MUSTO - sebago
Si21 - ŠPORT - NOGOMET
  NOVICE
ŠPORT-FORUM
  Brazilci svetovni prvaki

Wellington, 29.novembra 1999 (MOREL)- Na prvenstvu sveta za mlade do 17 let je zmagala reprezetanca Brazilije, ki je po enajstmetrovkah (8:7) premagala Avstralijo. Po regularnem času je bilo 0:0. Tekmo si je ogledalo 15 tisoč gledalcev. V tekmi za tretje mesto je Gana premagala ZDA 2:0.

   
  Muenchen 1860 zmagal po 22. letih

Muenchen, 29.novembra 1999 (MOREL)- V velikem mestnem derbiju je pred 70 tisoč gledalci Muenchen 1860 premagal Bayern 1:0. Gol je dal Thomas Riedle s strelom s 25-ih metrov. To je bila zmaga po 22. letih. Trener Muenchna 1860 Werner Lorant je tekmo gledal s tribune, ker je bil kaznovan zaradi žaljenja stranskega sodnika na prejšnji tekmi.

   
  Izmišljeni nogometaš

London - Med navijači Liverpoola je prišlo do preplaha, ko je pred dnevi Times objavil informacijo, da ta klub skuša podpisati pogodbo z igralcem Monaca in članom mlade reprezetance Didiem Baptistom. V klubu so zvonili telefoni in funkcionarji so imeli veliko dela, da so navijače pomirili in jim razložili, da o tem ne vedo nič. Stvar je bila pojasnjena šele, ko je Times objavil opravičilo. »Ta igralec ne obstaja, beseda je o izmišljenem liku iz serije Dream Team, ki se prikazuje na televiziji Sky,« so zapisali v uredniškem opravičilu Timesa. Informacijo sta objavila še dva časopisa, pa tudi avtomatski odzivnik kluba, ki ga je posnel dežurni v klubu.

   
  Gazajev je dobil nogo

Moskva, 25.novembra 1999 (MOREL)- Vladimir Gazajev je ponudil odstop na mesto šefa strokovnega štaba ruskega prvoligaša Alanije, s katerim je bil prvak Rusije leta 1995. »Dovolj mi je tega dela in odstopam. 11 let sem vodil prvoligaške ekipe in dovolj mi je tega,« je dejal 45-letni Gazajev. Lastniki alanije so bili prepričani, da se bo tudi letos njihov klub boril za prvo mesto, toda bili so šele šesti. V moskvi ugibajo, da bi Gazajev lahko prevzel moskovski Dinamo. Novi trener Alanije je bivši trener Gruzije Vladimir Gucajev, ki smo ga videli v Ljubljani na kvalifikacijski tekmi Slovenija-Gruzija. Gucajev je po kvalifikacijah za EURO 2000 odstopil. Bil pa je igralec Dinama iz Tbilisija, ki je leta 1981 osvojil pokal evropskih prvakov.

   
  Maribor in Korošci v sredo

Maribor, 25.novembra 1999 (MOREL)- Tekma 14. kroga si.mobil.lige Maribor Pivovarna Laško-Korotan bo odigrana v sredo 1. decembra 1999 ob 14.00 v Ljudskem vrtu.

   
  Zaprti navijači Bordeoux

Valencija,25.novembra 1999 (MOREL)- Policija v Valenciji je zaprla tri navijače francoskega Bordoeux po tekmi teh dveh ekip v ligi prvakov. Do incidenta je prišlo po tekmi, ko so navijači napadli nekega policaja.

   
  Kdo bo novi trener Vitesse?

Amsterdam,25.novembra 1999 (MOREL)- Pomožni trener Barcelone Nizozemec Ronald Cooman bo morda postal trener Vitesse iz Arhemaina na Nizozemskem. Ta klub išče trenerja že od oktobra letos. Nekdanji reprezetant Nizozemske in član Barcelone Cooman je končal kariero leta 1997, že naslednje leto pa je postal eden izmed trenerjev v klubu. Na začetku te sezone je bil postavljen za pomočnika prvemu trenerju Louisu van Gaalu. Cooman je bi lstrelec zlatega gola leta 1992 v finalu pokala pokalnih zmagovalcev proti italijanski Sampdorii, za katero je takrat igral selektor slovenske nogometne reprezentance in jugoslovasnk ireprezetant Srečko Katanec.

   
  Kar bo, pa bo

Amsterdam - pomožni trener Barcelone Nizozemec Ronald Cooman bo morda postal trener Vitesse iz Arhemaina na Nizozemskem. Ta klub išče trenerja že od oktobra letos. Nekdanji reprezentant Nizozemske in član Barcelone Cooman je končal kariero leta 1997, že naslednje leto pa je postal eden izmed trenerjev v klubu. Na začetku te sezone je bil postavljen za pomočnika prvemu trenerju Louisu van Gaalu. Cooman je bil strelec odločilnega (zlatega) gola leta 1992 v finalu pokala pokalnih zmagovalcev proti italijanski Sampdorii, za katero je takrat igral sedanji selektor slovenske nogometne reprezentance in jugoslovanski reprezentant Srečko Katanec.

   
   
 
Beckenbauer se je opravičil

Oslo, 23. novembra 1999 (MOREL) - Predsednik Bayerna iz Muenchna Franz Beckenbauer je poslal opravičilo ekipi norveškega prvaka Rosenberga, ker je ob neki priložnosti dejal, da Rosenberg ni ekipa, ki bi lahko igrala v evropski nogometni eliti. "Prosim, da sporočite norveškemu ljudstvu, da mi je žal zaradi te izjave," je rekel Franz Beckenbauer o izjavi, ki jo je dal pred tremi leti. Seveda so to bile besede pred tekmo Bayern-Rosenberg v evropski ligi prvakov, ko je med drugim Franz Beckenbauer "spoznal" Rosenberg celo za favorita skupine!

   
 
Toschak bo ostal brez honorarja

Madird - Zamenjani trener Real Madrida John Toschak, doma iz Walesa, bi lahko ostal brez honorarja, ki mu pripada, če bo še dalje kritiziral klub in glavne funkcionarje v njem. Toschak je dobil odpoved, ker je kljub prepovedi, dajal izjave o klubu. Zdaj pa je s tem nadaljeval in je za špansko "Marco" ostro pljuval po klubu. Toschak je s svojimi odvetniki obiskal stadion Snatiago Bernabeuo, da bi se dogovoril o načinu plačila preostalega honorarja. Real mu je dolžna še 806.500 dolarjev, pogodba pa bi se mu iztekla 30. junija prihodnje leto. Toschak bi moral podpisatt aneks, po katerem se obvezuje, da do 30. junija 2000 ne bo dajal izjav o klubu. Tega Toschak ni hotel podpisati, pa bodo zdaj imeli besedo odvetniki obeh strani.

   
  Navijači Lazia razburjeni

Rim , 23.novembra 1999(MOREL)- Nekaj deset navijačev rimskega Lazia je vdrlo na trening svojega moštva in prekinilo trening. 50 navijačev je prebilo ograjo in se prebilo do druge, ki je čisto ob igrišču. Navijači so s ponoreli zaradi poraza Lazia v mestnem derbiju z Romo (4:1). Izgredniki so igralce obmetavali s kovanci in jim zmerjali. Kapetan Lazia Alessandro Nesta in hrvaški napadalec Alen Bokšič sta se prepirala z igralci, veteran Roberto Manzini pa je nabil žogo v ograjo.

   
  Novi poljski trener

Varšava , 23.novembra 1999(MOREL)- Jerzy Engel je novi trener-selektor poljske nogometne reprezentance. Engel je zdaj treniral poljskega prvoligaša Polonia. Zamenjal je Janusza Wojcika. Trenersko funkcijo bo prevzel 1. januarja 2000.

   
  Irci se ne bodo pritožili

Dublin , 22.novembra 1999(MOREL)- Nogometna zveza Irske je sporočila, da se uradno ne bo pritožila UEFI zaradi dogodkov po tekmi Turčija-Irska. »Vse kar smo imeli za povedati, smo predstavnikom UEFA v Bursi po tekmi,« je dejal predstavnik za tisk Nogometne zveze Irske.

   
  Tisk proti Keegenu

London , 22.novembra 1999(MOREL)- Selektor nogometne reprezentance Anglije Kevin Keegen kljub temu, da se je njegova reprezentanca uvrstila na EURO 2000, posluša in bere ostre kritike v angleških medijih. Vzrok je poraz proti Škotom na Wembleyu (0:1). Tako je Daily Mail v naslovu zapisal »Zakaj je čas, da Kevin, ki nima ključa, odstopi od svoje naivne igre«. Nato pa: »Devet tekem pod njegovem vodstvom je bilo dovolj, da pokaže, da nima znanja in zmožnosti, da se sooča z najboljšimi v nogometu.« V Daily Mirrorju so v naslovu zapisali: »Keegen: Ne vem, kako naj sestavim pravo ekipo!« Toda tiskovni predstavnik Nogometne zveze Anglije je izjavil, da ima Keegen pogodbo do leta 2002 in da je to konec zgodbe.

   
  Prijavljenih 191 reprezentanc

Zuerich , 22.novembra 1999(MOREL)- Za kvalifikacije za nastop na svetovnem nogometnem prvenstvu leta 2002 na Japonskem in v Južni Koreji se je Mednarodni nogometni zvezi (FIFA) prijavilo kar 191 nogometnih nacionalnih zvez od 201 članic. To je 95 odstotkov vseh članic FIFA, kar je še veliko več od prejšnjega rekorda, ko se je za svetovno prvenstvo v Franciji 1998, ko se je prijavilo 174 reprezentanc. Prijavljene so vse evropske in ameriške reprezentance, edina pa je svoj nastop odpovedala Severna Koreja. FIFA bo v naslednjih tednih k sodelovanju povabila še ostale nacionalne zveze, med katerimi so Afganistan, Guam, Jemen (vse Azija), Benin, Eritreja, Gabon, Gvineja-Bissau, Niger, Sudan, Togo (vse Afrika) ter Papua-Nova Gvineja (Oceanija). Žrebanje kvalifikacijskih skupin bo 7. decembra v Tokiju.

   
  Zadnja tekma četrfinala pokala v četrtek

Ljubljana , 22.novembra 1999(MOREL)- Zadnja tekma četrtfinala pokala Slovenije med Mariborom Pivovarno Laško in Publikumom bo v četrtek ob 14.00 v Ljudskem vrtu. Tekmo bo sodil Matjaž Bohinc iz Škofje Loke. Prva tekma je bila 2:0 za Mariborčane. Tekma 16. kroga si.mobil lige Maribor Pivovarna Laško: Potrošnik bo odigrana v nedeljo 28.11. ob 13.30 v Ljudskem vrtu.

   
  Skupni nastop nogometašev obeh Korej

Seul, 21.novembra 1999(MOREL)- Severna Koreja ni zavrnila predloga o ustanovitvi skupne reprezentance z Južno Korejo na svetovnem nogometnem prvenstvu leta 2002. V sporočilu, ki ga je po petdnevnem obisku v Severni Koreji, objavil predsednik južnokorejske nogometne zveze in podpredsednik Fifa Čung Mong-jon, je bilo zapisano, da Severna Koreja pozdravlja in podpira predlog Čunga, da se sestavi enotno moštvo z Južno Korejo za mednarodne nogometne tekme. Severna Koreja bo zato sprejela vse potrebne korake za ustanovitev skupnega moštva z Južno Koreje v duhu sprave in solidarnosti med državama.

   
  Nogometna ruleta

Ženeva, 19.novembra 1999 (MOREL)- Nemčija, Španija in gostitelji Belgija ter Nizozemska bodo nosilci žrebanja in postavljeni v prvo skupino na žrebu za evropsko nogometno prvenstvo 2000, ki bo od 10. junija do 2. julija. Žrebanje bo 12. decembra v Bruslju. Med nosilci je presenetljivo Španija, Nemčija pa je zadnji evropski prvak. Nejasen je drugi del žreba, vendar bo določen dva dni pred žrebanjem. nadaljevanje žreba. Zaenkrat obstajajo trije predlogi. Po prvem predlogu bili poleg štirih nosilcev vse ostale ekipe bile v enem bobnu. Drug predlog predvideva, da bi določili še drugo skupino štirih moštev po moči (koeficent), ostalih osem pa bi šlo v skupen boben. Po tretjem predlogu pa bi vseh šestnajst moštev razdelili v štiri skupine s po štirimi moštvi. Tako bi v tretjem bobnu (oz. klobuku bila) Jugoslavija in svetovni prvak Francija, Anglija pa bi bila v četrtem bobnu kot Slovenija.

 
Predlog 1:
boben A
Belgija,
Nizozemska,
Nemčija,
Španija
boben B
Romunija,
Norveška,
Švedska,
Češka,
 
Jugoslavija,
Portugalska,
Francija,
Italija,
 
Anglija,
Turčija,
Danska,
Slovenija.

Predlog 2:
boben A
Belgija,
Nizozemska,
Nemčija,
Španija
boben B
Romunija,
Norveška,
Švedska,
Češka,
boben C
Jugoslavija,
Portugalska,
Francija,
Italija,
 
Anglija,
Turčija,
Danska,
Slovenija.

Predlog 3:
boben A
Belgija,
Nizozemska,
Nemčija,
Španija
boben B
Romunija,
Norveška,
Švedska,
Češka,
boben C
Jugoslavija,
Portugalska,
Francija,
Italija,
boben D
Anglija,
Turčija,
Danska,
Slovenija.

  Zidane za Beckhama

Torino, 19.novembra 1999 (MOREL)- Francoski reprezentant in član torinskega Juventusa Zinedine Zidan je izjavil, da je David Beckham (Manchester United) najboljši izbor za nogometaša leta. Zidan je to titulo osvojil lani. Dejal je, da je razmišljal tudi o Christianu Vieriu, Lousu Figi, Rivaldu, toda na koncu se je odločil za Beckhama.

   
  Težave za Cuella

London, 19.novembra 1999 (MOREL)- FIFA je avstralskemu nogometašu Hariyu Cuello prepovedala, da bi v soboto igral za Leeds United proti Bradfordu. Cuello ni odšel na prijateljsko tekmo Avstralija-Brazilija, češ da je poškodovan.

   
  Škoti razočarani

Lonodn, 19.novembra 1999 (MOREL)- Nogometna reprezetanca Anglije se je kvalificirala za evropsko prvesntvo 2000, toda vsi športni komentatorji trdijo, da na njem nimajo šans, če bodo tako igrali kot proti Škotom. Škoti so na Wembleyu nadigrali Angleže, vendar niso uspeli v zasotanku dveh golov. To je bila najboj žalostna zmaga Škotov v 127 letni zgodovini duelov za Angleži. "To je bila naša 41. zmaga proti Angležem, toda tista, ki je ne bomo proslavljali," je dejal selektor Škotske Kreg Brown. Tudi selektorju Anglije Kevinu Keegenu ni bilo lahko, toda tolažil se je z dejstvom, da so uspeli v kvalifikacijah.

   
  Ukrajinci v žalosti

Kijev, 19.novembra 1999 (MOREL)- Reprezentanca Ukrajine ni uspela v dodatni tekmi proti Sloveniji. To je bil že drugi neuspeh Ukrajincev v repesažu, saj so izpadli že v dvobojih s Hrvaško za nastop na svetovnem nogometnem prvenstvu. "Za vse nas je to tragedija in zdaj moramo priznati, da smo na obeh tekmah igrali slabo. Mislim, da je bila taktika naših trenerjev napačna in da so nepravilno ocenili moč nasprotnika," je dejal predstavnik za tisk ukrajinske nogometne zveze Valerij Nikonenko. "Moramo se soočiti z resnico in da je to dokončno konec sanj o Ukrajini kot veliki nogometni sili. Verjetno ne bomo kmalu imeli priložnosti, da se uvrstimo na kakšno veliko prvenstvo." Verjetno je to zadnja tekma reprezentance, ki jo je vodil selektor Josepf Szabo, ki je "največji krivec za sramotni remi s Slovenijo". "Zdaj bomo videli, ali bo kdo izmed nas obdržal svoje mesto," je dejal poomčnik Szaba Leonid Birjak. Na udaru kritike se je našel tudi trener kijevskega Dinama Valerij Lobanovski, ki je v zvezi zadolžen za delo z vsemi selekcijami. Ukrajinska televezija vso noč po tekmi prikazovala tisoče razočaranih navijačev, ki so v grobni tišini zapuščali Olimpijski stadion v Kijevu.

   
  Husainov trdi, da ni bil pijan

Moskva, 19.novembra 1999 (MOREL)- Ruski nogometni sodnik Sergej Huseinov, kateremu je bilo zaradi alkohola prepovedano da sodi tekmo pokala UEFA med Haifo in Bruggesom 16. septembra, trdi, da je bil ves slučaj nastavljen. "Res je, da sem noč pred tekmo pil, toda naslednji dan sem bil sposoben voditi tekmo. Bil sem šokiran, ko sem zvedel nekaj ur pred tekmo, da me je UEFA zamenjala." Huseinova so odstavili tudi na rusku sodniški zvezi, kjer je bil predsednik. "Prepričan sem, da so mi to nastavili Izraelci s pomočjo mojih ruskih "prijateljev", ki so le čakali na to, da bi me zamenjali v sodniški organizaciji," je zatrdil Huseinov.

   
  Nemci izbrali kraj

Berlin, 19.novembra 1999 (MOREL)- Branilec naslova evropskih prvakov Nemčija je za Euro 2000 že izbrala mesto za svoje stalno bivališče. to bo nizozemsko mesto Walls. to je mesto, ki je oddaljeno pet kilometrov od nemške meje, pa tudi Belgija je blizu.

   
  Anglija je dobrodošla na EP

Bruselj, 19.novembra 1999 (MOREL)- Direktor Euro 2000 Alen Curtois je pozdravil uvrstitev Anglije na evropsko prvenstvo, toda takoj je tudi odgovoril, da vse huligane čakajo ostri ukrepi. Naštel je, da bo na Euro 2000 sodelovalovseh pet najmočnejših ekip: Anglija, Francija, Italija, Španija in Nemčija in da bo to svetovno prvenstvo v malem. Za huligane pa ne bodo imeli milosti.

   
  Toschak se je sam odstrelil

Madrid, 19.novembra 1999 (MOREL)- Predsednik Reala Lorenzo Sanz je izjavil, da se je zdaj že bivši trener Real Madrida John Toschak sam odstrelil, ker je dajal izjave, čeprav so se v klubu dogovorili, da ne bodo dajali izjav o stanju v klubu. Tega Toschak ni upošteval. "Ni mi preostalo drugega kot da ga zamenjano," je dajal Sanz. "Kometarji, ki jih je dajal trener so me presenetili, še bolj pa to, da jih ni hotel preklicati. To je drugič, da so odpustili Toschaku, prvič je to bilo pred devetimi leti.

   
 
Slovenski nogometaši na evropsko prvenstvo

Po tekmi v Kijevu - veselje Zlatka Zahoviča in Mirana Pavlina.

Kijev, 18.novembra 1999 (MOREL)- Olimpijski stadion v Kijevu, gledalcev 55.000,
sodniki: Heynemann, Sather, Scheibel (vsi Nemčija).
Strelca: Rebrov (68., 11-m), Pavlin (76.).
Ukrajina: Šovkovski, Lužni , Federov, Golovko, Vaščuk, Didimtrulin, Kandaurov (od 46. Kovaljov), Skačenko (od 57. Moroz), Kosovski (od 73. Popov), Ševčenko, Rebrov.

Slovenija: Dabanovič, Karič (od 73. Osterc), Rudonja, Milanič, Galič, Milinovič, Novak, Čeh, Udovič (od 57. Ačimovič), Zahovič, Pavlin.
Rumeni kartoni: Zahovič, Pavlin, Milanič, Ačimovič.

Velika senzacija, ki pa je posledica dela in discipline. Tako poročajo vse svetovne agencije o uvrstitvi Slovenije na evropsko nogometno prvenstvo 2000. Žreb skupin bo 12. decembra.

Tekme se bomo spominjali vse življenje. "To je delo naše generacije," je dejal Cene v bifeju Medex (na Rotten Squere, pri Maximarketu, v Prekmurski ambasadi, zdaj imenovanem Brewery Pub). "Uresničile so se naše sanje." Slikar Mišo ni rekel nič, ker je imel preveč dela s kozarcem.

Igralci Srečka Katanca so tudi v Kijevu dokazali, da so boljša reprezentanca, saj so vso tekmo vodili "igro". Morda se Ukrajinci "stisnili" le nekaj minut v drugem polčasu, toda naš gol jih je pokopal do konca. Razen prepotence v ukrajinski igri ni bilo videti nič posebnega. Odlični napadalci so bili brez pravih žogo, naši so na sredini odgarali, celo Zahovič se je metal po tleh in blokiral strele.

Nemški sodnik Heynemann se je spet potrudil, da je bilo razburljivo, ki je po prekršku nad Ševčenkom (morda prestrogo glede na njegov kriterij) pokazal na belo točko, ki jo je v vodstvo spremenil Rebrov. Toda veselje 55.000 gledalcev na olimpijskem stadionu je bilo kratko. Že osem minut pozneje je po strelu Rudonje Pavlin letu žoge spremenil smer in ta je končala za hrbtom vratarja Šovkovskega. Mnogi gola zaradi bele žoge niso niti videli, toda videli so veselje naših igralcev. Sledile so napete zadnje minute, ko so do nekaj pol priložnosti Ukrajinci le prišli. Toda Dabanovič in ožja obramba je še imela toliko moči, da je razrešile hujše težave.

Srečko Katanec: "Kapo dol fantom. Vsaka jim čast... (in potem dalje v ljubljanščini..- op.p.). To je res fenomenalno. Pred začetkom kvalifikacij nihče ni niti pomislil, da bi se lahko uvrstili na prvenstvo. Z igrami pa smo vendarle dokazali, da tja sodimo. Tudi po vodstvu domačih, ki so do njega prišli po neobstoječi enajstmetrovki, sem verjel v svoje fante. Bil sem prepričan, da bomo dosegli zadetek. Res se moram zahvaliti fantom, ki so se držali mojih navodil. Enostavno smo jim pokazali, da smo boljši od njih. Moram reči še, da bog obstaja. Videl je, da bi bila uvrstitev Ukrajine krivica, zato je do konca pomagal nam."

Pomočnik trenerja ukrajinske reprezentance Leonid Burjak: "To je prava tragedija. Vseeno pa moram čestitati Katancu in njegovim varovancem. Igrali so pametneje od nas, bolje pa so se tudi prilagodili razmeram na igrišču. Nam se je poznala odsotnost dveh ključnih obrambnih igralcev."

   
  Nogometaši pred magistratom

Ljubljana, 18.novembra 1999 (MOREL) - Pred magistratom Ljubljane je bil sprejem za nogometaše Slovenije in njihovo vodstvo. Tam se je zbralo nekaj političnih in športnih posameznikov, pa tudi okoli 3000 navadnih ljudi, ki so jih pozdravili muzkontarji Peter Lovšin, Zoran Predin in Vlado Kreslin. Sledil je pozdrav ljubljanske županje Vike Potočnik in njena čestitka. Množica pa je županji odgovorila: "Hočemo stadion, hočemo stadion."

   
  Najhitrejši je bil Kučan

Ljubljana, 18.novembra 1999 (MOREL) - Predsednik republike Slovenije Milan Kučan je v predsedniški palači (vhod za novinarje bil mimo garaž) slovensko nogometno reprezentanco z njenimi vsemi spremljevalci. Čestital jim je za uvrstitev na evropsko prvenstvo in zaželel čim več uspeha v Belgiji in na Nizozemskem. Kapetan reprezentance Darko Milanič je predsedniku podaril dres slovenske reprezentance z napisom EURO 2000 in s podpisi vseh reprezentantov.

   
  Veliki dan slovenskega nogometa

Kijev, 17.novembra 1999 (MOREL)- - Slovenska nogometna reprezentanca je v dodatni kvalifikacijski tekmi za nastop na evropskem nogometnem prvenstvu leta 2000 v Belgiji in Nizozemski proti Ukrajini igrala 1:1. Tako se je kvalificirala na prvenstvo, saj je bila na prvi tekmi v boljši boljša z 2:1. Naši igralci so na zasneženem igrišču v Kijevu pred 65.000 srčno borili in bili sposobno po vodstvu Ukrajincev (Rebrov, iz najstrožje kazni) izenačiti (Pavlin). To je največji uspeh slovenskega nogometa nasploh. Selektor Srečko Katanec je bil po tekmi povsem iz sebe in je gledalcev Televizije Slovenije čestital za novo leto! Tudi prav!

   
  Rudonja ima novega trenerja

Bruselj, 17.novembra 1999 (MOREL)- - Belgijski klub St. Truden je dobil novega trenerja Vilia Raindersa, ki je zamenjal Pula Petersa. Mladen Rudonja bo torej imel novega.

   
  Odšel je John Toschak

Madrid, 17.novembra 1999 (MOREL)- Madridski klub Real je odslovil trenerja Johna Toschaka. Na njegovo mesto je začasno prišel nekdanji igralec Reala Vicente del Bosque, v igri so bili (oz. so še) Johan Cruyff, Fabio Capello. Jorge Valdano in španski selektor Jose Camacho. Kot smo poročali, je bil glavni vzrok v vratarjih, ki po Toschakovem mnenju igrajo zelo slabo.

   
  Ali se vrača Dinamo

Zagreb , 17. novembra 1999 (MOREL) Najverjetneje se bo klub Croatia spet preimenoval v Dinamo. Toda vse bo odvisno od referenduma, ki ga pripravljajo v Zagrebu, čeprav je predsednik Hrvaške Franjo Tjudman še živ! Predsednik kluba Zlatko Canjuga je dejal, da so pristali na najdemokratičnejšo stvar - referendum o imenu. Toda glasovali bodo lahko le tisti, ki so člani kluba, torej so plačali članarino. Tako bodo navijači Bad Blue Boysi morali najprej plačati, da bodo lahko glasovali. Ime kluba so spremenili pred devetimi leti, ko je na oblast prišla HDZ. Najprej se je klub imenoval HAŠK-Gradjanski, nato Croatia. Tjudman je dejal, da je ime Dinamo preveč komunistično in da se nikoli ne bo vrnilo to ime. Toda denar in smrt obrneta vse, nič ni večno!

   
  Martin tri mesece izven igrišča

La Coruna , 17. novembra 1999 (MOREL) Standardni igralec Deportiva in reprezentant Španije Cezar Martin najmanj tri mesece ne bo igral. Igralec bo šel na operacijo prepone. Letos je Martin postal član prve španske selekcije in je dal že dva gola.

   
  Sanz zahteva enotnost

Madrid , 17. novembra 1999 (MOREL)- Predsednik Reala Lorenzo Sanz zahteva enotnost v klubu. V četrtek bo z igralci in vodstvom imel sestanek in od njih zahteval, da končajo s prepiri. Igralci so pljuvali po trenerju in obratno. Na zadnje je trener John Toschak obtožil vratarja Albana Bizarria, da ni dorasel klubu. Sanz je zaradi tega obdeloval trenerja Toschaka, ta pa je trdil, da je to dejal le za to, da »zbudil« svojega vratarja.

   
  Šmuda za selektorja Poljske

Varšava , 17. novembra 1999 (MOREL) Poljska nogometna reprezentanca se ni uspela uvrstiti na EP 2000, pa je tako nogo dobil sedanji selektor Januš Vojčik Najresnejši kandidat za novega selektorja je sedanji trener varšavske Legije Frančiška Šmuda. Največja težava je, da ima Šmuda pogodbo z Legijo do konca sezone, na zvezi pa bi ga radi videli že januarja.

   
  Kazen za trenerja, ker je psoval sodnika

Berlin , 17. novembra 1999 (MOREL) Trener nemškega ligaša Muenchna 1860 Werner Lorant je bil kaznovan z dvema tekmama prepovedi vodenja ekipe, ker je žalil stranskega sodnika. To se je zgodilo na tekmi proti Bayernu iz Leverkusna.

   
  Šuker kupil delnice Manchestra Uniteda

London , 17. novembra 1999 (MOREL)- Centerfor Arsenala in Hrvaške Davor Šuker bo lahko kupil delnice kluba Manchestra Uniteda, čeprav v njem ne igra. Sam je izjavil, da je kupil delnice tega kluba v vrednosti 32.450 dolarjev. Pred časom pa je izjavil, da je kupil tudi delnice Lazia. Predstavniki Arsenala so bili mnenja, da njihov igralec ne sme kupovati tujih delnic. Toda arbitražna komisija NZ Anglije je menila drugače, saj ni predpisa, ki bi omejeval nakup delnic drugega kluba. »Želim investirati v nogomet. To je bil samo biznis,« je dejal Šuker.

   
  Mathias Sammer še vedno upa

Berlin , 17. novembra 1999 (MOREL)- Znani nemški nogometaš Mathias Sammer, ki je zaradi težav s kolenom že dve leti izven igrišč, je dejal, da se želi vrniti k nogometu. Igralec Borussie Dortmund, katerega levo koleno je bilo že šest krat operirano, je dejal, da zdaj lahko skoraj normalno teče in strelja. »Še čutim težave, ko streljam, vendar vedno manj,« je izjavil Sammer. 32-letni nogometaš je bil leta 1992 izbran za najboljšega nogometaša Evrope.

   
  Ravanelli bi rad v Italijo

Milan , 17. novembra 1999 (MOREL)- Italijanski nogometaš Fabrizio Ravanelli bi rad zapustil Olmpique iz Marseilla in zaigral v Italiji. Trenutno je najbližje prvoligašu Torinu. »Manjka mi Italija,« pravi Ravanelli. »Prav tako pa bi si spet rad izboril mesto v italijanski reprezentanci.« Plešasti Ravanelli je 22 krat igral v dresu Italije. Na svetovnem prvenstvu v Franciji ga ni bilo zaradi bolezni.

   
  Juventus bo igral v Palermu

Torino , 17. novembra 1999 (MOREL)- Nogometaši Juventusa bodo revanš tekmo tretjega kroga pokala UEFA proti Olimpiakosu igrali v Palermu na Siciliji in ne v Torinu. To so naredilo zato, ker so za tekmo drugega kroga pokala UEFA proti Levskemu Sprataku prodali le 2.500 kart. Tudi prvo tekmo so Italijani igrali v Palermu in na njej je bilo 30.000 gledalcev. Zlatko Zahovič bo torej igral na toplem!

   
  Inter želi Cordobo

Milan , 17. novembra 1999 (MOREL)- Milanski Inter je ponudil 20 milijard lir (10,67 milijona dolarjev) za obrambnega igralca Kolumbije Ivana Cordobo. O tem se bodo v teh dneh pogovarjali s predstavniki njegovega kluba San Lorenzo. Ta klub za igralca zahteva 16 milijonov dolarjev, za njega igralca sta zainteresirana še dva velika kluba Real in Milan.

   
  Dan D za slovenski nogomet

 
Ačimoviča ne bo v začetni postavi, v igro bo vstopil kot joker.

Kijev, 16.novembra 1999 (MOREL) - Slovenija bo v drugi tekmi dodatnih kvalifikacijah za evropsko nogometno prvenstvo 2000 igrala v sredo ob 18.00 v Kijevu igrala proti Ukrajini. Na prvi tekmi v Ljubljani je bilo 2:1. V slovenski reprezentanci bo na poziciji libera spet zaigral Galič, Milanič se vrača na svoje standardno mesto branilca. Po podatkih iz Ukrajine bo stadion razprodan, vreme v Kijevu je mrzlo (- 9 stopnij celzija) in zapadel je sneg. Ukrajinci bodo zaigrali s tremi napadalci in že v začetku anulirati našo prednost. Naša želja pa je dati gol. V ukrajinski obrambni vrsti bo zaigral Oleg Lužni (Arsenal). Ostale tekem: Turčija-Irska (19.00, 1:1), Danska-Izrael (19.15, 5.0), Anglija-Škotska (21.00, 2:0).

   
  Lothar med New Yrokom in Muenchnom

New York, 16.novembra 1999 (MOREL) - Menedžer ameriškega nogometnega moštva New York Metrostars Charlie Stillitino se je strinjal, da nemški nogometni zvezdnik Lothar Matthaeus okrepi ameriško moštvo kasneje, kot so prvotno načrtovali. 38-letni Lothar Matthaeus bi ameriško moštvo moral okrepiti 20. februarja leta 2000, vendar je Nemec vodilne može novih delodajalcev zaprosil za dvotedenski zamik, saj ima Bayern ravno v tem času ključne tekme v ligi prvakov. "Tudi v primeru, da Lothar Matthaeus pride v New York 8. marca, ima še vedno več kot dovolj časa za priprave in spoznavanje svojih novih soigralcev," je razumevajoče dejal Stillitano. Iz Bayerna pa prihajajo informacije, da bo Lothar podpisal pogodbo še za pol leta.

   
  Dobro znani Nemec bo sodil v Kijevu

Ljubljana, 15. november 1999 (MOREL) - Nemec Bernd Heynemann bo glavni sodnik na drugi dodatni tekmi kvalifikacij za uvrstitev na EP 2000 med Ukrajino in Slovenijo v sredo v Kijevu ob 18.00. po našem času. Stranska sodnika in četrti sodnik so njegovi rojaki Harald Sather, Markus Scheibel in Georg Dardenne. Delegat bo Islandec Ellert Schramm, kontrolor sojenja pa Italijan Sergio Continella. Sodnika Heynemanna se spomnimo, ker septembra 1994 v Mariboru na kvalifikacijski tekmi za EP 1996 proti Italiji razveljavil gol Milaniča. Žogo se je od prečke odbila preko golove črte, toda sodnik tega priznal. Bilo je 1:1. Na tekmo v Kijev potujejo vsi reprezentantje - 20 ljudi. Med njimi bo tudi Aleksander Knavs, ki ne sme igrati. V ekipi pa bo spet Marinko Galič. Srečko Katanec: "Vse je v najlepšem redu. Težav ni. Zavedamo se priložnosti, ki jo imamo. Toda če ne bomo uspeli, to ne bo konec sveta. Skušali bomo s svojo igro in taktiko doseči gol." V ponedeljek so reprezentantje trenirali na stadionu v Šiški. Med njimi ni bilo Zlatka Zahoviča. Njega je obdeloval fizioterapevt, toda v sredo bo v ekipi. Stegenska mišica si bo odpočila.

   
  Zmajčeki v formi

SCT Olimpija - HIT Gorica 4:0 (2:0)

Ljubljana, 15. november 1999 (MOREL) - Centralni stadion za Bežigradom, gledalcev 200, sodnik Žunič iz Kranja - 6.

Strelci: 1:0 Kmetec (27.), 2:0 Kosič (38.), 3:0 Boškovič (53.), 4:0 Kmetec (88.).

SCT OLimpija: Pejkovič -, Cirar 5,5, Kosič 6,5 (Kujovič 5), Agič 6 (Mirtič 6), Zulič 6, Šporar 6, Jukič 5,5, Boškovič 6, Kmetec 6,5, Žeželj 6,5, Ekmečič 6 (Puc 5,5).

HiT Gorica: Mavrič 5, Alomerovič 5, Srebrnič 5, Ščulac 5,5, Gunjač 5,5, Ribarič 5, Debenjak 5 (Vulič 6), Bečaj 5,5 (Kovačevič 5), Žlogar 5,5, Mitrakovič 6, Ipavec 4,5 ( Reščič 5,5).

Rumeni kartoni: Žeželj, Šporar; Ipavec, Alomerovič, Reščič.

Brez težav do zmage. Ljubljančani so po dobri igri zanesljivo premagali Goričane, kar jih je pripeljalo na drugo mesto. Začetek tekme ni obetal veliko, potem pa sta se razigrala Žeželj in Kmetec. Tako je v 27. minuti Žeželj žogo z desne strani poslal pred gol, Kmetec pa jo je z glavo preusmeril v gol Mavriča. Takoj po vodilnem zadetku je imel priložnost še Ekmečič, toda streljal je mimo desne vratnice. Sledili sta dve priložnosti gostov. Najprej je Mitrakovič po samostojnem prodoru z 20 metrov zadel vratnico, nato pa je Žlogar po strelu Ipavca dvakrat skušal z bližine premagati Pejkoviča, ki je slabo posredoval. Toda Žlogar ni znal potisniti žogo v mrežo. V 38. minuti je bilo 2:0; lepo akcijo Ekmečiča in Žežlja je z natančnim strelom zaključil Kosič.

V drugem delu so gostitelji prepustili pobudo Goričanom, ki pa kljub vsemu niso bili nevarni. Ljubljančani pa so iz protinapadov prihajali do priložnosti in dve so tudi izkoristili. Strelca sta bila Boškovič in Kmetec. Prvič je Kmetec lepo podal do strelca Boškoviča, ki je zadel z bližine, drugič pa je razpoloženi Kmetec izkoristil lepo podajo Boškoviča in s strelom po tleh premagal vratarja gostov.

   
  Di Stefano odbil ponudbo

Barcelona, 15. november 1999 (MOREL) - Eden najboljših nogometašev vseh časov Alfredo di Stefano je izjavil po 35 letih, da je imel ponudbo Celticsa, da prestopi k njim. Igralec, ki ima največ zaslug, da je Real Madrid 5 krat zaporedoma bil najboljši v Evropi, je dejal, da ni šel na Škotsko predvsem zaradi podnebja. "Celtics mi je ponudil za tiste čase veliko denarja - 25 tisoč dolarjev. Toda tam je preveč dežja, pa sem odšel v Barcelono," je dejal di Stefano. Takrat je prestopil k Espanolu.

   
  Veliko slavje za Bežigradom

Slovenija - Ukrajina 2:1 (0:1)

Ljubljana, 14. novembra 1999 (MOREL) - Centralni stadion za Bežigradom, gledalcev 7.000, sodniki: Meier, Rausis, Zueger (vsi Švica).

Strelci: 0:1 Ševčenko (33.), 1:1 Zahovič (53.), 2:1 Ačimovič (84.).

Slovenija: Dabanovič, Karič, Rudonja, Milanič (od 74. Osterc), Milinovič, Knavs, Novak, Čeh, Udovič (od 46. Ačimovič), Zahovič, Pavlin.

Ukrajina: Šovkovski, Parfjonov, Gusin, Golovko, Vaščuk, Dmitrulin, Kandarov (od 56. Kardaš), Popov, Kosovski, Ševčenko, Rebrov.

Rumeni kartoni: Knavs, Pavlin, Milinovič, Rudonja; Kandarov, Parfjonov, Gusin.
Rdeča kartona: Parfjonov (59.), Gusin (90.).

Pomembna zmaga slovenske reprezentance, ki je prišla po boljši igri v drugem polčasu. Prepotentni Ukrajinci niso pokazali skoraj nič; le Ševčenko je z golom in nekaterimi potezami pokazal zakaj je velika zvezda. Povratna tekma je v sredo ob 19.00 v Kijevu in Slovenija se bo morda uvrstila na evropsko prvenstvo, ki bo junija leta 2000 v Belgiji in na Nizozemskem.

Zlatko Zahovič: (Na vprašanje ali smo gledali smo pravo bitko) "Nogomet je pač takšna igra. V prvem polčasu smo bili malo razočarani, bolj nad rezultatom kot nad igro.Ukrajinci so dali gol brez akcije, po enem edinem strelu, tako rekoč slučajen strel Ševčenka. Mi pa smo imeli svoje priložnosti. Pokazali smo svoj kolektivni duh, da znamo obrniti tekmo v našo korist. Glede na prikazano igro mislim, da bi morala biti zmaga večja."..."Andrej Ševčenko je velika zvezda evropskega nogometa, to vemo vsi. Če danes ne bi dosegel zadetka, to ne bi spremenili našega mnenja. V drugem polčasu smo dokazali, da imamo kvaliteto, bili smo optimisti in to se je izkazalo za upravičeno."..."Z golom je Mile dokazal, da je velik talent. Vse nadalje je odvisno od njega. Čaka ga še veliko trudi in treniranja ter potrebuje tudi kaj športne sreče."...

"Brez dvoma se lahko uvrstimo na evropsko prvenstvo. Imamo kvaliteto in željo. Če nas bodo malo podcenjevali, se lahko iz Kijeva vrnemo z zmago ali neodločenim rezultatom."

Rudi Zavrl, predsednik NZS : "Miletov gol je bil sijajen, prav gotovo ga bodo vrtele vse televizijske postaje ta teden. Čestitati moram fantom in selektorju Srečku Katancu. Ponovno smo dokazali, da se pri nas igra kvaliteten nogomet. Seveda se igra še drugi polčas, v Kijevu nas čaka tekam pred 80 tisoč gledalci, športno je bili optimist. Vzdušje na stadionu pa je dokazalo, da Ljubljana potrebuje velike nogometne predstave in da pravi nogomet zanima Ljubljančane in ostale Slovence."

Srečko Katanec, selektor Slovenije:
"Če povem pošteno, sem bil najbolj miren pred to tekmo. Imel sem občutek, da je vse dobro. Videl sem fante ves teden, kako so dobro trenirali. Prvi polčas smo odigrali malce slabše., več priložnosti bi si morali ustvariti, ker so za to bile možnosti. Preveč smo hiteli. Ampak dobro, tudi tu je bilo nekaj dobrega. Ukrajinci si niso ustvarili šanse, Ševčenko pač je dal gol, ima kvaliteto, da zna s takega položaja zadeti v 90. Drugi polčas smo igrali bolje, več smo si upali, Mile je naredil spet velik preobrat. Uresničuje se tisto, kar sem že kdaj dejal, da so včasih bolj važni dobri igralci na klopi kot tisti ki so na igrišču. Nisem pričakoval toliko pasivne igre Ukrajincev. Očitno da niso v tako kondiciji kot so bili pred mesecem dni. Vemo kaj nas čaka v Kijevu. Rezultat 2:1 je izredno neroden, ostanimo z nogami na tleh. Čaka nas peklenskih 90 minut. Pripravili se bomo maksimalno, poskušali bomo igrati po naših najboljšim močeh. Milaniču lahko samo čestitam, on praktično dva meseca ni igral tekme. Morda je začutil malo, iskal je zamenjavo, tudi ni nobenega problema. Mi imamo te igralce ki jih imamo in jih moramo čuvati, če tudi igraj osamo 45 minut. Tudi delež Udoviča je koristen, on izredno utrudi obrambne igralce, ni so sigurni. Fantje morajo oddrgniti več kot 100 %, da pridemo do rezultatov."


Tiskovna konferenca po tekmi Slovenija-Ukrajina

Ljubljana, 14. novembra 1999 (MOREL) -

Srečko Katanec: "Zanesljivo je drugi gol bil odločilen. Res se zgodi malokdaj, toda gol Ukrajincev se ne vidi vsaki dan. Čestital bi publiki in gledalcem. Toda to je prvi polčas, z nogami smo na tleh. Zavedam se neugodnega rezultata 2:1. Igra je bila korektna.

..."Priložnosti v Kijevu je 50:50. Vemo kaj pomeni 2:1. Igrali bomo svojo igro.... (Na vprašanje, zakaj niso napadali, ko so imeli dva igralca več)..."Ukrajina se je celo tekmo branila, v taki igri, ko moraš nekaj narediti in mi smo naredili in preobrnili rezultat, potrosiš veliko energije, na koncu je zmanjka. Tudi z dvema več igralcema, je Ševčenko nevaren, ti lahko da gol. Z rezultatom 2:1 sem bil zadovoljen, saj ne smemo pozabiti da Ukrajina ni izgubila zadnjih deset tekem."

Joszef Szabo, selektor Ukrajine: "Čestitam Sloveniji za zmago. Absolutno zasluženo so zmagali. O drugem golu sploh ne bom govoril, ker to kar se je zgodilo, se zgodi zelo redko. Nekajkrat sem že doživel to, kar se je zgodilo danes in sem vajen na takšen razplet kot danes. Sama igra - veliko stvari ni štimalo in kot smo načrtovali. Zaradi poškodb smo sestavil idrugo ekipo, ne tisto, ki smo jo žellei. Nismo igrali tako kot znamo. Upamo, da bomo svojo igro pokazali v Kijevu. Čakamo in čakamo, pa ne moremo dočakati druge igre."..."Oleg Lužni trenira in na drugi tekmi v Kijevu bo nastopil." "Igrišče ni vplivalo na našo slabo igro. Nekateri igralci so na tem igrišču igralo dobro, drugi pa zelo zelo slabo. Toliko napak kot smo jih naredili danes, že dolgo nisem videl."..."Dmitrij Parfjonov je odličen igralec, kar dokazuje v Moskovskem Spartaku, poškodba v prvem polčasu je naredila svoje, hotel sem ga zamenjati, je to zavrnil in dejal, da bo igral do konca, jaz mislim da bi ga vseeno moral zamenjati."..."Ne komentiram sojenje sodnikov. Toda številka šest je ravno tako izzival za rdeči karton." (Zakaj njihovi igralci ne dajajo izjav po tekmi!)..."Szabo: "Pred tekmo ne dajejo izjav, po tekmi pa bi jih morali. Verjetno so preveč razočarani z rezultatom."

Mile Ačimovič: "Bojim se le sodnikov, ne bojim se atmosfere na stadionu. Nekaj igralcev je že igralo pred toliko in takšno publiko. Verjetno bodo krenili s tremi ali štirimi igralci v napadu, da bodo hitro anulirali rezultat. Toda tudi mi imamo svoje adute. Upam na rezultat 0:0. Oni bodo napadali, mi igrali na protinapade. Tudi v Kijevu bomo skušali igrati nogomet, Slovenijo bomo predstavljali v najboljši luči. Ukrajinski igralci so se danes obnašali prepotentno, torej jim je potrebno še enkrat dokazati, da znamo igrati nogomet in da nas ne morejo podcenjevati."

   
  Bigon v Atenah, Zahovič ceni Bajeviča

Atene, 14. novembra 1999 (MOREL) - Grški prvak Olimpiakos, ki je nagnal trenerja Dušana Bajeviča, ima že novega trenerja Italijana Alberta Bigona. To je bivši trener Napolija in švicarskega Siona. Bigon je osvojil naslov Italije leta 1990 z Diegom Maradono v ekipi ter dvojno švicarsko krono s Sionom 1997. V pokalu UEFA se bo Olimpiakos srečal z Juventusom. Grški mediji še vedno poročajo, da je Zlatko Zahovič odgnal Duška Bajeviča iz ekipe. Sam pa pravi, da Bajeviča izredno ceni, da se je od njega veliko naučil in da se je z njim sporekel le za to, ker bi rad igral, ne pa zaradi raznih taktičnih variant sedel na klopi.

   
  Dunga rešil Internacional

Rio de Janeiro, 14. novembra 1999 (MOREL) - Veteran Dunga, kapetan Brazilije na zadnjih dveh prvenstvih sveta, je rešil svoj klub Internacional pred izpadom iz prve lige. 36-letni Dunga je na tekmi proti Palmeirasom dal gol šest minut pred koncem tekme iz prostega strela. Trener Internacionala Emerson Leao je bil dve minuti pred koncem tekme izključen, ker je oviral "outmigece" pri vračanju žog na igrišče. Ko je bilo do konca tekme še dve minuti podaljšanega časa, so ugasnili reflektorji in tekma je bila prekinjena za 15 minut.

   
  Ronaldo bo ali ne bo igral

Sidney, 14. novembra 1999 (MOREL) - Selektor Brazilije Luxemburgo je izjavil, da bo moral Ronaldo igrati obe prijateljski tekmi mlade reprezentance Brazilije proti Avstraliji. FIFA je naredila kompromis in "odsodila", da mora Ronaldo igrati na eni tekmi. Inter se namreč pritožuje, da je Ronaldo že odigral sedem obveznih tekem v sezoni. Brazilci pa trdijo, da tekmi proti Nizozemski ni igral, čeprav je bil v Braziliji. "Tudi za Inter bi bilo dobro, če bi Ronaldo igral obe tekmi," je še podkuril selektor Brazilije Luxemburgo.

   
  Bolgarski selektorji podaljšali pogodbe

Sofija, 14. novembra 1999 (MOREL) - Selektorji A in mlade reprezentance Bolgarije Dimitar Dimitrov in Stojče Mladenov, kot tudi njun pomočnik Hristo Stojčkov, so podaljšali pogodbe z Nogometno zvezo Bolgarije do leta 2002. Bolgariji se ni uspelo uvrstiti na EP.

   
  V srcu Škotske stavil na Angleže

Glasgow, 14. novembra 1999 (MOREL) - Med ljudmi, ki stavijo, so tudi izjemno hrabri. Takšen se je pojavil v stavnici wiiliem Hill v Glasgowu in stavil 10 tisoč funtov (16 tisoč dolarjev) na zmago Angležev v prvi tekmi s Škoti v Glasgowu. To je bil pogumen človek, toda bil je Kitajec, ki morda niti ne ve, za kakšno rivalstvo med reprezentancama gre.

   
  Pica za nogometaše Lazia

Rim, 14. novembra 1999 (MOREL) - Vodilna ekipa italijanske lige Lazio je najela profesorja psihologije, da bi igralce bolje pripravil na tekme. Njegov prvi nasvet je bil - pica za dieto. Pica s paradižnikom in olivnim oljem je odlična kot shujševalno sredstvo. Igralci so te novosti menda veseli in zahvalni profesorju, saj so pod prejšnjim trenerjem Zemanom za dieto morali jesti samo krompir in prekuhano zelenjavo. Največ pic bosta morala pojesti prvi zvezdi Lazia - Sebastian Veron in Marcelo Salas. Dobro, da te diete niso poznali pred tekmami z Mariborom Teatanicom, ker bi naši morda dobili še večjo porcijo kot je 2 krat po štiri gole.

   
  Katanec je ignoriral vse nasvete

Ljubljana, 14. novembra 1999 (MOREL) - Selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec je ignoriral vse nasvete, ki so mu jih ponujali razni selektorji iz sveta pred tekmo Slovenija-Ukrajina. "Kje so bili ti ljudje, ko sem se z ekipo prebijal skozi kvalifikacije za nastop na evropskem prvenstvu," je dejal Srečko Katanec. Odbil je tudi pomoč selektorja Hrvaške Čira Blaževiča, ki je leta 1997 s Hrvaško igral v dodatnem obračunu za nastop na svetovnem nogometnem prvenstvu prav tako z Ukrajino. "O Blaževiču ne bi," je dejal Srečko Katanec, katerega je pred 15 leti ravno Čiro Blaževič treniral pri Dinamo. Med drugim ga je postavljal tudi na mesto centerforja!

  Pred tekme Slovenija-Ukrajina: kdo se boji črnega moža!?

Ljubljana, 11. novembra 1999 (MOREL) - Slovenska nogometna reprezentanca je popoldan trenirala prvič in zadnjič na Centralnem stadionu za Bežigradom, kjer bo v soboto ob 19.00 tudi prva dodatna kvalifikacijska tekma za nastop na evropskem nogometnem prvenstvu 2000 med Sloveniji in Ukrajino. V petek zvečer bodo na Centralnem stadionu trenirali Ukrajinci, vendar bodo na njihovo željo vrata stadiona zaprta za javnost in novinarje.

Selektor Srečko Katanec je bil danes nekoliko boljše volje, prejšnji dan ga je razjezil Zlatko Zahovič, ki je sklical tiskovno konferenco na Brdu brez njegove vednosti. Toda storil je prav, naredil je tisto, kar ni sam! Kljub temu pa Katanec vztraja pri svojem, da ni nič novega, kljub pa je bilo pričakovano, da bo vsaj delno ekipo in taktiko povedal na tiskovni konferenci v hotelu Lev. Toda ker je selektor Ukrajine Joszef Szabo odpovedal sodelovanje na tiskovnih konferencah, ne bo niti Katančeve. Dosegljiv bo po telefonu med 14. in 15. uro na mobitel 041/430-001. V Ljubljano ne bo predsednika Ukrajinske nogometne zveze Valerija Pustovoitenka, ki je obenem predsednik vlade, v nedeljo pa je v Ukrajini drugi krog predsedniških volitev, za to pa prihaja vseh pet podpredsednikov. Med našimi igralci imajo po en rumen karton Ačimovič, Čeh, Istenič, Karič, Knavs, Novak in Osterc. Po tekmi bo opravljena tudi doping kontrola.

   
  Sporni Švicar sodi v Ljubljani

Ljubljana , 11. novembra 1999 (MOREL)- Tekmo Slovenija-Ukrajina bo sodila švicarska trojka, glavni bo Urs Meier, njegova pomočnika pa Laurent Rausis in Felix Zueger. Urs Meier je ljubiteljem nogometa dobro znan, saj je sodil slovenski reprezentanci v prejšnjih kvalifikacijah, ko je v Ljubljani izgubila z Dansko 0:2. Sodi med sodnike, ki dosojajo sporne enajstmetrovke, kot je bilo to na tekmi Croatia-Newcastle ali Arsenal-Barcelona. Vendar pa se s sojenjem v slovenskem taboru ne želijo preveč ukvarjati, čeprav se je na tekmi Norveška-Slovenija dogajalo marsikaj. Delegat na tekmi bo Hasan Ceylon iz Turčije, kontrolor sojenja pa Jazef Marko iz Slovaške. Za tekmo se je akreditiralo nekaj opazovalcev iz tujih nogometnih zvez in klubov: Španije, Češke, Italije, Udinese, FC Vitesse, Verone in Milana.

   
  Karte (ne) gredo za med

Ljubljana , 11. novembra 1999 (MOREL)- Vstopnice se dobro prodajajo, tako da se upa, da bo vseh 7100 kart prodanih in da bo na tekmi 8.100 ljudi. Na vseh večjih prodajnih mestih so jih do sedaj prodali več kot 3000 kart. Najlažje jih je kupiti na Istrabenzovih servisih, v Mariboru pa v trgovini Brodock pri avtobusni postaji. Zanimivo je, da je od začetnega napovedanega velikega navala Ukrajincev v Ljubljano, ostalo bolj malo, pa tako več kot 250 ljudi ni za pričakovati. Od tega je prijavljenih 52 novinarjev. Vrata Centralnega stadiona za Bežigradom bodo odprta v soboto od 17.30 dalje, karte pa bodo prodajali od 10. ure dalje na Vodovodni cesti.

   
  Dvojna kazen za vijoličaste

Ljubljana,11. novembra 1999 (MOREL) - Disciplinsko sodnik Nogometne zveze Slovenije Jernej Klarič je NK Maribor Pivovarno Laško s 150.00 tolarji kazni, ker so njihovi navijači na tekmi Rudar-Maribor vrgli baklo na igrišče, ki je poškodovala varnostnika in gasilca. Tudi UEFA je kaznovala Mariborčane zaradi metanja predmetov po tekmi Maribor Teatanic-Dinamo - 20.000 švicarskih frankov. Zaradi petih rumenih kartonov bo NK Primorje plačalo 75.000 tolarjev kazni, NK Črenšovci pa za štiri rumene in rdeči karton 50.000 tolarjev. Trener Dravograda Marjan Pušnik bo moral zaradi nešportnega vedenja do sodnikov na Koroškem derbiju Dravograd-Korotan, ko je bil tudi odstranjen s klopi, plačati 50.000 tolarjev. Nogometaš Potrošnika Jožef Kokaš zaradi udarca nasprotnika z roko na tekmi Potrošnik-SCT Olimpija ne bo smel igrati štiri tekme. Med drugoligaši bo igralec Jadrana Šepiča Ljubinko Radič počival pet tekem, nogometaš Montavar Rogoze Boštjan Ratkovič štiri tekme, po eno tekmo pa Branko Kreslin (Črenšovci), Davorin Pavlinek in Nenad Ulaga (oba Šentjur).

   
  Boban zapustil hrvaško reprezentanco

Zagreb , 11. novembra 1999 (MOREL)- Kapetan hrvaške nogometne reprezentance Zvonimir Boban se je odločil, da bo po prijateljski nogometni tekmi s Francijo, ki bo v soboto, 13. novembra, v Parizu, njegova zadnja reprezentančna tekma. Na tiskovni konferenic je dejal, da mu je dovolj devetletnega igranja v reprezentanci in da po neuspešnih kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu prihodnje leto na Nizozemskem in v Belgiji nima več motivov, najhuje pa je to, da ga poškodbe. Zvonimir Boban, 31-let, bo še naprej nastopal za italijansko moštvo AC Milan. Boban je za hrvaško reprezentanco odigral petdeset tekem in dosegel dvanajst zadetkov.

   
  Matthaus se bo pridružil Ravelliju na vrhu

Paris , 11. novembra 1999 (MOREL)- Nemški nogometni reprezentant Lothar Matheus, 38, bo na prijateljskem srečanju proti Norveški, ki bo 14. novembra v Oslu, že 143. nastopil za reprezentanco in se bo tako izenačil na prvem mestu po številu nastopov za nacionalno selekcijo s švedskim vratarjem Thomasom Ravellijem. Matthaeus je prvič za igral za reprezentanco leta 1980 in je nastopil na petih svetovnih prvenstvih. Lestvica igralcev po številu nastopov za nacionalno selekcijo:
1. Thomas Raveli (Šve) 143 1981-1997
2. Lothar Mathaeus (Nem) 142 1980-1999 še aktiven
3. Majed Abdullah (Ara) 140 1978-1994
4. Claudio Suarez (Meh) 134 1992-1999 še aktiven
5. Hossam Hassan (Egi) 131 1985-1999 še aktiven
6. Mohamed Al-Deayea (Ara) 129 1990-1999 še aktiven 7. Marcelo Balboa (ZDA) 127 1988-1999 še aktiven
8. Andoni Zubizareta (Špa) 126 1985-1998
9. Peter Shilton (Ang) 125 1970-1990
10. Masami Ihara (Jap) 123 1988-1998

   
  Pop TV bo imela pravice do SP v nogometu

Ljubljana , 11. novembra 1999 (MOREL)- Svetovno prvenstvo v nogometu, ki bo leta 2002 v Južni Koreji in na Japonskem, bo (najverjetneje) prenašala Pop TV. Neposredno bodo prenašali vse tekme, zaenkrat se ne pogovarjajo z drugimi televizijami za odkup pravic. Dobili so tudi pravico do spremljanja nekaterih drugih dogodkov kot so razglasitve nogometaša sveta, SP do 17 in 21 let, teniških turnirjev v Wimbledonu leta 2000 in 2001 ter več kot 400 ur igranega programa. Ali prihaja čas nemega gledanje televizije?

   
  Evropska nogometna zveza (UEFA) je nemškega nogometnega

reprezentanta in igralca Bayerna Jensa Jeremiesa kaznovala s petimi tekmami prepovedi nastopa, ker je na tekmi evropske lige proti PSV v Eindhovnu brez žoge brcnil nasprotnika. Jeremies je pred odločitvijo UEFA dobil tudi klubsko kazen, poleg ene tekme počitka je moral Bayernu plačati 10.000 mark. Klub bo plačal še kazen 13.000 dolarjev. UEFA je kaznovala PSV Eindhoven - 16000 dolarjev, domači trener Eric Gerets bo zaradi besednega obračuna z igralci nasprotnega moštva plačal 6500 dolarjev.

   
  Odpovedali prvi trening

Kopenhagen , 11. novembra 1999 (MOREL)- Nogometaši Danske so odpovedali prvi trening, ki bi ga morali imeti v Izraelu zraven stadiona, na katerem bodo igrali dodatno kvalifikacijsko tekmo za nastop na evropskem prvenstvu 2000 proti Izraelu. Po mnenju selektorja Jorgena Henriksona je preveč nevarno, da bi trenirali na takem terenu. V petek bodo že trenirali na terenu Ramat Gan, ki je raven kot »biljardska miza«.

   
  Albanski selektor odpuščen

Tirana , 11. novembra 1999 (MOREL)- Albanski nogometni selektor Astrit Hafizi je dobil nogo od Nogometne zveze Albanije. Ocenili so, da je peto mesto v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu neuspeh, pričakovali so vsaj četrto mesto. Dva poraza s Slovenijo sta mu zagrenila življenje, nam pa pred vrata pripeljala Ukrajino.

   
  Skibbe še dalje v Borussii

Dortmund , 11. novembra 1999 (MOREL)- Michale skibbe bo še dalje trener Borussie Dortmund, čeprav ni uspel v ligi prvakov. Nekdanji prvak Evrope je z njim podaljšal pogodbo do leta 2002. Predsednik Gerd Niebaum mu zaupa, čeprav ima le 34 let.

   
  Stojčkov bo trener

Sofija , 11. novembra 1999 (MOREL)- Eden najboljših nogometašev Bolgarije vseh časov Hristo Stojčkov se je odločil, da bo postal trener. Za začetek bo pomočnik selektorja domače reprezentance. Bolgarija je izpadla v kvalifikacijah za EP, pa zdaj Stojčkov počiva oz. se privaja na delo v Barceloni pri Johanu Cruyfu. Stojčkov se je od igranja poslovil na tekmi proti Angliji. Igral je 17 let, v reprezentanci je nastopil 83 krat in dal je 37 golov.

   
   
  Zlatko Zahovič o tekmi z Ukrajino in grški aferi

Brdo , 11.oktobra 1999 (MOREL)- Mariborčan Zlatko Zahovič je sklical tiskovno konferenco na Brdu, kjer je na pripravah naša reprezentanca pred kvalifikacijsko tekmo z Ukrajino, ki bo v soboto ob 19.00 na Centralnem stadionu za Bežigradom. Zlatko Zahovič je povabil navijače na ogled tekme, na kateri bodo naši fantje »spet igralo tako kot na začetku kvalifikacij«. »Tekmi sta naša velika priložnost, sam sem prepričan v pozitiven izhod za nas. Ponavadi ne dajem tako konkretnih napovedi, tokrat je drugače. Sam sem v veliki formi, tako kot morda še nikoli,« je dejal Zlatko Zahovič. Omenil je, da je to velika priložnost za slovenski šport na sploh in da ne bi rad izpustil priložnosti, da bi igral na evropskem prvenstvu. »Rad igram pod pritiskom in bremenom,« je rekel Zlatko Zahovič. »To je tekma kariere, pomembnejša kot vse moje dosedanje klubske tekme.« Najverjetneje bo moral igrati pod blokado, saj ima težave s stegensko mišico. Zlatko Zahovič: »Ukrajina odlična ekipa, ki je na papirju favorit, so tehnično boljši kot Slovenija, na naši strani pa bo velika borbenost in želja po uspehu.« Prepričan je, da bo naša obramba znala zaustaviti Ševčenka in Rebrova. »Če bo Ševčenko hotel biti boljši od Knavsa, se bo moral zelo potruditi. 11 fanatičnih borcev v zeleno-belih dresih se bo ob pomoči gledalcev, ki naj bodo taki kot so bili na tekmah proti Gruziji in Albaniji, odločno zoperstavilo Ukrajincem.«

   
  Zlatko Zahovič se je rešil Dušana Bajeviča

Brdo pri Kranju, 11. novembra 1999 (MOREL) - Zlatko Zahovič o težavah pri Olimpiakosu in z trenerjem Dušanom Bajevičem: »Marsikaj se piše, kar ni res. Odrasli smo in v pogovorih bomo vse probleme razvozlali. Cenim Olimpiakos. Ljudje v Atenah so izredni do mene in moje družine. Največji problem je v tem, da bi rad več igral. V sedmih, osmih krogih sem odigral le eno celo tekmo. Za Bajeviča so razlogi, da ne igram različni: enkrat teren, drugič tekma s Portom in tretjič z Realom. Ko ga je trener Duško Bajevič na ponedeljkovi tekmi zamenjal, je bil jezen, slekel je dres, toda ni ga vrgel, za kar je lahko dokaz televizijski posnetek. Na pogovoru po tekmi mu je trener Duško Bajevič dejal, da ga je hotel zavarovati za tekmo proti Ukrajini, na kar Zlatko Zahovič odgovarja, da če bi to bilo res, bi ga pustil v Slovenijo že pred tekmo. V četrtek je dogovorjen sestanek s predsednikom kluba in njegovim portugalskim menedžerjem, na katerem bo verjetno tudi trener Dušan Bajevič, kjer se bodo o vsem dogovorili. »Ne preganjam trenerja iz kluba. On je najuspešnejši v Grčiji in veliko sem se naučil od njega. Olimpiakos je veliko denarja vložil pred to sezono, zato je športno nezadovoljstvo po izpadu iz evropske lige prvakov v vseh nas. Če bo predsednik rekel, da naj grem, se bomo zmenili.« Toda v sredo popoldan je prispela vest: Dušan Bajevič ni več trener Olimpiakosa. Zamenjali so ga za to, ker ni uspel v evropski ligi prvakov.

   
  Frogetove lepe sanje

Coventry , 11.oktobra 1999 (MOREL)- Levokrilni napadalec Covetry Citya Steve Froget je mislil, da njegovi soigralci zbijajo šale na njegov račun, ko so mu govorili, da ga je selektor Anglije Kevin Keegan poklical v reprezentanco. »Najprej sem mislil, da je šala. Ko me je po telefonu poklical Keegan, sem mislil, da se dva moja soigralca šalita, toda ko sem ustavil avtomobil, sem ugotovil, da je to res selektor Anglije,« je dejal Froget, ki je tako prvič vpoklican v selekcijo. Ta igralec bi lahko veliko pomagal Angliji v tekmah proti Škotski na levi strani napada. Igralec Covetry Citya je rešil še en problem. Hotel je namreč preko vez dobiti karte za očeta, ki je Anglež in svaka, ki je Škot. »Moja družina je zdaj zadovoljna, bolj s tem, da so dobili karte kot pa s tem, da se vpoklican v reprezentanco,« je dejal Froget, ki te dni pričakuje naraščaj. »Ko bom čez 20 let rekel svoji hčerki, zakaj nisem bi na njenem rojstvu, mi bo oprostila,« je dejal Froget.

   
  V spopadih poškodovani navijači

Teheran , 11.oktobra 1999 (MOREL)- Več sto nogometnih navijačev je bilo poškodovanih na stadionu v južnem Iranu, ko sta si dve rivalski skupini navijačev metali kamenje. Do incidenta je prišlo, ko je domača ekipa Fadr-e-sepasi povedla 2:1 proti teheranskemu klubu Esteghlalom. Tekma, v kateri sta bila izključena dva gostujoča igralca, je bila prekinjena tri minute pred koncem tekme. Poškodvani so bil iglavni sodnik tekme, eden izmed gostujočih igralcev in pobiralec žog, ki ga je zadela raketa.

 
  Spartak in Leeds v Vadikavkazu?

Moskva , 11.oktobra 1999 (MOREL)- Prvak Rusije Spartak iz Moskve bi želel prvo tekmo pokala UEFA proti Leeds Unitedu igrati v Vladikavkazu, ker se pričakuje, da bi lahko bilo vreme v Moskvi zelo hladno in slabo. Tu je sedež kluba alanija, ki je bil prvak Rusije leta 1995 in ima stadion za 50.000 gledalcev. Tam so igrali Manchester United in Glasgow Rangers, toda je le 50 kilometrov oddaljen od Čečenije. Odločila bo UEFA.

   
  Hierro poškodovan

Madrid , 11.oktobra 1999 (MOREL)- Kapetan reprezentance Španije in Real Madrida Fernado Hierro se je poškodoval na tekmi Reala proti Rayo Vallecanu. To je že druga resna poškodba tega 31-letnega igralca v sezoni. Zaradi tega ne bo igral za Španijo 13. in 17. novembra proti Braziliji in Argentini, pa ne v evropski ligi prvakov proti Dinamu iz Kijeva.

   
  Jordanesco bi bil selektor

Bukurešta , 11.oktobra 1999 (MOREL)- Bivši selektor Romunije Angel Jordanesco je izjavil, da je zelo zainteresiran, da bi postal spet selektor nogometne reprezentance Romunije. V Romuniji so namreč odžagali dosedanjega selektorja Viktorja Piturko, čeprav si je Romunija pod njegovim vodstvom brez težav izborila nastop na evropskem prvenstvu 2000. Jordanesko je najuspešnejši romunski trener vseh časov, saj je pod njegovim vodstvom Romunija na svetovnem prvenstvu 1994 prišla do četrtfinala. Lani je treneril Grčijo in tako smo ga lahko spoznali tudi na srečanjih Grčija-Slovenija.

 
  Srečni poraženec v F.A. pokalu

London , 11.oktobra 1999 (MOREL)- Prvič v zgodovini nogometa Anglije bo imel klub, ki bo izpadel v drugem krogu F.A. pokala možnost, da s pomočjo žreba nadaljuje tekmovanje. Organizatorji so sporočili, da bodo vseh 20 klubov dali v boben za žreb in enega izžrebali, kibo lahko nadaljeval tekmovanje. To je zaradi Manchestra Uniteda, ki je v minuli sezoni osovjil ta pokal, zdaj pa ga ne bo branil, kar se je prav tako zgodilo prvič v 127 letih. V prvem in drugem krogu se srečajo klubi druge, tretje in četrte lige, v tretjem krogu se jim priključijo prvoligaši (oz. ekipe iz Premier lige).

   
  V Afriki v finalu prvaka Tunizije in Maroka

Johanesburg , 9. oktobra 1999 (MOREL)- V finalu afriške lige prvakov v nogometu se bodo sestali prvaki Tunizije in Maroka, ekipi Esperanca in Rayo Casablanka. Zmagovalec pa bo sodeloval na prvem svetovnem klubskem prvenstvu. Obe finalni tekmi bo decembra.

   
  Madridska senzacija

Madrid , 9. oktobra 1999 (MOREL)- Vodilna ekipa v nogometnem prvenstvu Španije Rayo Vallecano je v zadnjem krogu izgubila na domačem igrišču od Reala Madrid. Toda ker je izgubila tudi Barcelona, je Reala Vallecano ostal pa prvem mestu. Ta najmlajši madridski klub je v senci Reala in Atletica si ne dela utvar, da bi osvojil prvo mesto. Letos so se uvrstili v prvo ligo. Kupili so tri igralce za milijon in pol dolarjev. »Zdaj so vsi okrog nas ponoreli. Mi ostali ostajamo realni. Skoraj vsak igralec Reala ima več denarj kot naš ves klub,« je dejal trener Juande Ramos.

   
  Nastja Čeh pri vijoličastih

Maribor, 8. novembra 1999 (MOREL) - Nogometaš SCT Olimpije Nastja Čeh je po odločitvi Arbitražne komisije Nogoemtne zveze Slovenije prosti igralec, ker mu SCT Olimpija v osmih dneh ni plačala 48 tisoč mark dolga na račun premij in pogodbe. Nastja Čeh je že podpisal pogodbo z NK Maribor Pivovarno Laško. Podrobnosti iz pogodbe niso znane; znano pa je, da je mariborski klub zapustil po veliki aferi pred sezono.

   
  Japonci na olimpijskih igrah

Tokio, mlada reprezentanca Japonske (do 22 let) se je uvrstila na Olimpijske igre, ki bodo naslednje leto v Avstraliji. V odločilni tekmi so premagali Kazahstan 3:1.

   
  Razbiti zobje

Glasgow, 8. novembra 1999 (MOREL) - Na večnem derbiju Glasgow Rangers-Celtics (4:2) je bilo spet vroče. Za Celtics je bilo najhuje v 45. Minuti, ko je prišlo do incidenta, po katerem je Rangers iz najstrožje kazni izenačil na 2.2. Kapetan Celticsov Paul Lambert pa je moral v bolnico, ker so mu razbili zobe.

 
  Milošević ne da miru

Madrid, 8. novembra 1999 (MOREL) - Jugoslovanski reprezentant Savo Milošević nadaljuje s serijo zadetkov. Njegov klub Zaragoza je premagal Alaves 2:1. Oba gola je dal Savo Milošević. No, tudi za goste je dal gol naš bivši rojak - Meho Kodro.

 
  AJax na vrhu

Amsterdaam, 8. novembra 1999 (MOREL) - Ajax končno vodi v nizozemski ligi potem ko je premagal Sparto iz Rotterdama. Seveda pa je moral izgubiti tudi PSV iz Eindhovna - in tudi je z ekipo NEK. (Pa ne tisto iz Krškega). Ajax ima točko več kot PSV, toda tudi tekmo več.

   
  Bologna premagala Inter

Bologna, 8. novembra 1999 (MOREL) - Andreson (2 gola) in Signori sta zapečatila usodo Interja v Bologni. Inter je zdaj komaj sedmi in zaostaja za prvim Laziom za sedem točk. Inter je igral brez Ronalda, Vierija in Zamorana, toda prvih pol ure so bili boljši, toda niso premagali vratarja Pagliuce. Bologna je dala prvi gol v 36. minuti iz prvega napada. To je bil tudi prvi gol Anderssona, potem ko se je v Bologno vrnil iz Lazia.

 
  Gurenko nogometaš leta v Belorusiji

Minsk, 7.novembra 1999 (MOREL)- Branilec italijanskega moštva Rome Sergej Gurenko je bil razglašen za nogometaša leta v Belorusiji. V anketi je sodelovalo 154 trenerjev iz te države. Gurenko je dobil 216 glasov in je bil močno pred napadalcem Valerijem Stripeikisom, ki igra za Slavijo in nogometašem Spartaka Moskve Vasiljem Baranovim.

 
  Froget v reprezentanci Anglije

London , 7.novembra 1999 (MOREL)- Selektor nogometne reprezentance Anglije Kevin Keegen je pripravil presenečenje, ko je v izbrano vrsto poklical za dodatni tekmi kvalifikacij za evropsko nogometno prvenstvo 2000 poklical pod zastavo Steva Frogeta. Froget naj bi bil ključ za uspeh Anglije in naj bi rešil težave, ki jih ima Keegan na levi strani napada. Na tej poziciji je že preizkusil Michaela Greya iz Sunderlanda in Steva Gapa iz Lesterja, toda zdaj se je odločil za igralca Coventrija. »Mislim da igro boljše kot kdaj koli in si je zaslužil mesto v ekipi,« je dejal Kevin Keegan.

 
  Duhovno samoizpraševanje

London , 7.novembra 1999 (MOREL)- Selektor reprezentance Anglije Kevin Keegan je zavrnil špekulacije, da bi v ponedeljek, ko se zbere reprezentanca Anglije na pripravah, lahko prišlo do težav med Alanom Shearerjem in Andijem Colom. Cole je v avtobiografiji zapisal, da se vsi napadalci borijo za eno mesto, saj je drugo rezervirano za Alana Shearerja. »Dejal sem Shearerju, da sem v ekipo uvrstil tudi Cola, ta pa je odvrnil, da je prav tako,« je dejal Kevin Keegan. Selektor je dejal, da se je s Colom pogovarjal o avtobiografiji, ta pa je dejal, da njegov zapis ni napad na kapetana reprezentance, temveč njegovo »osebno duhovno samoizpraševanje«.

   
   
  Katastrofa Milana

Milano, 5. novembra 1999 (MOREL) - Trener Milana Alberto Zaccheroni je izjavil, da je začuden nad dramatičnim preobratom na tekmi evropske lige proti Galatasaraju, ko so njegovi igralci v zadnjih štirih minutah izpustili vodstvo 2:1 in izgubili 2:3. S tem porazom so izpadli iz evropske lige prvakov in celo pokala UEFA. "Težko je razumeti, kaj se nam je zgodilo v štirih minutah. Ne preostane nam drugo, da se koncentriramo na domače prvenstvo in da poskušamo obraniti naslov," je dejal trener Alberto, vendar je vprašanje, če bo imel to priložnost. Lastniku kluba Silviju Berlusconiju se je verjetno "utrgal film" po tej tekmi. Milan je igral v zadnjih minutah v Istambulu takšen bunker, da je v primerjavi z njimi NK Maribor v Leverkusnu igral napadalno!

   
  Lobanovski že doma

Kijev, 5. novembra 1999 (MOREL) - Trener kijevskega Dinama Valerij Lobanovski je že zapustil bolnico, kjer je bil 16 dni zaradi težav s srcem. Toda ne ve se, kdaj bo spet sedel na klopi Dinama. Tako Lobanovskega ni bilo tudi v Mariobru. Toda njegov klub je srečno končal nastope v evropski ligi prvakov in se uvrstil v naslednji krog. Njegov pomočnik, ki je vodil ekipo v Mariboru in na uadnji tekmi proti Laziu (0:1) Aleksej Mihaličenko, je zadovoljen z uspehom ekipe.

 
  Katanec prisega na naš stil igre

Ljubljana - Predsednik Nogometne zveze Slovenije Rudi Zavrl je dejal, da so vse aktivnosti usmerili v organizacijo dveh tekem z Ukrajino, ki nam bosta mogoče prinesli uvrstitev na evropsko nogometno prvenstvo leta 2000. Prepričan je, da bo to velik nogometni dogodek za Slovenijo, ki so ga bo v Ljubljani ogledalo veliko navijačev, za Kijev pa tako ni potrebno skrbeti. Selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec nam je izročil seznam 20 kandidatov, ki se bodo zbrali v ponedeljek v Ljubljani. "Več ali manj je to ista ekipa. Težave so le pri tem, da nekateri v svojih klubih ne igrajo, drugi pa so izven forme. Ne igrajo Ačimovič, Osterc in Novak, poškodovan je Milanič, nas pa v štirih dneh čakata dve težki tekmi" je dejal Srečko Katanec. Darko Milanič bo v soboto igral za svojo ekipo Sturm, Džoni Novak pa je iz Graca, kjer je bil pri Sturmu na treningih, odpotoval v Francijo, kjer je včeraj po posredovanju menedžerja Milana Čalasana podpisal pogodbo s prvoligašem Sedanom do konca nogometne sezone. Določeno presenečenje je vpoklic vratarja Dejana Nemca, igralca sredine Fabijana Cipota in napadalca Zorana Pavloviča.

Selektor Srečko Katanec je dejal, da je še prezgodaj govoriti o taktiki, da sam skuša biti realen v javnosti, vendar mu to ne uspeva, ker imajo (mediji) prevelike apetite. "Ukrajina je reprezentanca, ki ni izgubila niti ene tekme v kvalifikacijah," je rekel Srečko Katanec. "Mi bomo na obeh tekmah igrali tako kot do sedaj, ne bomo kopirali nikogar in ne bomo igrali bunker." Vsi igralci bodo na zbor prišli pravočasno, le Zlatko Zahovič se jim bo priključil v torek, ker igra v ponedeljek Olympiakos prvenstveno tekmo s PAOK.


Slovenija-Ukrajina: karte na običajnih mestih

Ljubljana - 4. novembra 1999 (MOREL) - Prva dodatna kvalifikacijska tekma Slovenija- Ukrajina bo v soboto 13.11. ob 19.00 na Centralnem stadionu za Bežigradom v Ljubljani, povratna pa ob isti uri v sredo 17.11. v Kijevu. Sodniki obeh tekem bodo določeni tik pred srečanji, delegat na tekmi v Ljubljani bo Hasan Ceylan iz Turčije. Tekmo v Kijevu si bo ogledali tudi predsednik FIFA Joseph Blatter. V Ljubljani pričakujejo 500 ukrajinskih navijačev, od tega jih bo 250 pripeljala ukrajinska nogometna zveze, ostale pa agencije. Na tekmo se pripravljajo Green Dragonsi, katerih koreografija za navijanje je še skrivnost. Na NZS so dobili spisek 26 nogometašev Ukrajine, med katerimi so vsa znana imena. Karte so prodajjao na običajnih mestih: Kompas Hollydays, Plava laguna, zmajček pri stadionu in večina Istrabenzovih črpalk.

Izbor selektorja Srečka Katanca: Mladen Dabanovič (Lokeren), Dejan Nemec (Mura), Marko Simeunovič (Maribor Pivovarna Laško), Marinko Galič (Maribor Pivovarna Laško), Aleksander Knavs (Tirol), Darko Milanič (Sturm), Željko Milinovič (LASK Linz), Milenko Ačimovič (Crvena Zvezda), Aleš Čeh (GAK), SAšo Gajser (Gent), Rudi Istenič (KFC Uerdingen), Amir Karič (Maribor Pivovarna Laško), Džoni Novak (Sedan), Miran Pavlin (Karlsruhe), Zoran Pavlovič (Croatia), Mladen Rudonja (St. Truiden), Zlatko Zahovič (Olympiakos), Fabijan Cipot (Mura), Milan Osterc (Hercules Alicante), Sašo Udovič (LASK Linz).


Kazen za ponarejanje podpisa

Ljubljana, 4. novembra 1999 (MOREL) - Končana je afera v zvezi z izsiljenim prestopom nogometaša Mihe Vončine iz NK Domžal v NK Dob. Ker so bile izjave sodelujočih iz obeh klubov nasprotujoče, je disciplinski sodnik NZS Jernej Klarič sklical akterje na soočanje. Na njem je Klarič ugotovil, da je krivec za nastalo situacijo tehnični vodja NK Dob Rudi Prelc, ki je ponaredil podpis igralca Mihe Vončine. Disciplinski sodnik NZS je Prelca kaznoval z enoletno prepovedjo opravljanja vseh funkcij v nogometu. Disciplinski sodnik je zaradi rdečih kartonov v 12. krogu kaznoval nogometaša Publikuma Veličeja Šumolikoskega s tremi tekmami neigranja in nogometaša Rudarja Boštjana Zemljiča z eno. NK Domžale bo moral zaradi petih rumenih kartonov na tekmi z Mariborom Pivovarno Laško plačati 75.000 tolarjev, enaka je kazen za SCT Olimpijo zaradi petih rumenih kartonov, ki so dobili na sredini tekmi s Publikumom. Zaradi prodaje piva v steklenicah bo moral NK Dravograd plačati 30.000 tolarjev kazni. V drugi ligi bosta počivala Nikica Škerbič (Nafta) in Šefik Šumar (Elan) na štirih tekmah, Dejan Kljajič (Drava) na dveh, Jože Pucko (Črenšovci), Denis Rojht (Montavar Rogoza) in Alen Mujakovič (Šmartno) pa na eni tekmi. NK Montavar Rogoza bo moral zaradi izključitve in štirih rumenih kartonov plačati 50.000 tolarjev kazni.


Spremenjeni termini tekme v našem prvenstvu

Ljubljana, 4. novembra 1999 (MOREL) - Zaradi tekme Slovenija-Ukrajina bo prišlo tudi do sprememb v našem prvenstvu. V nedeljo 14.11. bodo igrali: Primorje-Rudar, Dravograd-Feroterm Pohorje, Publikum-Potrošnik, naslednji dan SCT Olimpija-Domžale, tekam MariborPivovarna Laško-Korotan pa bo 1.12. Povratna pokalna tekma Maribor Pivovarna Laško-Publikum (2:0) bo 23.11.

   
  Težave moskovske Lokomotive

Moskva - Pred povratno tekmo Lokomotiva Moskva-Leeds United v pokalu UEFA imajo Rusi precej težav s sestavo ekipe. Trener Jurij Šjomin ne bo mogel računati na dva najboljša igralca: na Gruzijca Zazo Džahanasija in Jurija Drozdeva. V prvi tekmi je bilo 4:1 za Leeds United.

   
  Nogometna sodnica

Zuerich, 2.novembra 1999 (MOREL) - Evropska nogometna zveza (UEFA) je sporočila, da bo na sredini tekmi lige prvakov skupine E med Möldejem in madridskim Realom prvič sodila ženska. Francozinja Nelly Viennot bo stranska sodnica. V francoskem prvenstvu Viennotova redno sodi, prvič pa je na pomembni tekmi sodila nogometašem že leta 1996 na Olimpijskih igrah v Atlanti.

   
  Zahtevajo odhod Toschaka

Madrid, 2.novembra 1999 (MOREL) - Trener madridskega Reala Johna Toschak nima mirnega sna. Navijači zahtevajo, da zapusti Real Madrid. Še toliko bolj jih je - poleg vseh rezultatskih neuspehov - prizadel poraz proti mestnemu tekmecu Ateltico Madridu. Na treningu se je pojavila skupina navijačev in vzklikala: "Toschak - odidi takoj!" Predsednik Reala Lorenzo Sainz ni hotel tega komentirati. Do sedaj je Waležan imel popolno podporo Sainza, toda vprašanje je, kako dolgo še. Toschaka rešuje le dejstvo, da se je Real Madrid v ligi prvakov uvrstil med 16 najboljših ekip. V domačem prvenstvu pa že osem krogov ni zmagal.

   
  Sponzorji zahtevajo nastop Machester Uniteda v pokalu F.A.

London,2.novembra 1999 (MOREL) - Manchester United bi morali kaznovati, ker je odpovedal sodelovanje v pokalu F.A v Angliji, ki ima veliko tradicijo. To zahtevajo predstavniki zavarovalne agencije AXA, ki so glavni sponzorji tega tekmovanja. Razlog, da ne bodo igrali v F.A. pokalu je svetovno klubsko prvenstvo, ki bo od 5.1. do14.1. 2000.

   
  Avstralci se pritožujejo

Sidney,2.novembra 1999 (MOREL) - Nogometna zveza Avstralije se pripravlja, da bo pri FIFA začela postopek proti angleškemu ligašu Leeds Unitedu in to za to, ker ne pusti svojega igralca Harryja Civela, da bi igral za reprezentanco Avstralije dve prijateljski tekmi proti Brazilije naslednji mesec. V tem času bo v Angliji desetdnevni odmor. Najverjetneje se bojijo poškodb, saj ta igralec igra non-stop.

   
  Hadry se pripravlja za Angleže

Glasgow,2.novembra 1999 (MOREL) - Kapetan nogometne reprezentance Škotske, 33- letni Colin Handry bo v ponedeljek igral za mlado reprezentanco Škotske v prijateljski tekmi proti mladincem Celtica, da bodo videli, če je po poškodbi že sposoben za težke tekme. Pred Škoti je namreč dvoboj z Angleži za uvrstitev na evropsko nogometno prvenstvo 2000. Lani je Handry zaustavil Nemca Oliverja Bierhoffa na tekmi Škotska- Nemčija (1:0), čeprav pred tem ni igral lep čas. Handry se je poškodoval na tekmi Škotska-Bosna. Potem pa, ko je prišel "k sebi" ga trener Dick Advocaat ni hotel dati v ekipo. Handry je pred 14 meseci prišel iz Blackburna, toda v lanski sezoni je začel v prvi postavi le 25 krat.

   
  Štrajk je uspel:
SCT Olimpija - Feroterm Pohorje 3:1 (1:0)

Centralni stadion za Bežigradom, gledalcev 150, sodnik Drago Kos (Prevalje) - 6,5. Strelci: 1:0 Kmetec (35. minuti), 1:1 Vorih (62.'), 2:1 Kmetec (67.'), 3:1 Ekmečič (82.'). SCT Olimpija: Pejkovič 6, Kosič 5,5 (Kujovič 5), Čeh 5,5, Agič 5,5, Zulič 5,5, Jukič 5 (Čauševič 5,5), Bajrektarevič 5, Fridl 5,5 Kmetec 6,5, Žeželj 5,5, Ekmečič 6 (Moro -). Feroterm Pohorje: Prelec 5,5, Gojkovič 5 (Krepek 5), Ljutica 5, Majcenovič 5, Zimet 5,5, Prednik 5,5, Nabernik 5, Vorih 5,5, Majcen 5,5 (Štorgelj 5), Bloudek 5, Grizold 5,5. Rumeni karton: Ekmečič, Kujovič, Fridl, Vorih. Igralec tekme: Marko Kmetec (SCT Olimpija).

Zeleni zmaji so pozvali na bojkot tekme. Tekmo si je ogledalo rekordno malo število gledalcev in od teh jih je polovica navijalo za Rušane. Bojkot je očitno uspel, redki obiskovalci pa so lahko videli 150 metrska transparenta z napisi: Maribor v ligi prvakov, Olimpijo vodi čreda bedakov in z imeni vodilnih ljudi kluba, katera so redarji ob polčasu na ukaz predsednika Ivana Zidarja sneli. Ivan Zidar je bil besen kot lev. Tekma je bila slaba, čeprav je trener domačih Jedinko Perica z igro svojega moštva bil zadovoljen, trener Rušanov Marin Bloudek dejal, da je bila to njihova najboljša igra v gosteh, ko so končno "nekaj sestavili skupaj". Prvi gol je dal Kmetec, ki je edino v ekipi očitno v formi, ko je zadel z bližine. Najprej je kot izvedel Agič, njegovo podajo je Bajraktarevič z glavo skušal poslati v gol, toda na srečo ji je pomagal do mreže Kmetec. Za goste je imel priložnost Majcen, ko je preigral vratarja Pejkoviča, toda z žogo je odšel od gola proti outu. Gostje so bolje igrali v prvem delu drugega polčasa, ko je tudi Vorih po samostojnem prodoru po sredini igrišča izenačil. Drugi gol je dal Kmetec s petih metrov, ko je Prelec odbil strel Žežlja, vendar le do strelca. Po lepi akcija Čeha in Žežlja je Ekmečič podano žogo s strani z glavo preusmeril v gol. Čeh je zadel vratnico iz prostega strela in nato pa se je še osmešil, ko je žogo po podaji Kmetca s strani s petih metrov poslal v prečko.

   
  Vročica stoletja: nogomet Škotska-Anglija

Glasgow - Računalniško-telefonski sistem za prodajo vstopnic za prvo tekmo dodatnih kvalifikacij za uvrstitev na evropsko nogometno prvenstvo med Škotsko in Anglijo, je v petek popolnoma razpadel, saj je bilo samo v eni uri milijon klicev tistih, ki so si zaželeli vstopnico. Center za klice enostavno ni zmogel obdelati takšnega števila klicev in sistem je razpadel že po nekaj minutah. Zaradi tega je več tisoč prebivalcev Glasgowa in tamkajšnjih podjetij ostalo brez možnosti telefonskih povezav. Zmogljivost nogometnega stadiona Hempden park je 52.000 sedežev, v javno prodajo pa je bilo danih 15.000 kart in to izključno lastnikom plačilnih kartic. V nekaj minutah, ko je deloval sistem, so prodali samo štiri vstopnice, nato pa je center doživel blokado. Nogometna zveza Škotske je prek radia prosila navijače, da naj prenehajo klicati, vendar pa je tehnikom uspelo sistem ponovno vzpostaviti šele po treh urah.

   
  Umrl navijač

Beograd - Med in po nogometni tekmi Partizan-Crvena Zvezda, na kateri je zmagal Partizan 2:0, je prišlo do vsesplošnega pretepa. Pri tem je prišlo do tragičnega dogodka, ko je umrl 17-letni navijač Crvene zvezde. Po prvem golu Partizana so stadion zasule rakete in podobne pirotehnične stvari, ena izmed raket je zadala mladoletnega navijača. V Urgentnem centru so samo ugotovili, da je mrtev. Navijači Crvene zvzede so nato lomili stole in izzvali nerede na stadionu in okrog njega. Policija je 146 navijačev zaprla.

   
 

Vročica stoletja: nogomet Škotska-Anglija

Glasgow - Računalniško-telefonski sistem za prodajo vstopnic za prvo tekmo dodatnih kvalifikacij za uvrstitev na evropsko nogometno prvenstvo med Škotsko in Anglijo, je v petek popolnoma razpadel, saj je bilo samo v eni uri milijon klicev tistih, ki so si zaželeli vstopnico. Center za klice enostavno ni zmogel obdelati takšnega števila klicev in sistem je razpadel že po nekaj minutah. Zaradi tega je več tisoč prebivalcev Glasgowa in tamkajšnjih podjetij ostalo brez možnosti telefonskih povezav. Zmogljivost nogometnega stadiona Hempden park je 52.000 sedežev, v javno prodajo pa je bilo danih 15.000 kart in to izključno lastnikom plačilnih kartic. V nekaj minutah, ko je deloval sistem, so prodali samo štiri vstopnice, nato pa je center doživel blokado. Nogometna zveza Škotske je prek radia prosila navijače, da naj prenehajo klicati, vendar pa je tehnikom uspelo sistem ponovno vzpostaviti šele po treh urah.

   
 

 

NOVICE

Lazio na vrhu klubske lestvice

London , 11.oktobra 1999 (MOREL)- Rimski Lazio po zmagah proti Veroni 4:0 in Dinamo iz Kijeva 1:0 vodi na klubski lestvici.
1. Lazio 109, 59 točk,
2. Milan 93,74,
3. Rangers 90,46,
4. PSV Eidhoven 88,64,
5. Roma 87,06.

Sledijo:
Barcelona, Bayern, Dinamo Kijev, Olimpiakos, Juventus, Manchester United, Anderlecht, Spartak Moskva, Borussia Dortmund, Zaragoza, Monako, Bayer Leverkusen, Celtik, Dinamo Bukurešti, Sparta Prag.



NOVICE

Obsojeni huligani

Essen , 11.oktobra 1999 (MOREL)- Sodišče v Essnu je obsodilo štiri nemške huligane, ki so v času svetovnega nogometnega prvenstva v Franciji divje napadli policista Daniela Nivela in ga težko poškodovali. Prvoobtoženi Andre Zavacki, ki mu je bilo sojeno za poskus uboja, je dobil deset let zapora.

 

 

SKUPINA A - REZULTATI
Dinamo Kijev S.S. Lazio
0
1
Bayer 04 Leverkusen
NK Maribor
0
0
SKUPINA A T 3 1 0 GD GP T
S.S. Lazio 6 4 2 0 13 3 14
Dinamo 6 2 1 3 8 8 7
Bayer 04 6 1 4 1 7 7 7
NK Maribor 6 1 1 4 2 12 4
ARHIV

SEPTEMBER
OKTOBER

NAVIJAČI
 

V petek sestanek stavkovnega odbora z novinarji

Ljubljana,28. oktobra 1999 (MOREL) - Green Dragonsi, navijači ljubljanske SCT Olimpije, so na sestanek povabili športne novinarje. Njihova želja, da razložijo, zakaj so ostale navijače kluba in ljubitelje nogometa pozvali k bojkotu nogometnih tekme SCT Olimpije. Sestanek bo v petek ob 9.30 v Dvorani Tivoli.

 

 

 

ŠPORT

7. NOVEMBRA 1999
Rudar
2 (0)
Maribor PL
2 (1)
Dravograd
0 (0)
Korotan
2 (2)
Feroterm Pohorje
0 (0)
Publikum
0 (0)
Potrošnik
0 (0)
Olimpija
5 (2)
Domžale
3 (2)
Primorje
1 (0)
HIT Gorica
2 (0)
Mura
1 (1)

 

ARHIV
SEPTEMBER

EVROPASKA TEKMOVANJA

 

LIGAŠKA TEKMOVANJA

WWW
.

NZS
FIFA
FRANCIJA '98

 




© 1994-1999 Si21 / Kabi d.o.o.