MUSTO - sebago
Si21 - ŠPORT
ATLETIKA

V Londonu presenečenje, v Rotterdamu prav tako - kako bo v Bostonu?

London, Rotterdam, 16. april
Londonski maraton je postregel s presenečenjem, ki bi mu zlahka rekli tudi senzacija. Khalid Kahnnouchi je bil šele tretji, medtem ko pri dekletih ni bilo tolikšnega presenečenja. Tegla Loroupe tega preprosto ni dovolila!
Na tokratnem Londonskem maratonu je malokdo na prvem mestu pričakoval koga drugega kot
Khalida Khannouchija, pa vendar se je zgodilo prav to. Zmagal je Antonio Pinto iz Portugalske, ki  je sicer zelo znano ime med maratonci, saj se redno že nekaj let uvršča na najvišja mesta, kadarkoli nastopi. Toda v Londonu ga kljub temu ni bilo na prvih mestih na stavnicah.

več

BADMINTON

Mladinsko državno prvenstvo U 17

Mladinsko prvenstvo Slovenije do 19 let

Maja Kersnik trikratna zmagovalka

Državni prvaki za leto 2000 postali: Miha Šepec (Olimpija), Maja Kersnik (Olimpija), moška dvojica Strmole/Plestenjak (Tom/Ježica), ženska dvojica Kersnik/Tvrdy (Olimpija) in mešana dvojica Županič/Kersnik (Olimpija)

Lendava - Trikratna državna prvakinja Maja Kersnik, devetnajstletna članica ljubljanske Olimpije je bila najbolj uspešna udeleženka mladinskega državnega prvenstva, ki je bilo na igriščih športne dvorane lendavske DOŠ I.

BK Mladost je uspešno organiziral prvenstvo najboljših slovenskih igralcev in igralk do 19 let.

NOGOMET

Težave v nogometu naletele na gluha ušesa
Strasbourg, 13.aprila 2000 (MOREL)- Predstavniki Evropske (UEFA) in Svetovne nogometne zveze (FIFA) so včeraj v Strasbourgu Evropskemu parlamentu brez pravega uspeha predstavili aktualne težave v evropskem nogometu. Aigner je povedal, da želijo uvesti kvoto, s katero bi predpisali najmanjše število domačih igralcev, ki bi morali igrati v evropskih nogometnih klubih. T.i. Bosmanovo pravilo je izenačilo nogometna pravila z evropsko delovno zakonodajo, ki omogoča prost prehod delovne sile. Klubi so to seveda izkoristili in ob "klasičnih tujcih" imajo v moštvih tudi številne evropske.
več

HOKEJ

Ob Vnukih tudi Košir in Tomba
Ljubljana, 13.aprila 2000 (MOREL)- V nedeljo se prične prvo uradno državno prvenstvo v hokeju na rolerjih ali in-line hokej. Gre za izredno popularen šport, vsaj ga v svetu igra več kot dva milijona ljudi, na olimpijskih igrah v Sydneyu pa bo demostracijski šport. Tudi v Sloveniji ima precej privržencev, zato so pri Hokejski zvezi Slovenije ustanovili sekcijo, ki je precej samostojna in bo vodila državno prvenstvo. Direktor in-line hokejske organizacije je znan športni delavec Boštjan Lavrenčič. Na turnirjih po Sloveniji, ki se bodo začeli ta konec tedna in bodo trajali do začetka julija, bo igralo 21 članskih ekip, ob tem pa bo potekalo tudi tekmovanje v mlajših kategorijah (pri kadetih je 11 ekip, pri do 12 in 10 let pa 5 ekip). Prijavljenih je okoli 600 igralcev; med njimi tudi Jure Košir in Mitja Valenčič, na enem izmed turnirjev pričakujejo tudi Alberto Tombo, da o bratih Vnuk niti ne govorimo.

KOŠARKA

Šolska košarkarska liga pred zaključkom
Ljubljana, 13.aprila 2000 (MOREL)- Prva sreda in četrtek v aprila sta bila rezervirana še za zadnja predfinalna tekmovanja košarkarjev, ki sodelujejo v peti sezoni v Šolski košarkarski ligi. Zaključek bo v dvorani Tivoli v Ljubljani v sredo in četrtek. V sredo bodo igrali pionirji in v četrtek mladinci. Direktor Zavoda ŠKL Vojko Korošec je dejal, pričakujejo več tisoč razposajenih gledalcev, ki so bodo zvečer lahko ogledali brezplačno tekmo prvenstva Union Olimpija - Pivovarna Laško (20.30).

ROKOMET

Ostali smo brez evropskega prvenstva
Ljubljana, 9. aprila 2000 (MOREL) - Slovesne skupščine ob praznovanju 50-obletnice rokometne zveze Slovenije se je udeležil tudi eden najpomembnejših predstavnikov evropskega rokometa - generalni sekretar Evropske rokometne zveze (EHF) Michael Widerer. Widerer je Sloveniji naklonil številne komplimente in pohvalil slovenski rokometni preporod. "Od 48 članov EHF je Slovenija ena najbolj uspešnih in z veseljem sem se udeležil tega slovesnega trenutka za slovenski in evropski rokomet. Sloveniji želim v naslednjem obdobju veliko sreče in ji iskreno želim, da na kongresu EHF v Izraelu dobi organizacijo za prireditelja evropskega prvenstva leta 2002," je dejal Widerer. Toda na glasovanju v Izraelu se je zgodilo drugače. Švedska je dobil 23 glasov, Slovenija 11 in Češka 9. Alenko Cudermaa pa so izvolili v prizivno sodišče EHF.
več

Tenis

Kot zadnji še ZDA
Ljubljana, 12. aprila 200 (MOREL) - O treh končnih rezultatih Davis pokala smo že poročali. Zadnji so se v polfinale uvrstili Američani, ki so rezultat 1:2 spremenili v zmago 3:2. V polfinalu so še Španija, Brazilija in Avstralija. ZDA -Češka 3:2 Španija -Rusija 4:1 Brazilija -Slovaška 3:2 Avstralija - Nemčija 3:2

F1

Schumacher je predstavil nov dirkalnik "Ferrari-F1-2000"
Berlin, 7.aprila 2000 (MOREL)- Je šlo za praznoverje ali za kljubovalno gesto? Michael Schumacher je imel tri srebrne avtomobile v njegovem hrbtu, ko je z ekipnim kolegom Rubensom Barrichellom in testnim voznikom Lucom Badoerjem, slavnostno v modrem suknjiču in sivih hlačah pred skoraj 500 zastopniki medijev odkril v tovarni v Maranellu njegov nov delovni stroj - nov bolid F1-2000. Dvignil je zaveso na poti k petemu poizkusu osvojitve naslova svetovnega prvaka formule-ena z moštvom Ferrarija. Avtomobilski koncern je postavil za novim dirkalnikom formule-1 tri svetleče spolirane avtomobile, da je na fotografijah stal rdeči bolid pred srebrnimi avtomobili. Trn, da so dvakrat zaporedoma izgubili proti srebrni puščici McLaren-Mercedesu na koncu prejšnje sezone, sedi še vedno globoko. več

OLIMPIJSKE IGRE

Vehovar v Avstraliji
Ljubljana, 9. aprila 2000 (MOREL)-Tudi srebrni olimpijec iz Atlante Andraž Vehovar se je kot zadnji pridružil štirinajstim slovenskim kajakašem in kanuistom na divjih vodah, ki se pripravljajo na olimpijskih prizoriščih v Sydneyu, kjer bodo od 14. do 16. aprila nastopili na izbirni tekmi za slovensko reprezentanco, ki se bo potegovala za odličja na letošnjih olimpijskih igrah (OI). Vsi tekmovalci so zdravi in prizadevno trenirajo, kar velja tudi za Aleša Kudra, ki je imel vnetje srednjega ušesa, njegovo zdravstveno stanje pa se je popravilo. Poleg Vehovarja in Kudra ter Fedje Marušiča, slednji ima edini že izpolnjena merila Kajakaške zveze Slovenije (KZS) za OI, so v Avstraliji še kajakaši Miha Štricelj, Dejan Kalj, Andrej Nolimal in Miha Terdič ter kajakašice sestri Nada in Jana Mali ter Nina Mozetič in kanuisti Simon Hočevar, Dejan Stevanovič, Gregor Terdič in Jurij Korenjak. Z njimi so tudi glavni trener Andrej Jelenc ter trenerji Marjan Štrukelj (kajak moški), Borut Javornik (kanu) in Janez Skok (kajak, ženske).

 

RUGBY

Mladi slovenski rugbyisti so iztržili neodločen izid proti Poljski
Gdansk,7.aprila 2000 (MOREL)- Na mladinskem rugby turnirju v Gdansku na Poljskem je mladinska reprezentanca Slovenije igrala neodločeno proti gostiteljem, Poljski 12:12. Po minimalnem porazu proti Čehom, so naši mladinci zaigrali mnogo bolje in na koncu povsem zasluženo iztržili ugoden izid.

AVTO ŠPORT

Brez relija na Kitajskem
Pariz, 10. aprila 2000 (MOREL) - Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA) je odločila, da se v okviru svetovnega prvenstva ne bo vozil reli na Kitajskem. Kot 10. tekma bi to morala biti od 7. do 10. septembra. Do tega je prišlo, ker je glavni sponzor dirke British America Tabaco odpovedal sodelovanje. Prvič so na njem vozili lani, vendar je doživel številne kritike voznikov zaradi slabe varnosti in malega števila gledalcev.
več

PLAVANJE

Plavalca Mankoč in Sparavčeva športnika Ljubljane
Ljubljana, 24. marca 2000 (MOREL) - Najboljša športnika mesta Ljubljane za leto 1999 sta plavalca Metka Sparavec in Peter Makoč (oba PK Ilirija). Športna zveza Ljubljane (SZL) je na dolgovezni prireditvi v prostorih Urške podelila še priznanje za najboljšo ekipo leta, ki so ga dobile rokometašice Krim Neutro Roberts, finalistke evropskega pokala državnih prvakinj, ter za najuspešnejša trenerja Vinku Kandiji (Krim NR) in Dimitriju Manceviču (plavanje). Skupaj so podelili 58 priznanj, med njimi tudi športnikom invalidom in alpinistom. Sparavčeva je bila 3. na 50 metrov in 4. na 100 metrov hrbtno na evropskem prvenstvu v Carigradu, Mankoč pa 2. na 100 metrov mešano na EP v kratkih bazenih v Lizboni, 4. pa na 100 metrov mešano na svetovnem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Hongkongu.

več

ŠPORT-FORUM
NOGOMET
KOŠARKA
FORMULA 1

BADMINTON

NOVICE

Brigita Bukovec na čelu sklada za šport invalidov
Ljubljana, 9. aprila 2000 (MOREL) - Zveza za šport invalidov Slovenije (ZŠIS) je 6. aprila ustanovila Paraolimpijski sklad, Fundacjo za financiranje razvoja športa invalidov Slovenije, ki je z dvema donacijama na dan rojstva dobil milijon tolarjev. "Športniki invalidi smo ob petdesetletnici delovanja dobili sklad, s katerim bomo zagotovili dodatni denar za priprave in udeležbo na velikih tekmovanjih (EP in SP ter svetvne in paraolimpijske igre), iz katerih smo od leta 1992 prinesli 163 medalj, od tega tri zlate. Del sredstev bo namenjen tudi razvoju mladih športnikov invalidov," je namen delovanja sklada, ki ima 800.000 tolarjev ustanovnega kapitala, predstavil predsednik ZŠIS Ernest Jazbinšek.


smučanje
Mladinske zimske igre na Bledu
Ljubljana, 9. aprila 2000 (MOREL) Bledu je bila organizacija EYOD zaupana na zasedanju EOC v Pragi, ki je bila 13. novembra. Bled, ki je bil edini kandidat za organizacijo zimskih iger, je soglasno dobil organizacijo. Dosedanje priprave na igre in predvidena prizorišča so dobile najvišje možne ocene. Na EYOD nastopajo mlajše mladinke in mladinci, ki so stari 15 in 16 let. V Sloveniji so predvidena prizorišča v Ratečah (skoki in nordijska kombinacija), Jesenicah (umetnostno drsanje), na Pokljuki (biatlon in tek na smučeh), Kobli (alpsko smučanje), Straži (paralelni slalom) in na Bledu (hokejski turnir). Športniki in spremljevalci bodo nameščeni v sedmih blejskih hotelih. Hotele bodo plačale reprezentance, kar bo prineslo v blagajne okrog 50 milijonov tolarjev, skupno pa slovenski del proračuna za EYOD znaša 150 milijonov tolarjev.

BOKS

Dejan Zavec in Dušan Rakuš na kvalifikacijskem turnirju v Benetkah
Benetke, Maribor, 27. marca 2000 (MOREL)- V Benetkah poteka mednarodni boksarski amaterski turnir - za oba slovenska državna boksarska reprezentanta (člana mariborskega ŽBK Lada Jagodič) boksarja Dejana Zaveca in Dušana Rakušo še v tretje kvalifikacijski, za britanskim Liverpoolom in nemškem mestu Halle, kjer žal nista uspela - in sicer od 26. marca do 2. aprila.TELSTARVse, kar (ni)ste vedeli o programu Eurosport, pa si tega niste upali vprašati (povedati)

ALI JE EUROSPORT PREDRAG?

 

AVTO-ŠPORT

Pet vozil za mlade dirkače

Ljubljana, 10. marca 2000 (MOREL)- V tekmovalnem letu 2000 se bo Petrol d.d. intenzivneje vključil v "Seicento Petrol Pokal". V njem bodo sodelovali kar s petimi avtomobili. To tekmovanje je bilo v prejšnji sezoni zelo odmevno in zaradi precejšnega zanimanja javnosti, so se pri Petrolu odločili za aktivno sodelovanje. Kupili so pet avtomobilov Seicento in jih bodo za eno leto odstopili mladim dirkačem. S tem Petrol Racing Team išče nadarjene voznike, ki bodo čez čas pomenili pravo "nevarnost" starim dirkaškim mačkom. Dve mesti sta rezervirani za lanskega zmagovalca Aleksa Humarja in odličnega voznika Aljošu Tuška. Ostale tri avtomobile pa bodo "razdelili" po izbirnih tekmovanjih.

 

ŠPORT


WWW
.
.
.
ARHIV
 

   

© 1994-2000 Si21 / Kabi d.o.o.