MUSTO - sebago
Si21 - ŠPORT - NOGOMET
  NOVICE
ŠPORT-FORUM
 

Visok poraz nogometašev Maribora Teatanica

Nogometaši Maribor Teatnica so v tretjem krogu evropske lige v skupini A izgubili v Rimu z Lazijom 4:0. Ob polčasu je bil rezultat 0:0, v 20. minuti pa je bil izključen igralec Maribora Teatanica Čipi; zaradi drugega prekrška in rumenega kartona je moral v slačilnico. Mariborčani so se držali vse do 60. minute, ko je njihov bunker popustil. Zdaj bo sledil tritedenski odmor v evropski ligi, potem pa bodo Rimljani gostovali v Mariboru. V drugi tekmi te skupine je Bayer iz Leverkusna igral z Dinamom iz Kijeva 1:1. Na lestvici vodi Lazio s 7. točkami, Bayer jih ima 5, Maribor 3, Dinamo pa 1.

 
 

10 tekem prepovedi zaradi udarca z glavo

Sofija, 29. septembra 1999 (MOREL) - Kapetan bolgarskega prvoligaša Belasica Petrič Engibar Engibarov je bil kaznovan s prepovedjo igranja na 10 tekmah, ker je udaril z glavo igralca Lokomotive iz Sofije na zadnjem prvenstvenem srečanju. Engibarov je z glavo udaril Dobromira Mitova in mu zlomil nos. Srečanje se je končalo z neodločenim izidom 2:2. Disciplinska komisija bolgarske nogometne zveze je moštvu Belasica Petrič izrekla kazen, da naslednjih šest tekem ne sme igrati na svojem igrišču, ker so navijači s kamenjem obmetavali avtobus Lokomotive in poškodovali vratarja Radostina Staneva.

 
 

Pred povratno tekmo prvega kroga pokala UEFA : Perica reže raci rep!

Ljubljana, 29. septembra 1999 (MOREL) - Po največjem porazu v novejši nogometni in politični zgodovini (Primorje-SCT Olimpija 6:0) so nogometaši SCT Olimpije takoj v nedeljo zvečer odpotovali v Preddvor, kjer bodo v Hotelu Bor preživeli vse do današnje povratne tekme prvega kroga pokala proti Anderlechtu. Rane so se že zacelile, strokovno vodstvo pa se je prva dva dni ukvarjalo predvsem s psihološko pripravo igralcev in preživelo v strahu pred morebitnimi kadrovskimi spremembami. Do teh naj ne bi prišlo predvsem zaradi tega, ker si je prvenstveno tekmo v Ajdovščini ogledal predsednik kluba Ivan Zidar, ki je videl da Ljubljančani niso igrali slabo. Trener SCT Olimpije Jedinko Perica je bil kljub vsemu še v torek ves besen na mariborske sodnike z Zoranom Novarličem na čelu, ki so mu »skuhali« izključitve Kmetca in Bajraktarevića. To njegovo sojenje naj bi bilo maščevanje za grobosti na tekmi SCT Olimpija-Maribor Teatanic, ki si jih videli le nekateri iz Maribora, tako trener Prašnikar kot predsednik Jagodnik, za kar pa je najbolj očiten dokaz, kako hitro je mariborski igralec Filipovič zaigral z »zlomljeno nogo«. Očitno zadeve z derbija ne bodo šle v pozabo, kar bo še imelo posledice. Povratna tekma 1. kroga pokala UEFA proti Anderlechtu bo danes ob 20. uri, sodili pa jo ruska trojka: Jurij Baskakov, Andrej Lukašin in Sergej Enjutin. Na prvi tekmi v Bruslju so Ljubljančani izgubili 3:1, ob tem pa sta bila izključena Zulić in Mirtič, ki seveda na povratni tekmi ne bosta igrala. Direktor kluba Jože Prostor je ocenil, da je rezultat 1:3 »aktiven« in da je potrebno poskusiti premagati odlično evropsko ekipo. »To je tekma za biti ali ne biti,« je dejal Jože Prostor. »Belgijci niso tako dobra ekipa, da bi se jim morali bati.« V zadnjem prvenstvenem krogu državnega prvenstva so Belgijci premagali Lokeren 3:2, vratar Lokerena Mladen Dabanovič pa je ocenil, da so Belgijci predvsem slabši v obrambi. Toda kaj, ko tudi v Olimpijenem napadu ni hitrih igralcev. Trener Jedinko Perica bo proti Anderlechtu postavil ekipo na osnovi belgijske postavitve. V ekipi pa naj ne bi bila Šporar in Boškovič, ki sta »bila kriva vsak za dva gola v Ajdovščini«. Kako priti do rezultata 2:0 in se uvrstiti v nadaljnje tekmovanje? V ljubljanskem taboru se zavedajo, da jih čaka težka naloga, saj so Belgijci odlična ekipa z bogato tradicijo. Najprej bo igra Ljubljančanov previdna, da bodo videli ali bodo Belgijci rezultat branili ali napadali. »Vemo, da bo zelo težko. Belgijci so kakovostnejši od nas, toda tudi oni so iz krvi in mesa. Zaustaviti moramo njihove tri glavne igralce: organizatorja igre Zetterberga, visokega in močnega (202 cm, 110 kg) Köllerja in hitrega ter spretnega Radzinskega. Igrali bomo previdno, toda vseeno poskušali doseči gol,« je dejal Jedinko Perica. Namesto kaznovanega Zuliča bo zadnjega igralca igral Trgo ali Jukič, od prve minute pa bo v igri Moro, ki v Ajdovščini ni nastopil predvsem zaradi »bojazni pred mariborskim sodnikom, ki bi ga takoj izključil«.

Belgijski nogometaši so pripotovali v Ljubljano v sredo, z njimi je 17 novinarjev in lastnik kluba. Njihova igra je od daleč prepoznavna in vse temelji na hitrosti, borbenosti in »nabijanju« žoge, v ekipi pa so tudi trije igralci svetovnega razreda. Karte so v predprodaji po 1500 tolarjev, na dan tekme pa po 2000 tolarjev.

 
 

FIFA napoveduje reforme

Monte Carlo, 29. septembra 1999 (MOREL) - Svetovna nogometna zveza Fifa je napovedala, da bo uvedla nekatere novosti v tekmovalni sistem, da bi zaustavila naraščanje števila tekem, pa tudi naraščanje cen prestopov nogometašev. Obstaja namreč nevarnost, da pride do zasičenosti z vrhunskim nogometom, vrednosti prestopov nogometašev pa so 10- krat večje kot pred 10 leti. To pa pomeni, da mora Fifa sprejeti nekatere drastične ukrepe, je dejal generalni sekretar svetovne nogometne federacije Michael Jean Ruffinen na konferenci o prihodnosti športa v Monte Carlu. Napadel je evropsko nogometno organizacijo Uefa, da je preveč povečala število televizijskih prenosov tekem in ocenil, da bi to lahko pripeljalo do zasičenosti gledalcev z nogometom.

 
 

Četrfinale nogometnega pokala Slovenije
Prekmurci čakajo na močvirnike

Ljubljana, 27. septembra 1999 (MOREL)- Na Nogometni zvezi Slovenija so izžrebali pare četrfinala slovenskega nogometnega pokala. Pari so: Publikum - Maribor Pivovarna Laško, Mura - SCT Olimpija, HiT Gorica - Elan in Primorje in Korotan. Prve tekme bodo v sredo 13.10.ob 15.30, povratne pa 20. 10, ob 15.00. Prestavljena bo le povratna tekma NK Maribora Pivovarne Laško zaradi evropske tekme. Na prvi pokalni tekmi ne smeta igrati Marko Mitič iz Publikuma in Šefik Šumar iz Elana. Žreba se niso udeležili predstavniki mariborskega in soboškega kluba. Večina ostalih pa je bila optimistično razpoložena. Direktor SCT Olimpije Jože Prostor je dejal, da je zdaj priložnost, da nadoknadijo tisti, kar so na prvenstveni tekmi v Murski Soboti zamudili, ko so nadigrali Muro in kljub vsemu izgubili. Direktor Publikuma Brane Florjanič ni mogel biti preveč zadovoljen, vendar je rekel, da če hočeš igrati v finalu, moraš vse prejšnje nasprotnike izločiti. Tudi NK Maribor, če je potrebno.

 
 

Fuzbal na Krimu

Ljubljana - Po več kot dvoletnem premoru je pri nogometnem klubu Krim iz Ljubljane spet zaživelo. Članskega moštva sicer še nimajo, računajo pa, da ga bodo z dobrim delom z mlajšimi selekcijami dobili v osmih letih. Do takrat bodo uspehe in uveljavitev iskali z mlajšimi nogometaši. Trenutno v klubu vadi od 90 do 100 dečkov, ki so jih razdelili v štiri starostne kategorije. Glavni v klubu je Brane Švarc, ob njem pa je znani mednedžer Nedeljko Kojič.

 

 

 

Maribor- Bayern (Leverkusen) 0:2 (0:0)

Maribor, 22. septembra 1999 (MOREL) - Nogometaši Maribora so očitno pozabili na glavno značilnost vseh nemških moštev, ki v zadnjih minutah tekme odločajo in dosegajo dragocene zadetke. Vse do 83.minute so se nogometaši Maribora odlično upirali favoriziranim gostom, ki trenutno vodijo v nemški bundesligi. V drugem polčasu je imel mariborski napadalec Klinton Bozgo enkratno in neponovljivo priložnost, ko se je sam znašel iz oči v oči z nemškim vratarjem, vendar pa je njegov slab strel slednji odbil in rešil svoja vrata. Takrat je bil izid na semaforju še vedno 0:0. Usodo Mariborčanov v prvi tekmi evropske lige na domačem igrišču je zapečatil Boris Živkovič, v zadnji minuti srečanja pa jo je potrdil z drugim zadetkom še Karstens. Mariborčani so tokrat imeli novo zgodovinsko priložnost, da bi z malce športne sreče in bolj domiselno igro odnesli vsaj točko, če ne že vseh treh. Toda enkratna priložnost je splavala po Dravi. Izid drugega srečanja v skupini A. Lazio- Dinamo (Kijev) 2:1 (0:0). Vrstni red: Bayern in Lazio 4 točke, Maribor 3 in Dinamo 0 točk.

 
Macan prodal svoj del v Celticsu

Glasgow, 21. septembra 1999 (MOREL) - Bivši menedžer enega od največjih nogometnih klubov na Škotskem Celticsa Fergus Macan je ponudil naprodaj svoj del lastništva v klubu. Macan je ponudil lastništvo nad 49,65 odstotkov delnic za 40 milijonov funtov. Macan je pred petimi leti te delnice kupil za devet milijonov funtov.

 
Nogometni derbi vijoličastim

Nogometaši Maribor Pivovarne Laško so v derbiju prvesntva Slovenije v Ljubljani na Centralnem stadionu za Bežigradom premagalči SCT Olimpijo 4:2 (1:1). Žal sta se poškodovala dva igralca vijoličastih Šarkezi in Filipović, ki sta po tekmi obiskala Klinični center v Ljubljani. Zaradi tega se je razburjal trener NK Maribor Teatanica Bojan Prašnikar, češ da se bomo poklali doma, če nas že ne zunaj, očitno pa je, da je zaradi tega več dima kot ognja.

 

Avtogol, dve izključitvi in še zmeren poraz!

Bruselj, 17. septembra 1999 (MOREL) - Anderlecht : SCT Olimpija 3:1 (2:0)

Stadion Constant Vanden Stock, gledalcev 15.000, sodniki: Bosat, Muniroglu, Ersoy (vsi Turčija). Strelci: 1:0 Bajraktarevič (avtogol, 21.), 2:0 Radzinski (35.), 2:1 Ekmečič (54.), 3:1 Radzinski (67.).
Anderlecht: De Wilde, Brocken, Oyen, Stoelens, Baseggio, Verstraeten (Stoica), Goor, Van Diemen, Zetterberg, Koeller, Radzinski (Ekakia).
SCT Olimpija: Pejkovič, Bajrektarevič, Zulič, Jukič, Kosič, Agič, Čeh, Fridl (Trgo), Žeželj (Kmetec), Moro (Mirtič), Ekmečič.Rumeni kartoni: Köller; Zulič, Bajrektarevič, Kmetec.Rdeča kartona: Zulič (51.), Mirtič (66.).

Ljubljanski nogometaši so izgubili v prvem krogu pokalu UEFA v Bruslju z Anderlechtom. Belgijci so daleč od nekdanje slave, ki jim je tudi prineslo osmo mesto na lestvici najboljših klubov Evrope vseh časov. Domačini so se opravičevali, da Anderlecht kar tri tedne ni igral niti ene tekme, kar se je poznalo na igri. Bolj res pa je, da imajo v ekipi le tri ali štiri dobre igralce, vsi ostali pa so predvsem delavci in garači. Toda tudi to je za SCT Olimpijo dovolj. Nogometaši SCT Olimpija so sami premagali sebe; tako za radi slabe igre na sredini igrišča kot zaradi nepotrebnih izključitev. Turški sodnik Muhittin Bosat je bil naklonjen Ljubljančanom, pa je tako ob živce spravljal gledalce na čudovitem stadionu v Bruslju. Prvi je gol je bil avtogol, saj je Bajrektarevič po strelu Oyna z leve strani »klizal« na žogo tako neumno, da je po porinil v mrežo. Drugi gol je bila klasična akcija Anderlechta, ko je Čeh Köller (202 cm, 100 kg) nabito žogo pred gol z glavo spustil do poljskega Kanadčana Radzinskega, ki je z natančnim strelom premagal Pejkoviča. Do dveh priložnosti je prišla tudi SCT Olimpija, vendar Žeželj in Ekmečič nista streljala tako kot je potrebno, da se premaga vratar Anderlechta.Belgijci so pričeli odločno v drugem polčasu, Ljubljančani pa so v tem obdobju znali parirati nasprotniku. Toda v 51. minuti je zaradi drugega rumenega kartona in grobega, nepotrebnega starta, turški sodnik izključil Zuliča. Z igralcem manj so Ljubljančani takoj znižali rezultat. Čeh je izvedel kot z desne strani, Ekmečič pa je z glavo žogo poslal v mrežo. Sledila je ofenziva Belgijcev in dokaj dobra obramba gostov, ki jo je »zmotil« drugi rdeči karton. Mirtič, ki je bil na igrišču le nekaj minut, je besno stekel proti Radzinskemu, celo iz vesolja se je videlo, da ga bo jezno in od zadaj zrušil, kar je tudi storil. Belgijci so takoj zatem dosegli gol, kar je bila napaka ožje obrambe. Do konca tekme so Ljubljančani z borbeno igro obranili ta rezultat 3:1, tudi po zaslugi nespretnih in »nabijaških«napadalcev Anderlechta. Povratna tekma bo 30. septembra v Ljubljani.

 

 

Izjavi po tekmi Anderecht- Olimpija

Bruslej, 17. septembra 1999 (MOREL) - Aime Anthuenis, trener Anderlechta: »S rezultatom nisem najbolj zadovoljen. Vsaj štiri ali pet golov bi morala dati. Po drugi izključitvi ljubljanskega igralca je turški sodnik ščitil ljubljanske igralce in tako verjetno kompenziral. Za nas bi verjetno bilo bolje, če ne bi bilo izključitev, ker je to očitno negativno vplivalo tudi na našo igro. Gola po kotu ne bi smeli dobiti.« Jedinko Perica, trener SCT Olimpije: »Bila je to dobra in dinamična tekma. Bili smo skoraj enakovredni velikanu evropskega nogometa Anderlechtu. Drugi gol smo dobili iz akcije, na kakršno sem opozarjal igralce, a očitno ni zaleglo. Brez dveh izključenih igralcev je težko igrati, toda z veliko volje so moji igralci le obdržali rezultat, ki niti za Anderlecht ne pomeni, da so stoodstotno že v drugem krogu.«

 

 

Poraza naših predstavnikov v pokalu Uefa

Ljubljana, 16. septembra 1999 (MOREL) - V prvih tekmah evropskega nogometnega pokala Uefa sta slovenska predstavnika HIT Gorica in Olimpija izgubila. Goričane so na njihovem igrišču premagali nogometaši grškega Panatinaikosa z 0:1, Olimpija pa je v Belgiji izgubila proti Anderlechtu z 1:3. Povratni srečanji bosta konec meseca, naši moštvi pa nimata veliko možnosti za napredovanje.

 

  Navijamo za NK Maribor Teatanic

Ljubljana, 14. septembra 1999 (MOREL)- Evropska nogometna liga se začela v torek. V njej je 32 ekip, igralni dnevi so po novem zaradi velikega števila tekem tudi ob torkih. Tekem bo 157. Prvi del tekem bodo moštva odigrala v osmih skupinah s po štirimi moštvi, igralo se bo po dvokrožnem sistemu. Prvi dve moštvi se bosta uvrstili v drugi del, kjer bo 16 moštev razdeljenih v štiri skupine. Tretjeuvrščena moštva iz prvega dela predtekmovanja pa bodo nastopila v 3. krogu pokala UEFA. V četrtfinalu lige prvakov bodo moštva začela igrati na izpadanje - vse do finala, ki bo 24. maja na nevtralnem igrišču. UEFA bo zaslužila več kot milijardo mark, največ seveda s prodajo pravic TV pravic.Navijamo za Maribor Teatanic!

 

  Mariborski vijoličasti NA pragu Evrope

Ljubljana, 14. septembra 1999 (MOREL)- V ponedeljek zjutraj so v Kijev odpotovali nogometaši in vodstvo NK Maribor Teatanica. Popoldan so že trenirali. V Ukrajini so tudi navijači. Tekmo je bila sinoči ob 20. uri in presenetljivo, a zasluženo so jo z izidom 1:0 dobili Mariborčani. Druga tekma v naši skupini je bila v Leverkusnu: Bayer-Lazio, ki se je končala neodločeno 1:1.
Mariborčani so nastopili v najmočnejši postavi. V vratih je bil poškodovani (?) Marko Simeunovič, ki si je na Norveškem na reprezentančni tekmi poškodoval koleno. Postava: Simeunovič, Židan, Čipi, Galič, Šarkezi, Karič, Sešlar, Djuranovič, Balajič, Bozgo in Šimundža.

 

 

  SCT Olimpija v prvem krogu pokalu UEFA v flamsko-valonskem kotlu

Ljubljana, 14. septembra 1999 (MOREL)- Nogometaši SCT Olimpije so bodo v četrtek ob 20.00 igrali prvo tekmo pokala UEFA proti Anderlechtu v Bruslju. Belgijci so absolutni favoriti, nekaj upanja Ljubljančanom daje dejstvo, da bodo prvo tekmo igrali v gosteh, skoraj nič pa ne morejo računati na podcenjevanje Belgijcev, saj vsaj belgijski nogometni strokovnjaki dobro poznajo izkušnjo njihovega Genka z

Mariborom Teatanicom v predtekmovanju za evropsko ligo. Nogometaši SCT Olimpije so v torek popoldne za Bežigradom opravili zadnji trening. V ekipi bo prišlo do nekaterih sprememb. Tako bo od prve minute v konici napada igral Issah Moro, v obrambi naj bi se ekipa prikazala z dvema »štoperjema«, od katerih bo eden Mirtič in na sredini bo kopica vezistov, ki niso ravno Olimpijina odlika. Vendar poglejmo zdaj več k Belgijcem, ki niso brez težav. Po štirih tekmah v državnem prvenstvu je Anderlecht na tretjem mestu, trikrat je zmagal in enkrat igral neodločeno. Vodilni je Club Brugge s štirimi zmagami iz štirih tekem, v nedeljo bi morala biti tekma med tema dvema kluboma, ki pa jo je nogometna zveza zaradi strahu pred navijači prestavila. V Bruggesu se je župan zbal kravala navijačev Anderlechta kot odgovor na prejšnje nerede po tekmi teh istih rivalov v Bruslju, in prepovedal prodajo kart za tekmo nasprotnim (registriranim) navijačem. Prodali so sicer več kot polovico kart, ki so bile namenjene navijačem Anderlechta, vendar navijačem »brez pripadnosti«, oz. svojim. Vzrok za strah v Bruggsu so se seveda grožnje navijačev Anderlechta Rdečih vragov, ki so napovedali uničenje stadiona in mesta. Tekme brez svojih navijačev pa so Anderlecht ni mogel privoščiti, tudi zaradi kravala doma ne. Vse to pa je posledica starih in stalnih etičnih in športnih sporov. Iz Anderlechta zdaj prihajajo novice, da zahtevajo zmago brez boja s 5:0. Odločitev zveze bo znana še pred tekmo v pokalu UEFA, kar bo kar dobro za vzdušje na stadionu, kjer se v povprečju zbere nekaj nad 24 tisoč gledalcev.

Anderlecht igra napadalen nogomet. V svojih vrstah ima nekaj odličnih igralcev, najbolj poznan med njimi je reprezentant Enfo Scifo, ki pa je poškodovan in tudi na povratni tekmi v Ljubljani 30. septembra ne bo igral. Na sploh ima trener Aime Antheunis precej težav s poškodbami. Na zadnji reprezentančni tekmi Belgija-Maroko se je poškodoval Glen De Boeck. V reprezentanci so bili Goor, De Vlieger, Brocken, De Boeck and Staelens. Tudi slednji je lažje poškodovan. Prav tako pa proti Ljubljančanom ne bo igral prvi strelec ekipe Kanadčan Tomasz Radzinski. Vendar je v ekipi 32 igralcev, med njimi češki reprezentant Jan Koller in švedski reprezentant Par Zetterrberg ter nekdanji igralec Crvene zvezde Zvonko Milojević in romunske Steaue Alin Stoica.

 

 

  Novi trener pri HIT Gorici

Ljubljana, 14. septembra 1999 (MOREL)- Nogometni ligaš HIT Gorica in dosedanji trener Nedžad Verlašević sta sporazumno (ha,ha!) prekinila pogodbo. Slabi rezultati in še slabša igra Novogoričanov sta vzroki, da se je prijateljstvo končalo. V šestih krogih prvenstva so osvojili le šest točk. Premagali so le močvirnike! Novi trener je Edin Osmanovič, uprava kluba je z Osmanovičem podpisala pogodbo do konca letošnje sezone, hkrati pa športnemu direktorju Luču Pertiču predlagala sporazumno prekinitev pogodbe.

Novi trener bo ekipo prvič vodil v četrtek (16.00), ko bo HiT gorica na svojem stadionu v prvem krogu pokala UEFA gostila grški Panathinaikos. Za slovenske trenerje v naših klubih ni prostora!

 

  Potres in brezdomci

Atene, 12. septembra 1999 (MOREL)- Med atenske brezdomce se je vpisal tudi nogometni klub AEK, saj je bil v potresu hudo prizadet njihov stadion. Stari stadion je star 71 let, poškodovan je tako, da ga bodo porušili. Zdaj iščejo nov oz. začasni stadion, na olimpijskem pa igrata AEKajeva huda tekmeca Olympiakos in Panathinaikos. AEK je pred leti igral tudi proti SCT Olimpiji - v Ljubljani so bili Grki boljši z 2:0.

 

  Nekatere reprezentance ob istem času

Zurich, 12. septembra 1999 (MOREL)- UEFA je sporočila, da bodo vse nogometne reprezentance, ki še imajo možnost neposredne uvrstitve na evropsko prvenstvo prihodnje leto ali se lahko uvrstijo v kvalifikacije, igrale istočasno. To so tekme v skupinah štiri, šest, osem in devet. Tekem so lahko 9. ali 10. oktobra, zveze se morajo sporazumeti do srede septembra.

 

Morda tudi kazen za Zlatka Zahoviča

Ljubljana, 9. septembra 1999 (MOREL)- Novinarske konference Nogometne zveze Slovenije se ni udeležil selektor A ekipe Srečko Katanec. Morda je tekmo z Norveško že pozabil. Res pa je, da ni vseeno, če je selektor ob igrišču ali na tribunah. Kljub vsej tehnike ne!

Norvežani so pokazali, kako se igra nogomet: lekcija iz borbenosti, taktike in streljanja na gol. Nekateri so mnenja, da je bolje, da se je to zgodilo prej kot kasneje. Največ težav bo zaradi obiska na zadnji tekmi kvalifikacij v Mariboru proti Grčiji, ki bo 9. oktobra, saj bo težko privabiti večje število gledalcev. Najbolje bi bilo, da bi to tekmo igrala kar ekipa Maribor Teatanica. Srečanje z Grčijo žal ne odloča o ničemer. Naši bodo nastopili oslabljeni, brez Rudija Isteniča, Zlatka Zahoviča Mirana Pavlina in Željka Milinoviča. Lahko pa, da bo Zlatko Zahovič dobil še kakšno kazen zaradi udarca nasprotnika s komolcem. Mlade reprezentance do 21 let pa bodo igrale v petek 8. oktobra v Rušah. Žrebanje parov dodatnih kvalifikacijskih tekem za evropsko prvenstvo bo 11. ali 12. oktobra, kvalifikacijski tekma pa 13. in 17. novembra. Znani so glavni sodniki, ki bodo sodili našim ekipam v evropskih pokalih. SCT Olimpiji bo na prvi tekmi v gosteh proti belgijskemu Anderlechtu sodil Muhittin Bosat iz Turčije, na povratni v Ljubljani pa Jurij Baskakov iz Rusije. Prvo tekmo med HIT Gorico in grškim Panathinaikosom, ki bo prav tako v četrtek 16. septembra ob 16.00, bo sodil Eyal Zur iz Izraela, povratno v Atenah pa Wolfgang Stark iz Nemčije. Zaradi papeževega obiska v Mariboru so se klubi domačini 1. in 2. ligi lahko sami odločili, ali bodo igrali prvenstvene tekme 18. ali 19. septembra. V naslednjem krogu si.mobil lige ne smeta igrata nogometaša Mure Franc Cifer in Fabijan Cipot.(konec) fo/tb

 

Norveška - Slovenija (do 21 let) 3:0 (1:0)
Oslo, 8. septembra 1999 (MOREL)- Strelci: 1:0 Helstad (15.’), 2:0 Hoset (65.’), 3:0 Riise (90.’).
Norveška: Baardsen, Aas, Steen, Kippe, Soma (Hoeiland), Lange, Andresen, Hoset, Riise, Mork (Lindbaek), Helstad (Nevland). Slovenija: Nemec, Šnofl, Mirtič, Vugdalič, Pitamic, Žlogar, Filekovič (Trgo), Jožef (Čauševič), Pregelj (Radosavljevič), Čeh, Pekič. Rumeni karton: Pregelj, rdeči karton: Trgo (89.’). Slovenska reprezentanca je v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo in olimpijske igre doživela tretji poraz in še drugič izgubila z Norveške.

 

Norveška - Slovenija 4:0 (3:0)
Oslo, 8. septembra 1999 (MOREL)- 27.000 gledalcev, strelci: 1:0 Istenič (15.’, avtogol), 2:0 Iversen (17.’), 3:0 Solskjar (30.’), 4:0 Leonhardsen (67.’) Rdeči karton: Istenič (55.’)

Slovenska nogometna reprezentanca je v kvalifikacijski tekmi za nastop na evropskem prvenstvu 2000 visoko izgubila z Norveško, ki je tako že prva v skupini 2. Naši so igrali izredno slabo, Norvežani pa so se borili in tudi znali igrati. Razburjanje zaradi odločitev francoskega sodnika so bile nepotrebno - veliki ne bodo nikoli pomagali malim! Norvežani so se borili, dosledno pokrivali naše igralce; tudi dva sta bila na enem, če je bilo potrebno. Zaradi take igre, ni bilo moke za naše igralce. Počasna igra, kompliciranje, jokanje nad vsakim štartom, nepravočasne podaje itd. itd. Preostane nam le upanje, da je to bil slab dan! Da bo proti Grčiji 9. oktobra v Mariboru boljše. Vendar je jasno, da imamo premalo kvalitetnih igralcev, da so rezervisti slabši kot običajna prva ekipa.
Gruzija in Latvija sta igrali 2:2, tekme med Grčijo in Albaniji zaradi potresa ni bilo. Slovenija je tako že druga v skupini 2 in bo sodelovala v dodatnih kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu 2000.

 

Slovenci v sredo ob 19.15 z Norvežani
Ljubljana, 7. septembra 1999 (MOREL)- Slovenska nogometna reprezentanca bo v sredo ob 19.15 v Oslu igrala odločilno tekmo druge skupine za uvrstitev na evropsko prvenstvo 2000. Naš nasprotnik je Norveška, ki ima 19 točk, mi pa 17 točk. Zanesljiva pot na EP je zmaga v Oslu in nato še na zadnji tekmi doma proti Grčiji. Selektor Slovenije Srečko Katanec je napovedal igro na zmago. Namesto porumenelega Galiča bo igral Bulajič.

 

Kazen za Srečka Katanca
Ljubljana,7. septembra 1999 (MOREL)- Evropska nogometna zveza UEFA je kaznovala našega selekotrja Srečka Katanca s prepovedjo vodenje ekipe na eni tekmi. Tričlanska komisija je odločila, da je Katanec kriv. Kaznuje se ga zaradi "agresivnega protestiranja ob izenačujočem zadetku Gruzije v 55. minuti tekme. Kričal in gestikuliral je v nesprejemljivi obliki na stranskega in glavnega sodnika ter se ni umiril niti ob poskusih sodnika Nizozemca Jana Wegerefa, zato ga je ta poslal s klopi za rezervne igralce." Kazen je dokončna, izvedla se bo na tekmi v Oslu, selektor pa ne sme biti na klopi za rezervne igralce, ne sme iti pred, med in po tekmi v slačilnico, lahko pa je na tribuni za gledalcev.

 

Možen makedonski protest pri ZRJ zaradi imena reprezentance
Beograd, 7. septembra 1999 (MOREL)- Makedonija bi lahko vložila uraden protest pri Jugoslaviji zaradi uporabe imena Bivša jugoslovanska republika Makedonija v uradnih dokumentih nedavnega nogometnega srečanja reprezentanc Jugoslavije in Makedonije, je povedal drugi sekretar makedonskega veleposlaništva v Beogradu Dragoljub Pavlovski. Dodal je, da imena Bivša jugoslovanska republika Makedonija v medsebojni komunikaciji državi ne uporabljata od aprila 1996, ko sta vzpostavili diplomatske odnose. Z vsemi državami komuniciramo pod našim ustavnim imenom republika Makedonija, celo v Beogradu vse dokumente dobivamo tako, je povedal Petkovski. Povedal je, da ime BJR Makedonija uporabljajo samo v dokumentih Združenih narodov zaradi spora glede imena z Grčijo. Z Grčijo smo podpisali posebne dokumente, z njimi pa imamo tudi poseben vizni sistem, je povedal Pavlovski. Na vstopnicah za tekmo Jugoslavija - Makedonija 5. septembra je pisalo BJR Makedonija, ime pa je uporabljal tudi uradni napovedovalec na stadionu Partizan in RTV. Naši športniki vedno protestirajo, ko se na mednarodnih tekmovanjih ime Makedonije tako napiše, je povedal drugi sekretar makedonskega veleposlaništva.

 

Maribor največje presenečenje
London, 5. septembra 1999 (MOREL)- Na prvem mestu računalniškega seznama nogometnih klubov v Evropi je italijanski viceprvak Lazio iz Rima, pred evropskim prvakom Manchesterjem United in belgijskim Briggom. Največje presenečenje je, da sta med prvimi 20 klubi v Evropi tudi slovenski prvak Maribor Tetanic in avstrijski Tirol iz Innsbrucka. Mariborski klub je udeleženec letošnje lige prvakov in trentuno vodilni na seznamu klubov z najboljšim napadom v Evropi, ke je dosegel v zadnjih petih tekmah kar 19 zadetkov. Med najbolj učinkovitimi ligaškimi tekmovanje je na vrhu nizozemska liga, kjer so lahko gledalci videli 3,76 golov na tekmo, sledi norveška liga z 3,70 golov in belgijska liga z 3,67 golov na tekmo.

 

Slovenija - Gruzija (do 21 let) 2:2 (1:1)
Ljubljana, 5. septembra 1999 (MOREL)- Stadion na Kodeljevem, gledalcev 800, sodnik Diederich (Luksemburg).
Strelci: 1:0 Sankovič (v 17. minuti ), 1:1 Shengelia (45.), 1:2 Aleksidze (65.), 2:2 Pitamic (85.).

Slovenija: Nemec 5,5, Šnofl 7, Sankovič 5,, Vugdalič 5,, Mirtič 5 (Pitamic 6), Žlogar 5, Filekovič 5 (Žnuder 6), Pregelj 5, Ristič 5, Čeh 6, Pekič 5,5 (Jožef 6).

Gruzija: Batiashvili 5, Ruhadze 5, O. Hizaneishvili 5, Abramidze 6, Sajaia 5,5 Sakhvadze 5,5, G. Hizaneishvili 5 (Gvelesiani 5), Aleksidze 5,5, Shashiashvili 5, Imedadze 7, Shengelia 6 (Gagua 5).

Rumeni kartoni: Žlogar, Sankovič, O. Hizaneishvili, Sajaia, Gagua. Rdeči kartoni: Ristič (38.), Abramidze (38.) in Sankovič (56.).

Slovenski nogometni reprezentanci do 21 let je v kvalifikacijski tekmi proti Gruziji uspelo rezultat izenačiti v 85. minuti. Čeprav so imeli naši reprezentantje več priložnosti za gol, pa so gostje lep čas vodili in imeli skoraj cel polčas igralca več. Še največ priložnosti so naši imeli v zadnjih 15 minutah igre. Že prej pa je Čeh iz prostega strela zadel vratnico. Tekmo je slabo sodil luksemburški sodnik Henri Diederich, očitno da gre za nedeljskega sodnika.

V prvem polčasu je bila igra enakovredna in slaba. Oboji so si ustvarili in izkoristili po eno priložnost. V 17. minuti je prosti strel z desne strani izvedel Čeh, v kazenskem prostoru pa je bil najvišji Sankovič, ki je z glavo streljal proti golu, gruzijski vratar je žogo najprej ujel, potem pa mu je ušla iz rok in čez golovo črto. Že v podaljšku prvega polčasa je najboljši igralec gostov Imedadze podal žogo v prazen prostor, Shengelia se je znašel sam pred vratarjem Nemcem in ga z natančnim strelom premagal. Gruzijci so igrali dokaj ostro, naši pa so jim nasedali in na tako igro odgovarjali, pa sta v 38. minuti zaradi medsebojnega porivanja tekmo predčasno končala Ristič in Abramidze.

Drugi polčas je bil zanimivejši zaradi številnhi priložnosti. Toda kmalu je moral v slačilnico še Sankovič, ko je zaradi grobega prekrška dobil drugi rumeni karton. Po izključitvi slovenskega branilca so Gruzijci zaigrali napadalnejše, kar se jim je kmalu obrestovalo. V 65. minuti je Aleksidze mojstrsko izvedel prosti strel z 18-ih metrov. Žogo je poslal mimo živega zidu v tisto stran gola, ki jo je pokrival vratar Nemec, toda slednji jo je na poti v mrežo le pogledal. Selektor Janez Zupančič je zamenjal tri igralce, kar je spet pomenilo preobrat v igri. Toda našim ni uspelo dati gola. Končno je v 85. minuti izenačil Pitamic, ki je po kotu odbito žogo dobil v kazenskem prostoru in jo je po tleh poslal mimo številnih nog v mrežo gruzijskega vratarja.

Janez Zupančič, selektor Slovenije: »Lahko le čestitam svojim fantom za borbeno in ofenzivno igro tudi z igralcem manj. Zaslužili smo si točko, največ pa so k njej prispevali vsi trije rezervisti.«

 

 

Huda kazen za Miljka Djurovskega
Ljubljana, 5. septembra 1999 (MOREL)- Disciplinski sodnik Nogometne zveze Slovenije Jernej Klarič je strogo kaznoval igralca drugoligaške ekipe Montavar Rogoze Miljka Djurovskega. Omenjeni igralec ne bo smel 6 mesecev igrati nogometa niti ne bo smel opravljati nobenih funkcij v nogometu. Milko Gurovski, pod tem imenom ga ima zveza registriranega, je v ponedeljek dobil dovoljenje za igro za Rogozo, v sredo pa je bil na tekmi Montavar Rogora-Železničar (2:1) izključen. Vzrok za strogo kazen je »nešportno vedenje do glavnega sodnika, žalitev sodnika grožnje s fizičnim obračunom, kar so preprečili soigralci in nešportno vedenje po tekmi«.

 

 

Slovenija - Gruzija 2:1 (0:0)

Ljubljana, 5. septembra 1999 (MOREL)- Slovenska nogometna reprezentanca je v kvalifikacijah za evropsko prvenstvoleta 2000 premagala Gruzijo z 2:1. Pred nami so še tekme z Norveško (sreda, 19.15, Oslo) in proti Grčiji oktobra v Mariboru. Centralni stadion za Bežigradom, gledalcev 6.500, sodniki Wegereef, Vuurman, Van Dijk (vsi Nizozemska).
Strelci: 1:0 Ačimovič (48.), 1:1 Š. Arveladze (55.), 2:1 Zahovič (80.).

Slovenija: Simeunovič, Galič, Milinovič, Knavs, Čeh, Novak, Pavlin, Rudonja, Zahovič (od 90. Istenič), Udovič (od 75. Karič), Osterc (od 46. Ačimovič).

Gruzija: Gvaramadze, Didava, Kaladze, Potskhveria, Tskitishvili, Sichinava, Ahvelidani (od 46. Shekiladze), Kobiashvili, Shota Arveladze, Kavelashvili, Archil Arveladze.

Rumeni kartoni: Galič; Sichinava, Shota Arveladze.
Slovenija je dosegla peto kvalifikacijsko zmago po boljši igri v drugem polčasu, na sploh pa bo boljši igri kot pred časom proti Albaniji. Odločitev je padla deset minut pred koncem, ko je po lepi akciji Džoni Novak z desne strani podal žogo v sredino do Zlatka Zahoviča, ta pa jo je mojstrsko porinil v mrežo.
Gruzijci so se v prvem polčasu branili in čakali na priložnosti za protinapade. Glavni v napadu je bil Shota Arveladze, toda pravih priložnosti niso imeli.
Gruzijsko obrambo je bilo težko prebiti. Na tiskovni konferenci je selektor Gruzije Nizozemec Johan Boskamp zanikal trditve nekaterih gruzijskih novinarjev, da se bodo branili s petimi igralci, ampak le s štirimi, na igrišču pa so se na trenutke tudi s sedmimi. Naši so imeli za to največ priložnosti iz prekinitev; po kotih ali prostih strelih. Z glavo sta dvakrat bila blizu cilja visoka Knavs in Milinovič.
V drugem polčasu je na igrišče stopil igralec Crvene zvezde Mile Ačimović, ki je v Beogradu postal pravi orjak, ter po treh minutah igre dosegel prelep gol. Po desni strani je pretekel pol igrišča, med potjo je šolsko nategnil gruzijskega branilca, ko je žogo porinil mimo njega po eni strani, sam pa tekel po drugi. Ačimovič je prišel pred gol, streljal je po tleh, vratar je žogo odbil. Na svojo nesrečo in Miletovo srečo ravno tako, da je spet prišla do našega igralca, ki je rutinirano poslal žogo s težkega položaja mimo ležečega vratarja v mrežo. Nato je priložnost imel Pavlin, vendar je neoviran z glavo streljal čez gol.
V 55. Minuti je slovenska obramba je hotela nastaviti offsajd zanko izkušenemu Shoti Arveladzeju, ki je bil v resnici v nedovoljenem položaju, toda stranski sodnik ni dvignil zastavice, tako da je Arveladze prišel sam pred Simeunoviča, ga preigral in zabil gol. Znoreli so gledalci na tribunah, znorel je selektor Srečko Katanec, ki je zato izključen. Po tem šoku so Gruzijci obvladali sredino igrišča, naši se niso mogli pobrati. Ko smoi že mislili, da zmage ne bo, sta nepripravljeni Novak (selektorjev ljubimec) in Zahovič izpeljala že prej omenjeno akcijo. Ob koncu tekme je imel priložnost še Novak, ki je prišel sam pred vratarja Gruzije, vendar ni streljal, ker je verjetno vedel, da bi se osmešil, saj je bil brez moči, najprej je skušal vratarja preigravati, potem pa je žogo porinil do nenevarno postavljenega Zahoviča, ki pa je po preigravanju branilca le prišel do strela, ki pa ni bil nevaren.
Srečko Katanec. » Čestitam svojim fantom za izredno dobro predstavo. Gruzijci so bili veliko boljši kot na prvi tekmi, vendar je naša zmaga čista kot solza. Ustvarili smo si veliko priložnosti, medtem ko naši nasprotniki niso imeli praktično niti ene prave. Gol so dosegli iz milo rečeno sumljivega položaja, česar pa ne bi komentiral. Presenečen sem nad psihično pripravljenostjo svojih igralcev, saj je težko igrati, ko vsi zahtevajo zadetke in zmago. Sodnik je sodil na zelo intelegenten način. Ob golu sem preveč protestiral, vendar mi ni žal, saj sem tudi na ta način želel pokazati, da se na tak način ne sodi domačemu moštvu...«
Nato pa: »Sodniku sem rekel, da je »shit«. Po izključitvi sem se pogovarjal s klopjo preko mobija. Sicer pa je Danilo Popivoda dobro vodil ekipo namesto mene.« Pa še: »V Oslo gremo zelo sproščeni. Grki so po porazu z Norvežani izpadli iz vseh kombinacij, Latvijci pa tudi že zaostajajo za pet točk. Mislim, da bo to za moje varovance ena lepših tekem, saj ne bodo z ničemer obremenjeni. Za mesto Marinka Galič imamo več rešitev. Recimo Mile Ačimovič me je z dobrimi igrami prisilil, da ga bom vključil v prvo ekipo.« prislužil drugi rumeni karton, še vedno pa je vprašljiv nastop Darka Milaniča.
Namesto selektorja Johana Boskampa je gruzijsko reprezentanco je na tiskovni reprezentanci zastopal pomočnik trenerja George Geguchadze. Nizozemec je celo sporočil, da je tudi on moral 15 minut čakati na našega selektorja v času prve tiskovne konference v Unionu v torek, , kar je debela laž. Na tisto konferenco je zamudil 30 minut ravno Boskamp, Katanec pa niti sekunde. Pomočnik trenerja je dejal, da čestita Slovencem za tri točke: »Mislim, do bo Slovenija nastopili na evropskem prvenstvu.«

 

 

 

4. septembra

Gruzija v najmočnejši postavi

Ljubljana, 3. septembra 1999 (MOREL)- Selektor Gruzije Johan Boskamp je na tiskovno konferenco prišel s Temurjem Ketsbaijem in Shoto Arlevadzejem, ki igrata za Newcastle oz. za Ajax. Najprej je omenil prijazen sprejem, nato pa težave, ki jih ima pri sestavi najboljše ekipe. Zaradi rumenih kartonov ne smeta igrata Giorgi Nemsadze in Mamuka Tsereteli, čeprav sta v Ljubljani, poškodovani pa so Archil Arveladze, Temur Ketsbaija in Gocha Jamarauli. »Gledal sem tekmo Slovenija-Albanija, v prvem polčasu se je igral podpovprečen nogomet, v drugem pa s strani Slovenije precej dober,« je dejal Johan Boskamp. »Pričakujem težko tekmo, a igrali bomo na zmago.« Napovedal je, da se Gruzijci ne bodo branili s petimi igralci, kot »tvezijo« gruzijski novinarji, ampak s štirimi v zadnji vrsti. Omenil je, da ima dovolj kvalitetnih obrambnih igralcev. Našo skupino je ocenil kot izenačeno in ne preveč močno, po njegovem mnenju bi na drugem mestu lahko bili tudi Gruzijci, ki pa bodo v zadnjih treh tekmah skušali popraviti vtis. Shota Arveladze je dejal, do bodo igrali lep nogomet, toda na zmago, da tako vsaj malo razveselijo gruzijske ljubitelje nogometa. Omenil je kvalitete slovenske reprezentance in predvsem Zlatka Zahoviča. Temur Ketsbaia je v Sloveniji že bil, ko je grški AEK premagal Olimpijo 2:0, mnenja pa je, da v zadnjih treh tekmah (Albanija, Latvija) še imajo možnosti, da kvalifikacije zaključijo s sprejemljivim mestom na lestvici.

 

Odločilna tekma

Ljubljana, 3. septembra 1999 (MOREL)- Odloča se o kandidatih evropskega prvenstva 2000. Selektor Gruzije Johan Boskamp je imena prve postave povedal po zadnjem treningu, naš selektor Srečko Katanec pa bo z odločitvijo čakal skoraj do tekme. Velikih dilem ni, nekatere igralce bodo morda izločile poškodbe, nekaj taktični potez pa je skritih. Naš selektor ne more računati na Darka Milaniča, namesto katerega bo igral Željko Milinović. »Darko Milanič zagotovo ne bo nastopil, poškodovan pa je tudi Džoni Novak. Po zadnjem treningu bomo videli, če je stoodstotno pripravljen. V glavi imam nekaj kombinacij,« je bil skrivnosten Srečko Katanec. V kombinaciji sta predvsem Karič in Bulajič. Srečko Katanec je na tiskovni konferenci, na kateri je bil sam, saj je selektor gostov zamudil pol ure, hvalil Gruzijce, ki igrajo tehnično dovršen nogomet in stanje na lestvici ne kaže njihove prave vrednosti. Slovenija bo igrala kot na zadnjih tekmah: borbeno, prizadevno in pametno. Ocenjuje, da so naši igralci v formi, toda za uspeh je treba še kaj več.


3. septembra

Minister za šport sprejel Špika, Čopa in Cankarja
Ljubljana, 2. septembra 1999 (MOREL)- Minister za šolstvo in šport Pavle Zgaga je danes sprejel svetovna prvaka v kajaku dvojcu Iztoka Čopa in Luko Špika ter dobitnika bronaste kolajne v skoku v daljavo na svetovnem prvenstvu v atletiki Gregorja Cankarja. Navzoči so bili tudi trenerji omenjenih šporntnikov ter predsednika Atletske zveze in Veslaške zveze Slovenije.Minister Zgaga je Špiku, Čopu in Cankarju čestital za izjemne uspehe, dosežene v St. Catherinesu in Sevilliji in poudaril, da bo ministrstvo za šolstvo in šport v enaki in še večji meri pomagalo slovenskim športnikom pri doseganju rezultatov, ki po eni strani s primerom trdega dela pomagajo mladim, da se odločajo za športno pot, in po drugi strani pomembno prispevajo k promociji slovenske države.

 

   

Vsi reprezentantje v Ljubljani; Reprezentanca brez novih imen
Ljubljana, 2. septembra 1999 (MOREL)- Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto, 4. in sredo, 8. septembra, igrala dve kvalifikacijiski tekmi za nastop na evropskem prvenstvu. Na Centralnem stadionu za Bežigradom proti Gruziji in v gosteh proti Norveški. Vsi reprezetantje so se že zbrali na krajših pripravah na Brdu pri Kranju. Vsi igralci so bili točni, kar se je zgodilo prvič, in to je omenil tudi selektor Srečko Katanec.


Slalomska reprezentanca za svetovno prvenstvo
Ljubljana, 2. septembra 1999 (MOREL)- V sredo je v Španijo odpotovala slovenska kajak-kanu reprezentanca, ki bo na slalomskem prvenstvu kajakašev in kanuistov na divjih vodah (9.- 12. september, v mestu Seu d'Urgel). V ekipi je 12 reprezentantov in reprezentantk ter vodstvo. To je najštevilčnejša slovenska zasedba v zgodovini svetovnih prvenstev, prvič pa bodo na njem tekmovala tudi naša dekleta. Seveda gre za izredno pomembno tekmovanje, ki bo štelo tudi kot kvalifikacije za olimpijske igre leta 2000 v Sydneyu. V Avstraliji bo nastopilo 22 kajakašev, 18 kajakašic in 15 kanuistov, nekaj prostih mest pa je odvisno od števila prijavljenih tekmovalcev na mirnih vodah, ki nikoli ne zapolnijo svoje kvote. Slovenija: kajakaši Fedja Marušič, Andraž Vehovar, Miha Štricelj in Andrej Nolimal, kanuisti Simon Hočevar, Dejan Stevanovič, Gregor Terdič in Janez Korenjak ter kajakašice Jana Mali, Nada Mali, Nina Mozetič in Helena Lahovec.

Predprodaja kart in ugodnost v Mercator Centru v Šiški
Ljubljana, 2. septembra 1999 (MOREL)- Na prvi tekmi proti Gruziji je bilo 1:1. Karte so v predprodaji na vseh bencinskih črpalkah Istrabenza in v novem Mercatorjevem centru v Šiški po 1300 ali 2200 tolarjev. Kdor bo v Mercatorjevem Centru v Šiški kupil blago v vrednosti več kot 25.000 tolarjev, bo dobil karto za tekmo Slovenija- Gruzija. Pred trgovino Intersport v Mercatorjevem Centru v Šiški bosta v četrtek od 16.00 dalje podpisovala in razdeljevala fotografije dva zvezdnika: Zlatko Zahovič in kapetan Darko Milanič.

Sestava nogometnih ekip
Ljubljana, 2. septembra 1999 (MOREL)- Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto 4. septembra ob 20.00 na Centralnem stadionu v Ljubljani igrala kvalifikacijsko tekmo za nastop na evropskem prvenstvu 2000 proti Gruziji. Selektor Srečko Katanec ni določil enako ekipo kot za tekmo proti Albaniji (2:0) Slovenija: Mladen Dabanovič, Marko Simeunovič (vratarja), Spasoje Bulajič, Marinko Galič, Aleksander Knavs, Darko MIlanič, Željko Milinović (obrambni igralci), Milenko Ačimović, Aleš Čeh, Sašo Gajser, Rudi Istenič, Amir Karič, Miran Pavlin, Džoni Novak, Zlatko Zahovič (vezni igralci), Milan Osterc, Mladen Rudonja, Sašo Udovič (napadalci). Reprezentantje so že na Brdu pri Kranju. Gruzija: selektor Johann Boskamp, igralci: David Gvaramadze, Kakha Kaladze, Gia Čanturia, Givi Didava, Badri Akvledjani, Mamuka Cereteli, Levan Ckitišvili, George Nemsadze, Goka Džamarauli, Mikheil Kavelašvili, Temur Kecbaia, George Demetradze, Leban Kobiašvili, Mikheil Ašvetia, David Čičveišvili, Mikhail Pockveria, Tengiz Sičinava, Gela Šekiladze, Šota Arveladze, Arčil Arveladze, David Dimklašvili.

50 let rokometnega kluba Olimpija
Ljubljana, 2. septembra 1999 (MOREL)- Rokometni klub Olimpija bo v soboto praznoval 50. obletnico. V Dvorani Tivoli pravi rokometni spektakel. Ob bo 15.30 mladinska tekma med Robit Olimpijo in slovensko reprezentanco, ob 17.30 bo tekma veterank Olimpije, ki bodo igrale dvakrat 12 minut, nato pa tekma med člansko ekipo Robit Olimpije in slovensko reprezentanco, ki jo bo prenašala televizija. »Po tekmovalnem delu se bo celotno dogajanje preselilo v bližnji nočni tivolski klub Manhattan, kjer bomo vsem zaslužnim rokometnim igralcem in funkcionarjem ter pokroviteljem podelili spominska priznanja za prispevek k razvoju našega kluba,« je dejal predsednik RK Robit Olimpija Robert Žitnik. Posebno darilo čaka Irmo Kapidžič, kapetanko Robit Olimpije leta 1997, ko so Olimpijke za Slovenijo osvojile edino evropsko rokometno lovoriko - pokal EHF. Rokometašice Olimpije so veliko pomenile tudi v nekdanji jugo ligi, saj so bile trikrat v finalu pokala Jugoslavije, z imenom Olimpija pa so nastopile od leta 1965, saj so se prej imenovale Enotnost in Svoboda.

Tudi letos so ambicije kluba velike, saj bodo štartale v treh tekmovanjih na največ: v pokalu pokalnih zmagovalcev se bodo v prvem krogu srečale s Francozinjami iz Nimsa, doma pa bodo skušale odvzeti naslov prvakinj igralkam Krim Electe. Dolgoletnega ukrajinskega trenerja Pavla Čumakova je zamenjal domači trener Zdenko Mikulin, ki je s pripravami na sezono zelo zadovoljen. »Z igralkami ni težav, vse so razpoložene in v pričakovanju prvenstva. Igrali bomo hitro in na protinapade, v obrambi pa 6-0 in 5-1«, je dejal trener Zdenko Mikulin. Poškodovani sta Ina Dolgun in Marjeta Marton, nova kapetanka je Katja Kurent, njena namestnica pa je Andreja Verbinc.


Proti Gruziji brez Darka Milaniča - Groznica tudi na Norveškem Ljubljana, 2. septembra 1999 (MOREL)- Tekma Slovenija - Gruzija je pred vrati. Skupina Gruzijcev v Sloveniji šteje 86 ljudi, med njimi ni predsednika Nogometne zveze Gruzije. Prišel pa je predsednik Olimpijskega komiteja te države, ki ga bo sprejel tudi naš predsednik OKS Janez Kocijančič - Kocka, ki se bo tako spomnil dnevov, ko je bila Ljubljana socialistično pobratena s Tbilisijem . V Ljubljani so vsi najboljši igralci, za to ne držijo informacije Dela in TV teleteksta, da bo proti Sloveniji igrala neka »leva« ekipa. Zaradi teh člankov so na NZS zelo jezni, ker so prepričani, da tekma ne bo lahka.

Selektor Srečko Katanec ima težave s poškodbami Džonija Novaka in Željka Milinovića, še več pa zaradi bolečin v hrbtu Darka Milaniča, ki verjetno ne bo mogel igrati niti ne bo potoval na Norveško. Selektor Srečko Katanec bo potnike za Norveško določil v nedeljo dopoldan, ko bo videl kakšno je zdravstveno stanje njegovih varovancev in ko bo vedel, kateri izmed igralcev ne sme igrati zaradi kartonov. Tekma v Oslu bo v sredo ob 19.15. Za to tekmo so Norvežani prodali že 19 000 kart, za tekmo Norveška - Grčija pa 21 000 kart, kar pomeni, da bosta obe tekmi razprodani. Za tekmo proti Gruziji je bilo v predpredprodaji prodanih 2.000 vstopnic, še vedno pa jih je moč kupiti na vseh črpalkah Istrabenza in v Mercatorjevem Centru v Šiški. Na zvezi računajo, da si bo tekmo ogledalo nekje od 5 do 6 tisoč gledalcev. Prihod na tekmo za Bežigradom so prijavili tudi številni evropski menedžerji in predstavnik UEFA za sodniške in disciplinske zadeve Rene Eberle.


Drugoligaška Rogoza ni zadovoljna s sojenjem
Ljubljana, 2. septembra 1999 (MOREL)- Disciplinski sodnik pri NZS Jernej Klarič je kaznoval nogometaša Mure Fabjana Cipota s prepovedjo igranja ene tekme, ker je bil izključen na tekmi z Rudarjem. Zaradi šestih rumenih kartonov na tekmi z Domžalami bo moral NK Korotan plačati 90.000 tolarjev, NK Potrošnik pa je proti Mariboru Pivovarni Laško nastopal v dresih brez imen na hrbtih in je za to dobil opomin. Na drugoligaški tekmi Elan - Montavar Rogoza je bilo vroče. Gostje so se pritoževali nad sojenjem. Gostujoči igralec Matej Beranič se je po izključitvi neprimerno obnašal, za kar je kaznovan s prepovedjo igranja na treh tekmah. Predstavnik kluba iz Rogoze Milko Gurovski - pod tem imenom vodi NZS dobro znanega (nekdanjega) asa svetovnega formata Miljka Djurovskega, ker je njegov priimek tako zapisan v potnem listu - bo moral plačati 50 000 tolarjev kazni, ker se je na rezervni klopi vedel nešportno in je bil z nje tudi odstranjen. Kazen za izključitev na tekmi Montavar Rogoza - Železničar pa Gurovskega še čaka. Eno tekmo ne smeta igrati tudi Damjan Bezjak (Železničar) in Enes Handanagić (Ivančna Gorica).

 

 


Derbi SCT Olimpija - Maribor Pivovarna Laško 19. septembra
Ljubljana, 2. septembra 1999 (MOREL)- Veliko težav je bilo, da so našli skupni jezik in termin za derbi slovenske lige SCT Olimpija - Maribor Pivovarna Laško. Tekma bo v nedeljo 19. septembra ob 18.00 na Centralnem stadionu za Bežigradom. Ob tem se je upoštevalo, da SCT Olimpija igra 16. septembra proti Anderlechtu v gosteh, Maribor pa 22. septembra proti Bayerju, da bo papež v Mariboru 19. septembra in da odpelje zadnji vlak iz Ljubljane proti Štajerski ob 22.15.

Gimnastik Petkovšek in jadralec Žbogar sta podpisala za Generali SKB
Ljubljana, 2. septembra 1999 (MOREL)- Dva naša odlična športnika sta našla sponzorja. Posluh za šport so imeli pri zavarovalnici Generali SKB, s katero sta pogodbi o sodelovanju podpisala telovadec Mitja Petkovšek in jadralec v razredu laser Vasilij Žbogar. Prvi je podpisal enoletno, drugi dvoletno pogodbo. Za oba pa bo to pomenilo veliko, saj sta bila brez sponzorjev. Mitja Petkovšek bo novembra na svetovnem prvenstvu na Kitajskem skušal doseči rezultat, ki ga bo popeljal na olimpijske igre v Avstralijo, Vasilj Žbogar pa je to že dosegel in zdaj odhaja na dvomesečno testiranje olimpijskega morja in vetra v to oddaljeno deželo. Mitja Petkovšek ima vse šanse, da olimpijsko vozovnico dobi v mnogoboju, precej težje pa bo za Aljaža Pegana, ki v mnogoboju ni tako dober.

»Odločili smo se, da bomo pomagali dvema perspektivnima športnikoma«, je dejal predsednik uprave Generali SKB dr. Christoph Baumgartner, ki je navdušen jadralec in vsak prosti trenutek preživi v slovenskem morju na jadrnici. Vasilj Žbogar je povedal, da je za njegove enoletne priprave 50 tisoč mark odločno premalo, Mitja Petkovšek pa, da je njegov letni program ovrednoten na 48 tisoč mark.


2. septembra

Slalomska reprezentanca za svetovno prvenstvo
Ljubljana, 1. septembra 1999 (MOREL)- Na svetovnem slalomskem prvenstvu kajakašev in kanuistov na divjih vodah, ki bo od 9. do 12. septembra v mestu Seu d'Urgel v Španiji bo sodelovalo 12 naših reprezentantov in reprezentantk. To je najštevilčnejša slovenska zasedba v zgodovini svetovnih prvenstev, prvič pa bodo na njem tekmovala tudi naša dekleta. Seveda gre za izredno pomembno tekmovanje, ki bo štelo tudi kot kvalifikacije za olimpijske igre leta 2000 v Sydneyu. V Avstraliji bo nastopilo 22 kajakašev, 18 kajakašic in 15 kanuistov, nekaj prostih mest pa je odvisno od števila prijavljenih tekmovalcev na mirnih vodah, ki nikoli ne zapolnijo svoje kvote. Slovenija: kajakaši Fedja Marušič, Andraž Vehovar, Miha Štricelj in Andrej Nolimal, kanuisti Simon Hočevar, Dejan Stevanovič, Gregor Terdič in Janez Korenjak ter kajakašice Jana Mali, Nada Mali, Nina Mozetič in Helena Lahovec.


Cilj ekipe je vsaj ena medalja.
Ljubljana,1. septembra 1999 (MOREL)- Glavna favorita naše ekipe sta kajakaša Andraž Vehovar in Fedja Marušič. Andraž Vehovar je dejal: »Letos sem zanemarjal psihološke priprave, kar ni dobro. Morda tudi za to nisem pokazal vsega, kar znam. V Španiji bo priložnost, da dobro odpeljem dve vožnji.« Podobnih želja je tudi Fedja Marušič: »Dve dobri vožnji in olimpijske igre bodo tu.« Kanuist Simon Hočevar je lahko preseneti.

Reprezentanca brez novih imen
Ljubljana, 1. septembra 1999 (MOREL)- Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto 4. septembra ob 20.00 na Centralnem stadionu v Ljubljani igrala kvalifikacijsko tekmo za nastop na evropskem prvenstvu 2000 proti Gruziji. Selektor Srečko Katanec ni določil enako ekipo kot za tekmo proti Albaniji (2:0) Slovenija: Mladen Dabanovič, Marko Simeunovič (vratarja), Spasoje Bulajič, Marinko Galič, Aleksander Knavs, Darko MIlanič, Željko Milinović (obrambni igralci), Milenko Ačimović, Aleš Čeh, Sašo Gajser, Rudi Istenič, Amir Karič, Miran Pavlin, Džoni Novak, Zlatko Zahovič (vezni igralci), Milan Osterc, Mladen Rudonja, Sašo Udovič (napadalci). Reprezentantje so že na Brdu pri Kranju. Reprezentanca Gruzij bo nastopila v naslednji postavi: selektor Johann Boskamp, igralci: David Gvaramadze, Kakha Kaladze, Gia Čanturia, Givi Didava, Badri Akvledjani, Mamuka Cereteli, Levan Ckitišvili, George Nemsadze, Goka Džamarauli, Mikheil Kavelašvili, Temur Kecbaia, George Demetradze, Leban Kobiašvili, Mikheil Ašvetia, David Čičveišvili, Mikhail Pockveria, Tengiz Sičinava, Gela Šekiladze, Šota Arveladze, Arčil Arveladze, David Dimklašvili.

1. septembra

Olimpija s poceni sezonskimi kartami

Ljubljana, 31. avgusta 1999 (MOREL)- Pri državnem hokejskem prvaku Olimpiji želijo v novi sezoni privabiti na tivolske tribune znova veliko število gledalcev. Zato bodo v okviru akcije Oglejte si tekmo ponudili poceni sezonske karte za vse tekme Olimpije v državnem in mednarodnem prvenstvu in to za ceno 12.500 tolarjev. Sezonske karte bodo prenosljive, vendar ne za eno tekmo, temveč za vsako drugo tekmo. Karte bodo lahko ljubitelji hokeja kupili tudi na tri obroke, zraven pa še klubski dres z napisom svojega ljubimca, ki bo stal 2.500 tolarjev. Na vsaki tekmi pripravljajo za gledalce presenečenje in žrebanje nagrad. Gre za zelo ugoden nakup kart, saj bo karta za eno tekmo prvega dela državnega prvenstva stala 1.000 tolarjev, za derbi z Jesenicami pa 1.500 tolarjev, v končnici prvenstva pa se bodo karte še podražile.Šport je igra, ki je predvsem namenjena gledalcem in brez gledalcev ni športa, kot brez dobrega športa ni gledalcev. Hokej pa je nedvomno šport, ki zna privabiti občinstvo.

31. avgusta

Gulit odstopil kot šef Newcastla

London, 30. avgusta 1999 (MOREL)- Nizozemski trener in bivši najboljši nogometaš sveta Ruud Gulit je konec tedna odstopil kot šef strokovnega štaba angleškega prvoligaša Newcastle United. Kot je sam povedal, je odstopil zaradi slabih rezultatov moštva na začetku sezone. V prvih petih krogih je Newcastle osvojil samo točko. Razočaran sem nad rezultati in prevzemam za to odgovornost, je povedal Gulit. Eden izmed vzrokov njegovega odhoda je bilo tudi nesoglasje z najboljšim igralcem moštva Alenom Shirerjem. Nezadovoljstvo navijačev se je izkazalo, ko je Shirejra na zadnji tekmi proti Sanderlandom pustil na klopi, Newcastle pa je izgubil z 1:2. V zadnjih dveh sezonah so v klubu za okrepitve porabili 32 milijonov funtov, vendar pa to ni prineslo nobenega uspeha. Moštvo je na začetku izgubilo štiri tekme, samo eno pa igralo neodločeno. Kot bodočega Gulitovega naslednika omenjajo bivšega angleškega selektorja Bobya Robsona.

Pariz gostitelj svetovnega atletskega prvenstva leta 2003
Sevilla, 30. avgusta 1999 (MOREL)- Predsednik mednarodne amaterske atletske federacije Primo Nebiolo je objavil, da bo leta 2003 Pariz gostitelj svetovnega prvenstva v atletiki. Sporočil je, da bodo tekmovanje gostili leta 2005 London, 2007 Tokio in leta 2009 Berlin. Že prej je bilo odločeno, da bo prihodnje svetovno prvenstvo leta 2001 organiziral Edmonton v Kanadi.

30. avgusta

Športniki, da te kap
Ljubljana,29. avgusta 1999 (MOREL)- Neverjetni športni teden je za Slovenci. Po uvrstitvi nogometašev NK Maribor Teatanica v evropsko ligo, kjer bo njihov zaslužek najmanj 4,5 milijona mark, sta zlato medaljo na svetovnem prvenstvu v veslanju v Kanadi v dvojnem dvojcu osvojila Iztok Čop in Luka Špik. Na svetovnem prvenstvu v Atletiki v Sevilli pa je bil Gregor Cankar tretji v skoku v daljino in tako je osvojil prvo slovensko medaljo na atletskih svetovnih prvenstvih. Skočil 836 centimetrov in za en centimeter preskočil četrtouvrščenega tekmovalca iz Avstrije.

Rokavec tokrat ostal praznih rok
Mirna na Dolenjskem, 29. avgusta 1999 (MOREL)- Avtomoto društvo Trebnje in Tiskovna agencija MOREL sta zadnjo nedeljo v avgustu pripravila 16. gorsko motociklistično slalom dirko. Kot vsa leta doslej je okoli 2.000 metrov dolga proga potekala na cesti Zapuže- Stan v Mirni na Dolenjskem. Letošnja dirka je prinesla nekaj presenečenj. Tako je domačin in 15- kratni zmagovalec dirke Branko Rokavec ostal praznih rok. V prvem teku v razredu supersport do 600 ccm je nesrečno padel, ven 250 ccm, supersport od 251 do 600 ccm , superbike nad 600 ccm in prikolice je nastopilo več kot 50 motociklistov iz vse Slovenije. Letos prvič pa so se lahko v vožnji z motockili pomerili tudi novinarji. Dirko, ki jo je odprl predsednik krajevne skupnosti medalje, nagrajen je tudi absolutni zmagovalec dirke in najmlajši udeleženec. To pa je bil pet letni Rok Rokavec, ki je v svojem tekmovalnem razredu premagal edino mlado zastopnico nežnejšega spola Marijo Lampe. Vreme je bilo tekmovalcem in organizatorjem Izidi: razred juniorji do 50 ccm ( pokrovitelj razreda: Servis Štern Kranj, zlati sponzor: Picerija Carmen in gostilna Bukovec Mirna): 1. Rok Rokavec (Trebnje) 2:07,90, 2. Marija Lampe (Domžale) 2:28,26; razred juniorji do 80 ccm ( pokrovitelj razreda: Ya

 

 
 
ŠPORT

EVROPASKA TEKMOVANJA

SKUPINA A - REZULTATI
S.S. Lazio
NK Maribor
4
0
Bayer 04 Leverkusen
Dynamo Kyiv
1
1

LESTVICA TOČ.
S.S. Lazio 7
Bayer 04 Leverkusen 5
NK Maribor 3
Dynamo Kyiv 1


LIGAŠKA TEKMOVANJA

WWW
.

NZS
FIFA
FRANCIJA '98

 



   

© 1994-1999 Si21 / Kabi d.o.o.