F-Secure Anti-Virus

Si21 - ŠPORT -> ATLETIKA                                                               NAŠI NA OI              ARHIV

 

Štirje naši v atletskem finalu

Gent, 27. februarja (MOREL) - Na dvoranskem evropskem prvenstvu (EP) v belgijskem Gentu sej je Jolanda Čeplak v teku na 800 metrov s časom 2:02,12 uvrstila v finale, ki bo v nedeljo. To je obenem nov državni rekord in tretji najboljši čas v predtekmovanjih. Državni rekord je v teku na 200 metrov dosegla tudi Alenka Bikar in to časom 23,19, kar je četrti čas polfinala. Finale bo v soboto. V finale sta se uvrstila tudi Gregor Cankar in Helena Javornik. Cankar je v skoku v daljino v tretji seriji skočil 7,92 metra in za dva centimetra preskočil kvalifikacijsko normo. Tekačica Helena Javornik je v teku na 3000 metrov zasedla četrto mesto v drugi skupini in se prav tako uvrstila v finale. V soboto bo v predtekmovanjih nastopilo še pet naših atletov in atletinj.

 


Gardner drugi na svetu

London, 16. februarja 2000 (MOREL)- Šprinter Jason Gardener, ki je letos zmagal na vseh šestih dirkah, na katerih je sodeloval, bo vodil ekipo Velike Britanije na evropskem dvoranskem prvenstvu v Gentu od 25. do 27. februarja. Njegov najboljši letošnji čas na 60 metrov je šest sekund in 49 stotinki, kar je drugi rezultat v svetu. Hitrejši je bil le Američan Maurice Greene. V ekipi Velike Britanije bo tudi 17-letni Tim Benjamin, ki mu bo to prvo veliko tekmovanje. Prijavljen je za tek na 200 metrov. Najstarejša članica reprezentace bo 41- letna metalka krogle Judy Oux, ki je minuli mesec osvojila 18. naslov prvakinje Britanije v dvorani.


Merlene Ottey počiva v Ljubljana

Monaco, 14. februarja 2000 (MOREL)- Merlene Ottey je ena zmed najboljših atletinj na svetu vseh časov. Zdaj bo o njenem primeru dopinga odločala Arbitražna komisija Mednarodne amaterske atletske zveze (IAAF). To je odločitev Sveta IAAF, s čimer je postala odločitev Jamajške atletske zveze, da je atletinja brez krivde in lahko tekmuje, brezpredmetna. Za enkrat se še ne ve, kdaj se bo sestala arbitražna komisija, najverjetneje bo zaradi tega ostala brez nastopa na olimpijskih igrah. več


Atletska zveza ne popušča nandralonu

Monaco, 14. februarja 2000 (MOREL)- Mednarodna amaterska atletska zveza (IAAF) je odbila zahtevo Britanske atletske zveze, da se prekinejo vsi disciplinski postopki proti atletom, za katere je bilo ugotovljeno, da so uporabili prepovedani steroid nandrolon. Samo lani je 343 športnikov koristilo ta najpopularnejši steroid, toda številka je verjetno večja.


Uradni rezultati teka 4. Cronotraversata del Maestro v Grotta Gigante

Na tekmovanju je bi letos izboljšan najboljši dosežek, ki sedaj znaša: 9'16"4

Med najboljšimi udeleženci teka sta bila tudi letos dva slovenska tekmovalca, vendar pa po najvišjih uvrstitvah, tako kot pred leti nekajkrat Beno Piškur, ni posegel nihče od naših.


Kipketer postavil nov svetovni rekord

Stuttgart, 8. februarja 2000 (MOREL)- Naturalizirani Danec Wilson Kipketer je na mitingu v Stuttgartu postavil svetovni rekord v dvorani na 1.000 metrov - v času dve minuti, 15 sekund in 25 stotink. Dosedanji rekord je bil dve minuti, 25 sekund in 26 stotink, ki ga je postavil Alžirec Nuredin Morsely leta 1992. ko je bil rekorder v cilju, je na semaforju bil čas 2:15,26, toda hitro so ga popravili.


Funkcionarji IAAF obtožili Otteyevo, da hlini poškodbo

London, 8. februarja 2000 (MOREL)- Funkcionarji Mednarodne atletske zveze (IAAF) so zahtevali od bivše svetovne prvakinje na 200 metrov Jamajčanke Marlene Ottey, da odstopi od lanskega svetovnega prvenstva zaradi namišljene poškodbe, da bi se izognila doping kontroli in škandalu. "Na doping kontrolo sem šla na mitingu v Luzernu lani julija. Preden so bili znani rezultati, sta mojega agenta Daniela Zimmermana poklicala dva funkcionarja IAAF in zahtevala, da odstopim od svetovnega prvenstva zaradi namišljene poškodbe. Na to nisem pristala, ker se takšne pogodbe delajo samo tisti, ki so krivi, sama pa nisem naredila nič slabega. Bila sem v odlični formi in želela sem na tekmovanje," je izjavila Otteyeva. Tri dni pred svetovnim prvenstvom je bilo objavljeno, da je bilo pri antidoping kontroli ugotovljeno, da je Otteyeva zaužila prepovedani steroid nandrolon in je morala odstopiti od tekmovanja. "Razumel sem, da se hoče IAAF pogoditi, kako bi se izognili škandalu na velikem tekmovanju. Ljudje, ki so se z mano pogovarjali, so trdili, da bi tako bilo najbolje, toda Merlene ni hotela o tem niti slišati," je dejal Zimmerman. Konec lanskega leta je Atletska zveza Jamajke svojo najboljšo športnico oprostila vseh odgovornosti, toda IAAF tega ni sprejela. Pričakujejo, da bo IAAF še pred začetkom atletske sezone zaslišala atletinjo in sprejela odločitev, ki bi za 39-letno športnico lahko bilo slovo od tekmovanj ali pa zaključek njene kariere bil na olimpijskih igrah v Avstraliji. Trener Marlene Ottey je Slovenec Srdjan Djordjević.



Otteyeva bi tekmovala v Valenciji

Madrid, 1. februarja 2000 (MOREL)- Odlična jamajško-ljubljanska šprinterka Marlene Ottey bo tekmovala na dvoranskem mitingu v Valenciji, čeprav njena afera z dopingom ni zaključena, je sporočil njen menedžer. To bo njen prvi nastop po poletju 1999, ko so pri njej odkrili prepovedan steroid nandrolon. Njen agent Daniel Zimmerman je sporočil, da bo tekla na 60 metrov, to je na razdalji na kateri je leta 1995 osvojila naslov svetovne prvakinje. Organizatorji mitinga v Valenciji so sporočili, da imajo obveznost, da to tekmovanje naredijo čim bolj atraktivno, ker v tem mestu po evropskem dvoranskem prvenstva leta 1998 ni bilo pomembnejših atletskih tekmovanj. Organizatorji so tudi pojasnili, da na njih ni nihče pritiskal, da bi atletinji odpovedali nastop. Toda predsednik španske atletske zveze Jose Maria Odrisola je rekel, da bo od organizatorjev zahteval, da dobro premislijo o svoji poziciji. "Nič ne moremo narediti, saj ji tekmovanje ni prepovedano. Toda njen nastop bi bil slaba reklama za atletiko, saj bi kdo lahko dobil vtis, da smo mi v Španiji mehkejši pri reševanju problemov z dopingom," je dejal Odrisola. Mednarodna atletska zveza (IAAF) bo primer Otteyeve rešila do konca februarja, do tedaj pa ima atletinja (vsaj formalno) pravico nastopiti. Generalni sekretar IAAF Istvan Gyulai je povedal, da bodo 12. in 13. februarja na sestanku v Monte Carlo obravnavali predlog, da pozitivni na dopinških kontrolah v bodoče ne bi smeli tekmovati, dokler njihovi primeri niso dokončno rešeni.


Merlene Ottey ni tekmovala

Karlsruhe, 31. januarja 2000 (MOREL)- Jamajsko-ljubljanska šprinterka Marlene Ottey se je usmilila organizatorjev atletskega mitinga v Karlsruheu in odstopila od tekmovanja. Pred nemškim mestom je obrnila avto in se odpeljala v Ljubljano. Prav tako je odpovedala sodelovanje na nemški televiziji. Nemška atletska zveze je nasprotovala, da bi Otteyeva tekmovala v Nemčiji, ker njen primer z dopingom še ni razčiščen, pa čeprav so na njeno stran stopili tudi organizatorji mitinga. Trdili so, da je Otteyeva nedolžna, dokler se ji ne dokaže nasprotno. Tudi Mednarodna atletska zveza ji je dovolila nastopiti do 15. februarja. Otteyeva je bila zelo razočarana in je v pisni izjavi zapisala, da nikoli ni jemala doping in da si bo vzela možnost, da bi Nemško atletsko zvezo tožila, tudi za to, ker je predsednik te zveze Helmut Digel pozval gledalce, naj bi bilo proti Otteyevi, če bi se pojavila na mitingu.


Bubka spet skače

Madrid, 27.januarja 2000 (MOREL)- Šestkratni svetovni prvak v skoku s palico Ukrajinec Sergej Bubka bo sodeloval na mitingu v Valenciji 2. februarja. To bo njegov prvi nastop po več kot enoletnem odmoru. Eden najboljših atletov vseh časov si je poškodoval Ahilovo peto in je bil decembra 1998 operiran. Bubka je bil prvi na šestih svetovnih prvenstvih, lani pa zaradi poškodbe na njem ni sodeloval. Olimpijski zmagovalec je bil leta 1988, a svetovni rekord je popravljal 35 krat. 36-letni atlet je najavil, da se bo umaknil po olimpijskih igrah letos. Bubka je bil eden izmed desetih športnikov, ki so jih izbrali v Mednarodni olimpijski komite.


SLOVENSKI TEKAČI, VABLJENI NA 4. CRONOTRAVERSATA DEL MAESTRO

6. februarja 2000

v Grotta Gigante – Trieste

Jamarski kronometrski individualni tek skozi največjo turistično jamo na svetu pri Brišcikih na tržaškem krasu.

več


Nemška atletska zveza protestira zaradi Otteyeve

Berlin, 26. januarja 2000 (MOREL)- Nemška atletska zveza (DLV) je organizatorju atletskega dvoranskega tekmovanja v Karlsruheu sporočila, da naj ne dovoli nastop Marlene Otteyevi, ker še ni rešen njen škandal zaradi dopinga. Predsednik DLV Diegel je dejal, da bo nastop sramota in da upa, da bodo gledalci v tem nemškem kraju znali “oceniti nastop Otteyeve. Jamajško-ljubljanska atletinja je obtožena, da je jemala prepovedani stereoid nandrolon, kar je ugotovila anti-doping kontrola julija lani v Lozani, toda Atletska zveza Jamajke je sprinterko oprostilo obtožbe. Mednarodna atletska zveza je odločila, da bo konec februarja odločila o vseh dilemah v primeru Otteyeve. Do takrat pa lahko tekmuje. Organizator mitinga v Karlsruhe Sigrid Koenig je vstopil v obrambo atletinji: “Dokler se ji ne dokaže, da je kriva, bom na strani atletinje.” Srdjan Djordjevič, naš in Otteyin trener je trdno prepričan, da atletinja ni jemala prepovedanih poživil.

Na vrh strani Naši atleti na OI

Arhiv

E-mail:
atletika@si21.com
 

SLOVENIJA TEČE ZA ZDRAVJE - 2000

Koledar tekaških in rekreativnih prireditev leta 2000 v Sloveniji.

NAJNOVEJŠI REZULTATI 

RAZPISI - VABILA

 

NOVICE - OBVESTILA

OBETAVNI MLADI ATLETI

 

SLOVENSKI ATLETI

 

NAŠI ATLETI NA OI - 2000

DO ZAČETKA IGER JE ŠE:

 182

 dni

 

ARHIV

FEBRUAR 2000
JANUAR 2000

DECEMBER '99

NOVEMBER '99
OKTOBER '99

 

Olimpijski komite Slovenije

 

Atletska zveza Slovenije

 

IAAF
International Amateur Athletics Federation

  

Športosplet - spletni časopis

 

Športna unija Slovenije 

 


Slovenski atleti na straneh Zavoda za šport Slovenije

 

Ljubljanski maraton

 


© 1994-2000 Si21 / Kabi d.o.o.