Espen Bredesen (Nor) Planica 1994
212 m
Lasse Ottesen (Nor) Planica 1997
214,5 m
Martin Schmitt (Nem) Planica 1999
219,5 m
Tommy Ingebrigtsen (Nor) Planica 1999
224,5 m
Thomas Hoerl (Avt) Planica 2000
225 m
Andreas Goldberger (Avt) Planica 2000

 

 
| novice | Morel | gospodarstvo | kultura | svet | Slovenija | šport | TV | film | glasba | nepremičnine | računalništvo |
| avtomobilizem | obvestila | turizem | šolstvo | Petya | forum | povezave | astro novice | trgovina |
© 1994-2000 Kabi d.o.o. / Si21 - Vse pravice pridržane