novice
povezave
trgovina
prireditve
NEPREMICNINERACUNALNISTVOAVTOMOBILIZEMOBVESTILATURIZEMPI - PORTALPETYAASTROLOGIJAFORUMTRGOVINA
MARKETING-OGLAŠEVANJESi21 uporablja omrežje SOFTNETSi21 uporablja omrezje
ATLETIKA

NOVO! NOVO!

F-Secure Anti-Virus

atletika@si21.com

domače novice

tuje novice

naši olimpijci

GP - Zlata liga

državni prvaki

portret meseca

mladi talenti

klubi - društva

rekordi

koledar AZS

koledar IAAF

rezultati

rekreacija

  
 
 
IAAF
 

NOVO - NOVO - NOVO - NOVO - NOVO - NOVO - NOVO - NOVO

Atletske strani, kot ste jih bili vajeni doslej, počasi opuščamo oz. jih preoblikujemo.

V naslednjih dneh, dokler strani v celoti ne preoblikujemo, boste tu še vedno lahko pregledovali vso vsebino, vendar tukaj podatki ne bodo več ažurirani - sicer pa je že poskrbljeno, da boste po 30 sekundah samodejno preusmerjeni na nove strani.

Če pa želite takoj preiti na naše nove strani, kliknite tukaj!

Urednik & webmaster: Edvard Bogataj

Weltklasse - Zurich 2002
Rezultati z današnjega mitinga so takoj navoljo na naslednjih straneh
Atletika - EP 2002

Velenjčanka Jolanda Čeplak je na evropskem prvenstvu v atletiki v Munchnu (od 6. do 11. avgusta) potrdila svoj svetovni zvezdniški status v kraljici športov, ki si ga je prigarala 3. marca letos na dvoranskem EP na Dunaju z zlatom in svetovnim dvoranskim rekordom v teku na 800 metrov. V četrtek, 8. avgusta, je v bavarski prestolnici osvojila zlato medaljo, šesto odličje in šele drugo zlato za slovensko atletiko na dosedanjih 18. prvenstvih Stare celine na prostem.

Čeplakova je vodila od starta do cilja in brez težav z 1:57,65 opravičila vlogo prve faviritinje ter slavila pred Španko Mayte Martinez (1:58,86) in Britanko Kelly Holmes (1:59,86). Zlato odličje je Čeplakovi nato v četrtek ob 21.45 uri izročil podpredsednik Atletske zveze Slovenije (AZS) Janez Aljančič, ki je tudi član predsedstva Evropske atletske zveze (EEA), nato pa so ob zvokih Zdravljice na drog dvignili slovensko trobojnico. To se je na EP v atletiki na prostem zgodilo le še leta 1994, ko je v Helsinkih zmagala Britta Bilač v skoku v višino (2,00 m).

Poleg Čeplakove je uspešno nastopila tudi Vrhničanka Alenka Bikar (Olimpija), ki se je uvrstila v finale tekov na 100 in 200 metrov ter zasedla osmi mesti. Polfinalna teka na 100 metrov in napredek v slovenskem šprintu sta potrdila tudi Rok Predanič (ŽAK), ki je finale zgrešil le za stotinko in dosegel deveti čas polfinala, ter Matic Osovnikar (ŽAK). Žal pa se štafeta, ki je imela sedmi evropski čas sezone, ni prebila v finale.

S polfinalnim tekom je bila razočarana Brigita Langerholc, ki je sodila v širši krog favoritinj za visoka mesta v teku na 800 metrov, v zaključnem teku na pet kilometrov, kvalifikacij v tej disciplini ni bilo, je tekla Helena Javornik (Zreče), vendar je bila razočarana s časom in 14. mestom. Vsi ostali slovenski predstavniki so izpadli že v prvem krogu kvalifikacij, velika večina pa je bila povsem na repu že po prijavljenih časih sezone med udeleženci EP. Zato je bila napoved predsednika strokovnega sveta AZS, Branka Škofa, pred odhodom 23-ih tekmovalcev na EP, nastopil ni le Matic Šušteršič, ki je bil rezerva za štafeto, preveč optimistična. Napovedal je namreč sedem slovenskih finalnih uvrstitev, kar je že na seji upravnega zbora AZS predsednik atletske organizacije Roman Jakič ocenil kot fantastičen uspeh. Posebej v luči dejstva, da se je po razpadu vzhodnega bloka, kjer so medalje osvajali s sistematično državno pomočjo (tudi nedovoljeno), ter z ostrejšimi ter pogostejšimi dopinškimi testi kakovostni vrh evropske atletike zelo razširil.

"Celo nekdanje atletske velesile, kot so Italija, Romunija, Bolgarija, Francija, so izredno zadovoljne z vsako uvrstitvijo v finale in z vsakim odličjem, pred slabim desetletjem pa so preštevale le zlate medalje," je pojasnil Aljančič in tako kot vodja slovenske reprezentance Boris Mikuž ugotovil: "Ponavljam znano dejstvo. Kdorkoli od slovenskih tekmovalcev ponovi najboljši rezultat sezone in se mu tudi približa, je visoko uvrščen."

bmikuz06_600.jpg (26646 bytes)Pred EP sta zaradi slabe forme nastopa odpovedali Novogoričanki Meta Mačus, ki po poškodbi ni prišla v formo, v kateri je bila tedaj, ko je postavila državni rekord, ter Teja Melink, prav tako zaradi slabe forme v skoku s palico. Ta dva primera je Aljančič označil kot pravilen, profesionalen ter pošten pristop. "Vsi slovenski predstavniki, ki so bili na EP, so izpolnili norme za EP in če bi jih ponovili na prvenstvu, bi bili v samem vrhu. Seveda je od vseh to nemogoče pričakovati, toda med sezono je potrebno delati na tem, da bi atleti čimbolje nastopili na največji tekmi (OI, SP, EP). To mora biti vrhunec sezone. Ko se izpolni norma, je to le prva etapa, stopnica na poti do vrhunske uvrstitve. Za mnoge pa je bila že norma končni cilj. Menim, da so za tak pogled krivi predvsem trenerji, ki gradijo rezultate in filozofijo tekmovalcev," je menil Mikuž.

Slovenski predstavniki so na tem EP izboljšali najvišje uvrstitve na prejšnjem EP leta 1998 v Budimpešti, kjer je bila srebrna Brigita Bukovec na 100 metrov ovire, Gregor Cankar, ki je po novem izpadu v kvalifikacijah na tem EP napovedal celo možnost, da bi atletiko v naslednji sezoni potisnil na stranski tir, pa je bil šesti v skoku v daljavo. Tretjo slovensko finalno uvrstitev si je v madžarski prestolnici presenetljivo priskakal tudi Jure Rovan, ki je bil v skoku s palico deveti. Tedaj se je slovenska atletika prvič množičneje predstavila na velikem tekmovanju, nastopilo je namreč 22 tekmovalcev. "Pred EP v Munchnu sem imel tudi sam pomislek, da je naša ekipa preveč obsežna. Kolegi iz drugih držav v vodstvu EAA pa so nam čestitali, tudi predsednik evropske zveze Švicar Hansjoerg Wirtz. Dejal je, da je njegova država na prvenstvo prišla le z desetimi atleti, ker jih je le toliko doseglo norme EAA. Slovenija je namreč glede na število prebivalcev daleč pred vsemi državami Stare celine z doseženimi noramami. Takih je bilo kar 28. V delu ekipe pa se žal drži slaba filozofija še iz bivše države Jugoslavije, da je že sam nastop na EP dovolj. Menim, da bi moral biti motiv tudi uvrstitev v okviru sposobnosti, drugače se nepravilno opravlja proces treninga," je ocenil Aljančič.

"Mislim, da moramo biti v celoti zadovoljni s slovenskim nastopom v Munchnu. Pri tako veliki udeležbi, imeli smo 23 tekmovalcev, se mnogim ne posreči doseči želenega. Slovenska atletika je postala priznana v evropskem merilu, ne le zaradi kolajne Čeplakove in dveh finalnih uvrstitev Bikarjeve. Govoril sem tudi s svojimi kolegi v vodstvu EAA in nekateri se niso mogli načuditi, kako nam uspe dosegati take rezultate, če nas je le dva milijona, nekaj več, kot je meščanov Munchna. Seveda smo si nekateri potihoma želeli več, toda kdor sedaj ni zadovoljen, si ni zastavil realnih ciljev," je pojasnil Aljančič in posebej ocenil tudi odstop Boštjana Buča v teku na 3000 m zapreke: "Četudi se mu tek ni posrečil, ni bilo primerno, da je odstopil, ne glede na razloge. To bi bilo opravičljivo le v primeru hude poškodbe. On pa je odstopil in nato tekel v nasprotno smer od ostalih proti slačilnicam. Če bi se to primerilo na evropskem reprezentančnem pokalu, bi ekipo oškodoval za dragocene točke v boju za obstanek v prvoligaški konkurenci," je povedal Aljančič.

Velika večina slovenskih atletov in atletinj nima možnosti, da bi nastopila na največjih tekmovanjih na tujem, saj je na Zlati ligi in velikih nagradah prve in druge kategorije le osem stez na krajših razdaljah ter nekaj več tekmovalcev v drugih disciplinah, prostor pa je rezerviran le za največje zvezdnike svetovne atletike. Letos so poleg Čeplakove in Langerholčeve na največjih tekmah nastope zabeležili le še Rožle Prezelj (višina), Sonja Roman (1500 m) in Helena Javornik (dolge proge). "Aletika je "šov", ki se plačuje, najbolje tiste, ki so odlični na velikih tekmah. Tako lahko ti nastopajo tudi na največjih mitingih. Večina naših nastopa na manjših mitingih v sosednjih državah. Menim, da bi morali pozorneje izbirati tekmovanja, obenem pa bi morali imeti plane nastopov narejene že pred sezono, ne pa da se dogovarjajo za tekme 14 dni pred njimi. Atleti in trenerji morajo razumeti, da morajo biti nastopi načrtovani že na začetku sezone. Pri nas tudi ni managerjev, ki bi resneje v tem pogledu skrbeli za atlete," je povedal Mikuž.

Skrbnejše in načrtnejše delo z moško šprintersko štafeto je dvignil slovensko raven tekov na 100 in 200 metrov, kar kažeta tudi dva polfinalna nastopa med posamezniki, žal pa je zaradi nesrečne druge predaje štafeta obtičala v kvalifikacijah. "Po štirih letih je štafeta že solidna, narediti pa bo treba še zadnji odločilni korak. Upam, da že na naslednji veliki tekmi. Prav zaradi štafete je slovenski šprint na bistveno višji ravni, podobno pa bi bilo potrebno storiti tudi v ženski šprinterski štafeti ter tudi v obeh štafetah na 400 m. Tako bi zaradi večje motivacije na treningih dobili šest do osem slovenskih atletov na omenjenih razdaljah, ki bi se merili za mesto med najboljšo četverico," je dejal Aljančič.

Slovenska atletika se je z novim vodstvom preoblikovala, od nove organiziranosti pa nekateri veliko pričakujejo, drugi pa menijo, da ne bo uspešna. O tem je Aljančič dejal: "S spremembo statuta in pravilnikov AZS smo strokovnjakom prepustili odločitve o strokovnih vprašanjih in lahko v tem pogledu delujejo povsem samostojno. Doslej so trdili, da se vodstvo preveč meša v strokovno delo. Upam, da bodo čimprej potegnili voz in to s skupinskim delom. Pri tem se pri nastopih reprezentance ne smemo ozirati na to, iz katerega kluba tekmovalec prihaja ali katerega trenerja ima. Le tako se bo povečal tudi učinek ekipe kot celote. Organizirane skupne priprave aprila so bile prvi korak v tej smeri, podobno pa tudi prve skupne priprave tik pred EP na Brdu pri Kranju. AZS je osnovala tudi ekspertno skupino strokovnjakov z različnih področij (trenerji, medicina, biomehanika..), ki jo vodi Srdjan Djordjevič. Tu smo odprli vrata za prenos znanj iz drugih področij in zato namenili tudi del denarja. Tudi ta skupina je še v povojih in upam, da bo že jeseni zaživela. S tem bi atleti v primeru težav na treningih in poškodb imeli takoj ustrezne in prave informacije, in se ne bo več dogajalo, da bi po 14 dni tekali od zdravnika do zdravnika ali drugih specialistov, da bi zvedeli za naravo poškodbe in način zdravljenja."


Slovenski dosežki na 18. evropskem prvenstvu v Munchnu:
ženske:

- v finalu:
1. Jolanda Čeplak (Velenje), 800 m, 1:57,65
(2. kv 2:01,98, 1. PF 2:00,37), 28 uvrščenih,
8. Alenka Bikar (Olimpija), 100 m, 11,63
(8. PF 11,37, 15. kv 11,49), 28 uvrščenih,
8. Alenka Bikar (Olimpija), 200 m, 23,37
(11. kv. 23,35, 8. PF 23,18), 25 uvrščenih,
14. Helena Javornik (Zreče), 5000 m, 16:06,32)

- polfinale:
10. Brigita Langerholc (Triglav), 800 m, 2:02,43,
(9. v kv.,2:03,14), 28 uvrščenih,

- izpadi v kvalifikacijah:
18. Anja Valant (Kladivar), troskok, 13,53, 23 uvrščenih,
22. Tina Čarman (Triglav), daljava, 6,03, 23 uvrščenih,
23. Andreja Ribač (Maribor 98), 13,05, 23 uvrščenih,
29. Helena Javornik (Zreče), 1500 m, 4:08,46, 32 uvrščenih,
30. Urša Beti (ŽAK), 100 m ovire, 13,69, 35 uvrščenih,
31. Sonja Roman (Pomurje), 1500 m, 4:19,87, 32 uvrščenih,

moški:
- v polfinalu:
9. Rok Predanič (ŽAK), 100 m, 10,33
(10. kv., 10,33), 45 uvrščenih,
16. Matic Osovnikar (ŽAK), 100 m, 10,49,
(15. v kv.,10,38), 45 uvrščenih,
- izpadli v kvalifikacijah:
11. štafeta 4 X 100 m (Rok Predanič, Matic Osovnikar, Boštjan Fridrih, Urban
Acman), 39,71, 13 uvrščenih,
15. Gregor Cankar (Novoles Dolenjske Toplice), daljava, 7,64, 20 uvrščenih,
15. Igor Primc (Krka Novo mesto), disk, 60,78, 28 uvrščenih,
16. Rožle Prezelj (Triglav), višina, 2,15, 21 uvrščenih,
18. Jure Rovan (Fit Brežice), palica, 5,25, 23 uvrščenih,
21. Boštjan Šimunič (Novoles Dolenjske Toplice), troskok, 15,64, 22 uvrščenih
21. Aleš Tomič (Portovald Novo mesto), 1500 m, 3:50,19, 21 uvrščenih,
25. Matija Šestak (ŽAK), 400 m, 46,97, 29 uvrščenih,
25. Primož Kozmus (Fit Brežice), kladivo, 72,60, 30 uvrščenih,
36. Boštjan Fridrih (Almond Slovenska Bistrica), 100 m, 10,59, 45 uvrščenih,
- odstop Boštjan Buč (Velenje), 3000 m zapreke,
- ni nastopil Matic Šušteršič (Olimpija), rezerva za štafeto.

Seznam osvojenih medalj po državah (po 46 odločitvah):
1. Rusija 7 9 8 24
2. Velika Britanija 7 1 6 14
3. Španija 6 3 6 15
4. Francija 4 1 3 8
5. Grčija 4 - 2 6
6. Švedska 3 1 1 5
7. Nemčija 2 9 7 18
8. Ukrajina 2 4 1 7
9. Madžarska 2 - 1 3
10. Poljska 1 1 4 6
11. Finska 1 1 1 3
12. Danska 1 1 - 2
. Romunija 1 1 - 2
. Češka 1 1 - 2
15. Italija 1 - 3 4
16. Slovenija 1 - - 1
. Turčija 1 - - 1
. Izrael 1 - - 1
19. Portugalska - 2 1 3
20. Belgija - 2 - 2
. Irska - 2 - 2
. Estonija - 2 - 2
23. Nizozemska - 1 - 1
. Latvija - 1 - 1
. Švica - 1 - 1
. Hrvaška - 1 - 1
. Litva - 1 - 1
28. Belorusija - - 1 1
. Bolgarija - - 1 1

Vsi evropski prvaki na atletskem EP v Muenchnu:

Ženske:

100 m: Ekaterini Thanou (Grč) 11,10
200 m: Muriel Hurtis (Fra) 22,43
400 m: Olesja Zikina (Rus) 50,45
800 m: Jolanda Čeplak (Slo) 1:57,65
1.500 m: Sureyya Ayhan (Tur) 3:58,79
5.000 m: Marta Dominguez (Špa) 15:14,76
10.000 m: Paula Radcliffe (VBr) 30:01,09
maraton: Maria Guida (Ita) 2:26:05
100 m ovire: Glory Alozie (Špa) 12,73
400 m ovire: Ionela Tirlea (Rom) 54,95
4 x 100 m: Francija 42,46
4 x 400 m: Nemčija 3:25,10
hoja 20 km: Olimpiada Ivanova (Rus) 1:26:42
višina: Kajsa Bergqvist (Šve) 1,98 m
skok s palico: Svetlana Feofanova (Rus) 4,60 m
daljava: Tatjana Kotova (Rus) 6,85 m
troskok: Ashia Hansen (VBr) 15,00 m
krogla: Irina Koršenko (Rus) 20,64 m
disk: Ekaterini Vogoli (Grč) 64,31 m
kladivo: Olga Kuzencova (Rus) 72,94 m
kopje: Mirela Manjani (Grč) 67,47 m
sedmeroboj: Carolina Kluft (Šve) 6542 točk

Moški:

100 m: Dwain Chambers (VBr) 9,96
200 m: Kostantinos Kenteris (Grč) 19,85
400 m: Ingo Schultz (Nem) 45,14
800 m: Wilson Kipketer (Dan) 1:47,25
1.500 m: Mehdi Baala (Fra) 3:45,25
5.000 m: Alberto Garcia (Špa) 13:38,18
3.000 m zapreke: Antonio Jimenez (Špa) 8:24,34
10.000 m: Jose Manuel Martinez (Špa) 27:47,65
maraton: Janne Holmen (Fin) 2:12:14
110 m ovire: Colin Jackson (VBr) 13,11
400 m ovire: Stephane Diagana (Fra) 47,58
4 x 100 m: Velika Britanija 38,19
4 x 400 m: Velika Britanija 3:01,25
hoja 20 km: Francisco Fernandez (Špa) 1:18:37
hoja 50 km: Robert Korzeniowski (Pol) 3:36:39
višina: Jaroslav Ribakov (Rus) 2,31 m
skok s palico: Alex Averbuch (Izr) 5,85 m
daljava: Aleksej Lukaševič (Ukr) 8,08 m
troskok: Christian Olsson (Šve) 17,53 m
krogla: Juri Belonog (Ukr) 21,37 m
disk: Robert Fazekas (Mad) 68,83 m
kladivo: Adrian Annus (Mad) 81,17 m
kopje: Steve Backley (VBr) 88,54 m
deseteroboj: Roman Šebrle (Češ) 8800 točk

Edini atleinji, ki sta izpolnili pričakovanja

Jolanda Čeplak je po pričakovanju in navidez z lahkoto osvojila zlato medaljo v teku na 800 metrov na evropskem prvenstvu v atletiki v Munchnu, kar je doslej šesto in šele drugo zlato odličje za slovensko atletiko na dosedanjih osemnajstih prvenstvih Stare celine. Čeplakova, svetovna dvoranska rekorderka in evropska dvoranska prvakinja, je vodila od starta do cilja in brez težav s časom 1:57,65 opravičila vlogo prve faviritinje ter slavila pred Španko Mayte Martinez (1:58,86) in Britanko Kelly Holmes (1:59,86).
Zlato odličje je Čeplakovi ob 21.45 uri izročil podpredsednik bbilac02_400.jpg (40218 bytes)Atletske zveze Slovenije (AZS) Janez Aljančič, ki je tudi član predsedstva Evropske atletske zveze (EEA), nato pa so ob zvokih Zdravljice na drog dvignili slovensko trobojnico. To se je na EP v atletiki na prostem zgodilo le še leta 1994, ko je v Helsinkih zmagala Britta Bilač v skoku v višino (2,00 m). Čeplakovi bodo v petek zvečer v rojstnem mestu pripravili sprejem, na pot iz Muenchna pa se bo odpravila v petek ob 09:55. Najprej se bo ustavila v Ljubljani in pričakovati je, da jo bodo tako na letališču Brnik kot tudi v Ljubljani pričakali številni ljubitelji atletike in njeni privrženci.

Čeplakova je za zmago tekla hitreje kot katerakoli druga evropska tekačica na 800 metrov v tej sezoni na prostem. "Obe zmagi, tako ta v Munchnu, kot tista na dvoranskem EP marca Dunaju, imata zame enako težo. Izjemno sem bila vesela ob prihodu v cilj, čeprav so tekmice ostale daleč zadaj in mi v zadnjih metrih ni bilo potrebno paziti na finiš. Kar malo sem bila presenečena, ko sem videla, da mi Holmesova ni mogla slediti in je nudila odpor le v prvih 200 metrih. Nato sem si pritekla okrog deset metrov prednosti in le še pazila, da se ne bi zmanjšala. Jasno mi je, da bom sedaj vedno v krogu favoritinj. Toda sama se zavedam, da temu ni tako. Prišle bodo nove tekme in novi izzivi. Že na zlati ligi 16. avgusta v Zurichu bo med drugimi na startu tudi svetovna prvakinja in olimpijska zmagovalka Maria Mutola iz Mozambika. Zato si pravega slavja in s tem povezanim premorom za počitek ne bom mogla privoščiti," je dejala Čeplakova, ki ima v lasti najboljši letošnji rezultat na svetu.

Na olimpijskem stadionu v Munchnu so se uresničile napovedi strokovnjakov in poznavalcev atletike, da je v teku na dva stadionska kroga za ženske pričakovati le boj za drugo mesto, ker je zlato že oddano Čeplakovi. Posebej potem, ko je zaradi poškodbe in operacije nastop odpovedala Avstrijka Stephanie Graf, svetovna in olimpijska podprvakinja, ki jo je Čeplakova premagala na dvoranskem EP. "Daleč od tega, da bi bilo zlato že oddano. Pošteno sem se morala potruditi že v kvalifikacijah in nato tudi v polfinalu. Že tedaj sem rekla, da bom tekla na vso moč in si skušala že zgodaj zagotoviti veliko prednost," je odvrnila Velenjčanka. Njene besede potrjuje tudi razplet v kvalifikacijah in v polfinalu, ko so po vrsti izpadle favoritinje za odličje. V finalu razen Čeplakove ni bilo nobene tekačice, ki so na prvih šestih mestih po letošnjih rezultatih v Evropi. Poleg treh Rusinj in Belgijke Sandre Stals je v sredinem polfinalu obtičala tudi Škofjeločanka Brigita Langerholc.

alenka.jpg (20171 bytes)Vrhničanka Alenka Bikar (Olimpija) se je dve uri pred zmagoslavjem Čeplakove uvrstila v današnji polfinalni tek na 200 metrov, Helena Javornik (Zreče) pa v teku na 5.000 metrov ni imela kvalifikacij, ker so jih zaradi odpovedi nekaterih tekmovalk črtali. Finale v tej disciplino bo v soboto ob 17.15.

Anja Valant (Kladivar) je bila v troskoku skupno 19. (13,53), Andreja Ribač (Maribor 98), pa je bila v tej disciplini zadnja, 23. (13,05). Urša Beti (ŽAK Mass) je na 100 metrov ovire dosegla trideseti čas (13,59), Jure Rovan (Fit Brežice) je bil v skoku s palico 21. (2,25), Matic Osovnikar (ŽAK Mass) pa je izpadel že v prvem krogu teka na 200 metrov (21,55) s 33. časom.

Izjave posameznih tekmovalcev:

"Potem, ko je nastop odpovedala ena izmed tekmovalk (Jovana jkastelic04_400.jpg (34422 bytes)Miljković iz ZRJ) sem vedela, da šprinterke v zadnji skupini ne bodo tekle na vso moč. Kljub temu mi je trener Jure Kastelic še na zadnjem ogrevanju dejal, da moram teči svoj tek in se ne smem ozirati na druge. Polfinale sem si pritekla v drugi polovici proge. Potem, ko sem prehitela Rusinjo Irino Kabarovo, sem že vedela, da sem druga in s tem po mestih v naslednjem krogu tekmovanja. Zato mi v zadnjih desetih metrih ni bilo potrebno teči na vso moč," je dejala Bikarjeva. "Vesela sem, da je noga zdržala in da lahko po poškodbi, ki sem jo staknila v Sevilli, ponovno brez težav nastopam. Noga me sicer še boli, vendr me to med tekmo ne moti. Na EP sem imela le en veljaven skok v drugi seriji, v prvi in tretji pa sem imela centimetrska prestopa. Sedaj se bom skušala čimbolje pripraviti še na naslednje tekme v tej sezoni," je povedala Valantova. "Najslabše v tej sezoni sem nastopila prav na največji tekmi v sezoni. Doslej sicer nisem tekmovala na EP, SP ali OI, toda kljub debiju sem pričakovala nekaj več, helena04_150.jpg (7727 bytes)vsaj osebni rekord (13,79)," je dejala Ribačeva. Za finale je bilo potrebno skočiti 13,87 metra, kar je uspelo zamejski Slovenki iz Vidma Barbari Lah, ki nastopa za italijansko reprezentanco. Bila je četrta (14,11) in je edina poleg rojakinje Magdelin Martinez, favoritinje za zlato Britanke Ashie Hansen (14,22) in Rusinje Jelene Olejnikove (14,15) preskočlila kvalifikacijsko normo (14,10).

Osovnikar je po dobrem startu po prihodu iz zavoja v ciljno ravnino popustil. "Po sredinem polfinalnem nastopu v šprintu, kar je bil dokaj nepričakovan dosežek, sem se želel celo odpovedati nastopu na 200 metrov. Bil sem že zelo utrujen in sem se bal obnovitve poškodbe. Ta me je prav v zadnjih pripravah na EP zmotila in nisem dobro treniral. Zaradi manjše hitrostne vzdržljivosti na EP nisem zadržal velike hitrosti na zaporednih tekih. Pred štafetnim tekom 4 X 100 metrov, kjer ima Slovenija možnost nastopa v finalu, se bom skušal čimbolj spočiti," je dejal Osovnikar, ki je bil predzadnji tako kot Rovan. Slednji je ostal brez uvrstitve v finale, ki jo je dosegel na prejšnjem EP leta 1998 v Budimpešti. V drugem poskusu je preskočil začetno višino 5,25 metra, na 5,45 pa je bil trikrat neuspešen. Pet metrov in 45 centimetrov bi bilo dovolj, tako kot v Budimpešti, za uvrstitev v finale, če bi jih preskočil v prvih dveh poskusih. Na prejšnjem EP je Rovan s 5,50 metra zasedel deveto mesto, tokrat pa je bil predzadnji. "Startala sem zelo slabo in nato tega nisem mogla več nadoknaditi. Za menoj je povprečna sezona in tudi na EP nisem dosegla kakšnega dobrega časa. Lahko bi bila dve desetinki hitrejša, kar pa ne bi bilo dovolj za uvrstitev v nadaljevanje tekmovanja," pa je menila Betijeva po teku na 100 metrov z ovirami. Za polfinale je bilo potrebno teči 13,31.

 

Ostale novice včerajšnjega dne:

Na evropskem prvenstvu v Munchnu je bilo tretji dan prvenstva na programu deset končnih odločitev. V prvi, hitri hoji na 50 kilometrov, je naslov prvaka ubranil Poljak Robert Korzeniowski, ki je s 3:36,39 postavil tudi svetovni rekord.Korzeniowski se je izkazal na najdaljši atletski preizkušnji EP in je v hitri hoji izboljšal prejšnji svetovni rekord, ki ga je 21. maja 2000 na EP v Moskvi zabeležil Rus Valerij Špicin (3:37,26). Štiriintridesetletni Korzeniowski, ki je na olimpijskih igrah OI) v Sydneyju osvojil obe zlati kolajni v hitri hoji, skupaj pa je na OI, EP ali SP osvojil šest zlatih medalj, je zelo redko diskvalificiran zaradi napačne hoje (teka). Srebro je osvojil Rus Aleksej Vojevodin (3:40,16), bron pa Španec Jesus Angel Garcia (3:44,33).

Svetovni rekorder, Čeh Roman Šebrle, je imel pred zaključkom dvodnevnega tekmovanja deseŠerobojcev, tekom na 1.500 m, praktično neulovljivo prednost pred olimpijskim zmagovalcem in branilcem evropskega zlata Estoncem Erikijem Nolom, kar 368 točk. Največjo prednost si je pridobil v skoku v višino (212:200 cm) in metu kopja (68,51 m:59,52 m), v skoku v daljavo pa je zmogel kar 7,92 metra. Šebrle je zmagal z 8800 točkami pred Nolom (8438) in Rusom Levom Lobodinom (8390). Svetovni prvak in nekdanji svetovni rekorder, Čeh Tomas Dvorak, je ostal brez rezultata v skoku s palico in s tem tudi brez uvrstitve, kar je pojasnil z naslednjimi besedami: "Na 4,30 metra bi moral vzeti tršo palico, pa sem se vseeno odločil za mehkejšo. Nisem si zaslužil, da bi bil na tem prvenstvu, za mano pa je najslabša sezona po letu 1992."

jedwards02_300.jpg (19837 bytes)Dvaindvajsetletni Šved Christian Olsson je v troskoku s skokom 17,53m za 20 centimetrov premagal Nemca Charlesa Frideka, šele tretji pa je bil svetovni rekorder in branilec naslova ter svetovni prvak, Britanec Jonathan Edwards (17,32), ki ima že 36 let, vendar namerava še tekmovati.

Rus Jaroslav Ribakov je edini preskočil 2,31 metra in osvojil zlato v skoku v višino, pred Švedom Stefanom Holmom (2,29) in Staffanom Strandom (2,27). Triindvajsetletni Francoz Mehdi Baala je v dramatičnem teku na 1.500 m šele po ogledu fotofiniša premagal branilca naslova Reyesa Esteveza iz Španije, saj se je pri obeh tekačih ura ustavila pri 3:45,25. Bron je osvojil Portugalec Rui Silva, svetovni in evropski dvoranski prvak (3:45,43). Prvih 800 metrov je ritem narekoval Španec Jose Redolat, nato pa je do zaključka teka vodil Italijan Lorenzo Perrone. V ciljni ravnini je na čelo prišel Estevez, ki ga je v zaključku dohiteval Baala. "Pa ga je tudi prehitel?", se je spraševal napovedovalec na razprodanem olimpijskem stadionu. Kar nekaj minut je namreč poteklo, preden je bil znan dokončni vrstni red, saj sta se oba tekmovalca s telesom vrgla v cilj. Nato sta drug za drugim tudi odtekla častni krog za zmagovalce, ne da bi vedela, komu bodo podelili zlato. Na koncu se je veselil Baala, ki je bil zaradi izjemnih letošnjih tekov tudi v najožjem krogu favoritov.

Branilka naslova, Romunka Ionela Tirlea, je s časom 54,95 po izjemnem finišu v zadnjih 100 metrov krepko porazila vse tekmice na 400 m ovire. Druga je bila domačinka Heike Meissner (55,89), tretja pa Poljakinja Anna Olichwierczuk (56,18). Rusinja Julija Pečonkona, ki je leta 2001 v Edmontonu z dekliškim priimkom Nosova osvojila srebro na SP in ima najboljši letošnji rezultat Evropejk, zaradi težav in glavobola ni nastopila že v kvalifikacijah.

Nemec Ingo Schultz, svetovni podprvak, je na 400 m upravičil vlogo favorita in s 45,14 osvojil zlato ter končal britansko prevlado z zadnjih štirih EP. Drugi je bil Španec David Canal (45,24), tretji pa Britanec Daniel Caines (45,28). Na tej razdalji tudi med dekleti ni bilo presenečenj, saj je bila zlata Olesja Žikina iz Rusije (50,45), ki je s tem za stotinko izboljšala svoj najbolji letošnji rezultat v Evropi. Druga je bila branilka naslova, Nemka Grit Breuer, (50,70), tretja pa Britanka Lee McConnell (51,02).

Grkinja albanskega rodu, Mirela Manjani, je v metu kopja z rekordom prvenstev (67,47) brez težav premagala vse tekmice, tudi Nemko Steffi Nerius (64,09) in Finko Mikaelo Ingberg (63,50).

Velenjčanka Jolanda Čeplak, zmagovalka v teku na 800 merov, je po končani razglasitvi na novinarski konferenci odgovarjala tudi na izjavo tretjeuvrščene Britanke Kelly Holmes, ki naj bi jo slednja dala za otoški BBC, v kateri je dejala, da ona nastopa čista, kar naj za Čeplakovo ne bi veljalo. S tem se je ponovila zgodba z dvoranskega EP na Dunaju, kjer je podobno trdila tudi tedanja poraženka, Avstrijka Steffi Graf. Zanimivo je tudi, da je tako kot Čeplakova, tudi Holmesova varovanka managerja Roberta Wagnerja. Na te izjave so se odzvali tudi v britanskem taboru, kjer je Čeplakovo poklical svetovni rekorder, olimpijski zmagovalec in svetovni prvak Colin Jackson, ki je dejal: "Jolanda, ne oziraj se na te izjave, pač pa se veseli trdo prislužene zmage."

Reprezentanca Slovenije - pregledna tabela

Objavljamo pregledno tabelo z osnovnimi podatki o tekmovalcih, njihovih nastopih in dosežkih. (povezava na tabelo je na sliki)

Tabelo bomo med prvenstvom sproti ažurirali.

Doslej najštevilnejša reprezentanca na EP v Münchnu

S tiskovne konference na Brdu pri Kranju, 25. julija - Na EP v Muenchnu (od 6. do 11. avgusta) bo nastopilo 15 slovenskih atletov in 11 atletinj, celotna reprezentanca, ki bo najštevilčnejša na velikih tekmovanjih doslej, pa bo štela 26 športnikov, med njimi pa bo tudi prva favoritinja za zlato v teku na 800 metrov Jolanda Čeplak. Reprezentanco je potrdil upravni odbor (UO) AZS na Brdu pri Kranju, kjer potekajo zaključne priprave. V primeru, da bo kakšen atlet ali atletinja izpolnil normo za nastop do sobote, 27. julija, ga bodo prav tako prijavili za nastop v Muenchnu.
Praktično celotna slovenska reprezentanca, ki bo nastopila na EP, se pripravlja na stadionu v Kranju in stanuje na Brdu pri Kranju. Na dan odprtih vrat AZS, kjer so se predstavniki javnosti srečali s tekmovalci in trenerji, so manjkali le svetovna dvoranska rekorderka na 800 metrov Jolanda Čeplak, ki se tako kot novopečeni slovenski rekorder na 3000 metrov zapreke Boštjan Buč pripravlja v domačem Velenju, Merlene Ottey, ki se je prvemu nastopu za slovensko državo zaradi poškodbe in operacije že pred časom odpovedala, ter Meta Mačus in Maja Nose. Ni bilo tudi Vrhničanke Alenke Bikar, ki se je vračala z mednarodnega mitinga IAAF v Solunu, kjer je v sredo zasedla četrto mesto. Štiridnevne priprave so AZS stale okrog dva milijona SIT.

Jure KastelicNa seji UO so določili tudi vodstvo za EP in trenerje. Vodja bo Boris Mikuž, trenerji Slavko Malnar, Dobrivoje Vučkovič, Jure Kastelic, Srdjan Djordjevič, Albert Šoba, Milan Šimunič in Borit Podgornik. V medicinskem osebju so zdravnik Rastko Stok ter fizioterapevta Khalid Nasif in Marjan Ogorevc. Strokovni svet je AZS predlagal tudi, da se v uradno spremstvo s plačanimi stroški s strani AZS pošlje tudi trenerja Boruta Bilača. V prvem predlogu ni bilo Aleša Škobrneta, trenerja svetovne dvoranske prvakinje in glavne favoritke za EP Jolande Čeplak. Slednja bo bivala v hotelu z zvezdniki evropske atletike, ki jim stroške plača Nike, tam pa bo tudi Škobrne, ki bo sicer vključen v slovensko ekipo. To bo veljalo tudi za druge trenerje, ki bodo izrazili željo, saj jim bo AZS plačala akreditacijo in s tem ponudila ugodno namestitev.Slovenska atletska reprezentanca za evropsko prvenstvo (EP) v Muenchnu (od 6. do 11. avgusta), norme je možno izpolniti še do sobote, 27. julija:

- Ženske (11): Urša Beti (ŽAK Mass, 100 m ovire), Alenka Bikar (Olimpija, 100 in 200 m), Jolanda Čeplak (Velenje, 800 in 1500 m), Tina Čarman (Triglav, daljava), Helena Javornik (Zreče, 1500 in 5000 m), Brigita Langerholc (Triglav, 800 m), Meta Mačus (Gorica, 400 m ovire), Maja Nose (Šentjernej, 200 m), Andreja Ribač (Maribor, troskok), Sonja Roman (Pomurje, 1500 m), Anja Valant (Kladivar, troskok);

- Moški 15): Boštjan Buč (Velenje, 3000 m zapreke), Gregor Cankar (Novoles, daljava), Boštjan Fridrih (Almond, 100 m), Primož Kozmus (Fit, kladivo), Matic Osovnikar (ŽAK Mass, 100 in 200 m), Rok Predanič (Olimpija, 100 m), Igor Primc (Krka, disk), Rožle Prezelj (Triglav, višina), Jure Rovan (Fit, palica), Matija Šestak (ŽAK Mass, 400 m), Boštjan Šimunič (Novoles, troskok), Aleš Tomič (Portovald, 1500 m) ter Urban Acman (Olimpija, 4 X 100 m), Matic Šušteršič (Olimpija, 4 X 100 m) in Jan Žumer (ŽAk Mas 4 X 100 m);

Vodja Boris Mukiž, trenerji Slavko Malnar, Dobrivoje Vučkovič, Jure Kastelic, Srdjan Djordjevič, Albert Šoba, Milan Šimunič, Borut Podgornik ter Aleš Škobrne in Borut Bilač. V medicinskem osebju so zdravnik Rastko Stok ter fizioterapevta Khalid Nasif in Marjan Ogorevc.

Nikoli do konca dorečen sporazum med AZS in atleti?

Že uvodoma so člani UO pričeli razpravljati o pogodbah z atleti in AZS, čeprav je bilo to uvrščeno pod zadnjo točko dnevnega reda, ki pa je bila zato burna. "Atleti smo vedno zadnji, čeprav peljemo celoten voz naprej. Želim le vedeti, kakšno pogodbo in za kakšne zneske podpisujemo," je dejal predstavnik atletov Igor Primc. Predsednik AZS Roman Jakič je pojasnil, da so atleti želeli spremeniti dve točki iz osnutka pogodbe, ki jih je pet atletov na državnem prvenstvu sicer že podpisalo. Med drugim so želeli natančne zneske in natančno določen datum izplačil ter oglaševanje sponzorjev na dresih.

"Zgodba se je ustavila pri denarju, ker lahko zagotovim po 3000 evrov za reprezentanco A1, za A2 po 2000 in za B po 1000 evrov. Pogodbene zneske bomo zvišali pri vsaki reprezentanci za 500 evrov, vendar le, če bo vsak član UO v skupno blagajno prinesel dodatni denar. Odkar sem na čelu AZS smo proračun za letošnje leto iz 106 dvignili na 146 milijonov SIT. Toda ne želim podpisati pogodbe, ki je potem ne bi mogel izpolniti. Nisem tudi za dvigovanje stroškov, kot se je denimo zgodilo za Muenchen; v prvem predračunu strokovnega sveta je bilo predvidenih 18 milijonov SIT, nastop na EP pa bomo lahko brez težav pokrili s predvidenimi sedmimi milijoni, saj je SP leta 2001 v Edmontonu stal le dober milijon več," je povedal Jakič, ki je jasno dejal, da so ga skušali "stisniti v kot" in s pogajanji iztržiti največji možni delež, čeprav za to ni pokritja. Marjan Hudej, ki je predlagal, da vsak član UO zbere del denarja, po 150.000 SIT, s katerim bodo pokrili manjkajoči denar za pogodbe, s katerimi bi bili potem zadovoljni atleti. V AZS so sprejeli AK Ormož, ŠD Naklo - atletsko sekcijo in Tekaško društvo Burja Vipava. Potrdili so pravilnika o izobraževanju, napredovanju in evidenci atletskih sodnikov, ter o delu odbora za gorske teke, pa tudi aneks k pravilniku o prestopih atletov.

Obravnavali so nastope na nekaterih tekmovanjih v zadnjem obdobju. Na mladinskem SP v Kingstonu na Jamajki je od štirih slovenskih predstavnikov pričakovanja izpolnila le Marina Tomič (Kladivar) v teku na 100 metrov ovire, ki je izenačila osebni rekord. Osvojila je deveto mesto, s kančkom sreče pa bi bila lahko še boljša. "Ponavlja se stara zgodba. Če udeleženec tekmovanja ponovi svoje najboljše rezultate, potem se solidno uvrsti, v primeru, da ga izboljša, pa doseže že zelo visoko mesto, če ne celo vrhunsko uvrstitev," je dejal vodja ekipe Janez Aljančič in dodal, da je vprašanje, če je dopustno loviti normo praktično do zadnjega dne: "To izčrpavanje potem na velikem tekmovanju kot po pravilu povzroči slab dosežek. Bolje je, če se rok za norme določi prej in da se atleti potem na tekmo nemoteno pripravljajo."

Andrej Jeriček, ki je ob zaključku predstavil tudi osnutek pogodb med trenerji in AZS (ta je bil po dolgi razpravi pod točko razno zavrnjen kot neustrezen), je ocenil, da je bil nastop slovenskih atletov in atletinj na mladinskih igrah Alpe Jadran pod okriljem OKS izjemen, odlične so bile tudi nekajdnevne sklepne priprave in tudi zato je od 27 nastopov slovenska atletika posegla po 15 odličjih. Boris Ferenčak, vodja reprezentance na evropskem reprezentančnem pokalu, je pisno predlagal, da naj se določi rok, do katerega morajo atleti potrditi nastop v ekipi, saj je drugače praktično nemogoče sestaviti učinkovito ekipo in zlasti štafete. Podpredsednik AZS Tomo Levovnik je dejal, da je potrebno športnikom in vodstvu AZS dostaviti kodeks zaposlenih športnikov v ministrstvih, ki ga je OKS predstavil v Moravskih Toplicah na dnevu MOK, kjer je opredeljen tudi nastop za reprezentanco kot častna dolžnost. Verjetno bo AZS v primeru neupravičene odpovedi nastopa v državni reprezentanci posegala po denarnih sankcijah (pokritje stroškov priprav,...).

Razpravljali so tudi o odpovedi nekaterih mednarodnih tekmovanj, za katere klubi kandidirajo, nato pa jih odpovedo in v težaven položaj spravijo AZS. Tako je letos celjski Kladivar odpovedal četveroboj starejših mladinskih reprezentanc 15. junija v Celju in so ga nato pripravili Velenjčani. Slednji so predlagali, da bi bil trener Jolande Čeplak Aleš Škobrne vključen v delo strokovnega sveta za mnogoboj in teke, zato je bilo imenovanje dodatnih članov strokovnega sveta preloženo. Jeriček je predstavil tudi evropski trenerski kongres, ki bo v Čateških Toplicah od 15. do 18. novembra letos in bo stal 20.000 evrov, od tega bo AZS namenila okrog 3.500 evrov.

Atleti z izpolnjeno normo za EP v Münchnu

Na posebni strani objavljamo celoten spisek atletov, ki že imajo izpolnjeno normo za nastop na letošnejm Evropskem prvenstvu, ki bo v začetku avgusta v Münchnu.

Naša prva favoritinja za medaljo je seveda Jolanda Čeplak, ki bo nastopila tako na 800 kot tudi na 1.500 m, ki ima na 800 m od preteklega vikenda najboljši čas letos na svetu.

Objavljam povabilo, ki sem ga prejel kot nekdanji urednik "ATLETIKE" - morda bo komu prišlo prav!

U Brčkom se tradicionalno 28. juna svake godine održava atletska manifestacija masovnog karaktera, na kojoj ove godine oćekujemo preko 3000 učesnika. Glavne trke, žene i muškarci seniori je 5000 metara, podloga je asfalt, i očekujemo renomirane učesnike iz desetak zemalja. Nagradni fond je za 1. mjesto u obadvije seniorske konkurencije 1000 evra, 2. mjesto 750 eura, 3. mjesto 500 eura, 4. mjesto 250 eura a 5. mjesto 100 evra. organizator snosi i troškove puta. Trči se u majicama organizatora (ove godine trka je posvečena borbi protiv droge i kampanji protiv mina). Prošle godine su pobijedili Olivera Jeftić (žene) i Dragoslav Prpa (muškarci).
Iz Slovenije bismo rado vidjeli ove godine kao ucesnika Helenu Javornik (a licno cu pozvati u goste moga starog prijatelja Mirka Vindiša).
 
Poćetkom maja poslaćemo Vam još materijala vezanog za ovaj atletski spektakl, a sada bismo željeli da znamo preliminarnu informaciju da li je gospodjica Javornik zainteresovana da trči u Brčkom Distriktu BiH.
 
Srdačan pozdrav
 
predsjednik org. odbora
Borislav Djurdjević
 
387 49 205 771
In English - for our visitors from around the World
Takole so Jolando pričakali someščani
Jolanda se je posvojem zadnjem izjemnem nastopu in po doseženem svetovnem rekordu povzpela na lestvicah IAAF in je trenutno uvrščena na 3. mesto (prej na 7.) med osemstometrašicami na svetu, med vsemi atletinjami tega planeta pa zaseda sedaj 49. mesto (pred najlepšo nedeljo naše atletike pa 79.).
Več na njeni osebni strani
Prvi slovenski atletski svetovni rekord
Največji uspeh kakšne slovenske atletinje!
Največji dan Jolande Čeplak, svetovne rekorderke na 800 m

Velenjčanka v silovitem finišu strla Steffi Graf
Hermann Maier je prišel v Prater, da bi zlato kolajno dvoranskega EP podelil rojakinji, toda izročiti jo je moral Slovenki

Dunaj – V prepolni dvorani Dusika v Praterju je bilo vse pripravljeno za veliko avstrijsko slavje. Hermann Maier, najboljši športnik gostiteljev 27. dvoranskega atletskega prvenstva, je bil, tako kot vsa avstrijska javnost, prepričan, da bo zlato kolajno okrog vratu obesil Stephanie Graf, svoji športni spremljevalki na avstrijskem športnem Olimpu. Zgodil pa se je "čudež". Zlato je moral podelili slovenski šampionki Jolandi Čeplak. Stephanie bo torej do nadaljnjega ostala še naprej srebrna, nova svetovna zvezdnica teka na 800 m pa je največjo slovensko predstavo v zgodovini dvoranskih prvenstev začinila s svetovnim rekordom.

Od našega poročevalca

"Vsi so govorili o svetovnem rekordu. Sama se res nisem videla na tem seznamu, saj sem se osredotočila le na boj za zmago. Zlato kolajno sem si močno želela, prepričana pa sem bila, da jo lahko osvojim le, če tekmici vsilim svojo taktiko. Pritisk na obe je bil zavoljo zahtev avstrijske javnosti izjemno velik. Ko sem navdušena nad zmago pogledala semafor, sem videla najprej številko 1:56, šele kasneje pa se mi je pogled zbistril in na moje veliko veselje je sijala številka 55," je 26-letna Velenjčanka začela pogovor o eni največjih športnih zmag slovenskega športa. In zgodilo se je, kar si je želela. Grafova ji je prepustila pobudo, prepričana v svoj silovit finiš, ki mu v zadnjih dveh letih nobena Evropejka ni bila kos.

Jolandi Čeplak je bilo po kvalifikacijah jasno, da bo sama svoje sreče kovač, saj je brez težav zdržala "solo" tek pod dvema minutama. V finalnem dvoboju, ki bo v anale evropske atletike zapisan kot eden izmed najbolj dramatičnih, je izbrala idealno taktiko. V teku v dvoje je od prvega metra naprej narekovala svoj ritem in tekmici vsilila tudi svoj novi slog. Prvih 200 m je bilo hitrih (27,00), drugih pa že na meji njenih zmogljivosti (400 m - 56,57). Ko je videla na semaforju številko 57, se je malce ustrašila visokega ritma. Kljub temu ga ni zmanjšala, saj je imela še dovolj moči.

"Ko me je Grafova 100 m pred ciljem prehitela, sem pomislila, da se bom morala zadovoljiti s srebrno kolajno, ki bi bila zame vendarle še vedno velik uspeh. Odkod mi toliko moči za finiš, niti sama ne vem. V zadnjih petdesetih metrih sem začutila, da še ni vse izgubljeno in sem pospešila. To je bila moja najbolj nora tekma," je bila navdušena Čeplakova.

Veselje je podelila s slovenskimi navijači, atletskimi reprezentanti, funkcionarji in trenerji. V zastavo ovita je pretekla nekaj častnih krogov, nato pa ob Zdravljici ponosno sprejela zlato kolajno. "Občutki so bili nepopisno lepi," je razlagala kasneje na tiskovni klonferenci. Zanimanje za Čeplakovo je bilo kajpak zelo veliko.

Medtem ko je nova svetovna rekorderka in prvakinja sijala od sreče in navdušenja, je bila njena tekmica Steffi Graf precej poklapana. Kako tudi ne, saj je še na tretjem velikem tekmovanju v zadnjih dveh sezonah ostala brez zlata. "Velika pričakovanja me niso strla. Nasprotno, bila sem prepričana, da bom ob pomoči gledalcev zmagala in jim podarila razlog za veselje. Tek je bil sijajen, saj sva obe z Jolando tekli boljše od svetovnega rekorda. Vaša reprezentantka je bila pač močnejša. Ne preostane mi nič drugega, kot da ji čestitam," ni skrivala razočaranja nesojena šampionka.

Vito Divac

Dvoransko EP - Razen Čeplakove precej skromno

Dunaj, 03. marca (STA) - Velenjčanka Jolanda Čeplak je v finalu teka na 800 metrov na 27. dvoranskem evropskem prvenstvu (EP) v atletiki na Dunaju osvojila zlato odličje z novim svetovnim rekordom (1:55,82). To je prvo slovensko zlato odličje na dvoranskih EP in šele drugi slovenski atletski svetovni rekord. Leta 1964 je v Celju Draga Stamejčič izenačila svetovni rekord v teku na 80 metrov ovire (10,5), disciplini, ki zdaj ne obstaja več.

Ljubljančanka Saša Prokofjev se je uvrstila v finale teka na 60 metrov in kljub poškodbi zasedla 8. mesto (7,37). Helena Javornik (Zreče) je v finalu teka na 3.000 metrov zasedla deveto mesto (9:04,83), Rok Predanič pa je v polfinalu teka na 60 metrov finalni nastop zgrešil za stotinko. V drugi skupini je bil peti in je s 6,66 za stotinko zaostal za svojim državnim rekordom, ki ga je dosegel prejšnjo soboto v Ljubljani. Če bi mu žreb določil prvo skupino, bi se gladko uvrstil v finale, saj je dosegel skupno sedmi čas polfinala.

S tem so se končali slovenski nastopi na EP, ki so se začeli v petek z izpadi v kvalifikacijah, nato pa so se atletski rezultati Slovencev stopnjevali do vrelišča in izjemnega teka Čeplakove v disciplini, ki je bila napovedana kot glavni tek prvenstva zaradi napovedanega zlatega odličja Avstrijke Stephanie Graf. Slednja je kljub temu, da tokrat ni nastopila olimpijska zmagovalka in svetovna prvakinja Maria Mutola iz Mozambika, ostala "večno druga". Tokrat je bila povsem dotolčena v senci Čeplakove, ki ji je s telegramom čestital predsednik Slovenije Milan Kučan, nato pa sta se slavju v dvorani Ferry Dusika pridružili tudi slovenski veleposlanik na Dunaju Ivo Vajgl, predsednik Atletske zveze Slovenije (AZS) Roman Jakič, podpredsednik AZS in član sveta Evropske atletske zveze (EAA) Janez Aljančič.

Prokofjeva je svoj cilj izpolnila že v polfinalu zgodaj popoldne, ko je v drugi skupini s 7,29 zasedla četrto mesto in se prebila v finale. "Še imam rezerve. Na ogrevanju sem opravila dva starta, nato pa je je zbodlo v desni mečni mišici. Imela sem tudi krče in zato polfinalnega teka nisem opravila z vso močjo. Vesela sem, ker mi je uspel preboj v finale, kar mi je za las spodletelo na prejšnjem dvoranskem EP v Gentu," je dejala Prokofjeva, ki je finalni tek začela s povito nogo. "Po prvem današnjem teku sem dobesedno odšepala do našega fizioterapevta Khalida Nasifa, ki mu je uspelo, da me je pripravil za nastop. Žal so se bolečine po dobrem startu znova pojavile po 20, 30 metrih in zato nisem več upala teči na vso moč. Upam, da poškodba ni hujša in da sem bom lahko nemoteno pripravljala na letošnjo sezono na prostem," je bila kljub njeni prvi uvrstitvi v finale velikega tekmovanja nekoliko slabe volje tridesetletna Prokofjeva (rojena 28. 11. 1971).

Predanič je imel smolo, da je tekel v veliko hitrejši drugi polfinalni skupni, saj sta v prvi le dva tekača prišla v cilj hitreje od njega. V drugi pa je za stotinko zaostal za Italijanom Francescom Scuderijem. "Škoda, finalni nastop, ki ga sicer nisem načrtoval, mi je ušel za las. Imel sem kar precej smole, vendar pa upam, da bo šlo tudi naprej tako, kot v tej zimski sezoni, v kateri sem izpolnil vse zastavljene cilje," je povedal Predanič.

Veliko manj zadovoljna je bila Javornikova, ki je skupaj s svojim managerjem Borutom Podgornikom javno napovedovala medaljo, saj je imela peti najboljši letošnji rezultat v Evropi (8:47,49) in četrtega med prijavljenimi finalistkami. V počasnem začetku teka je bila na mestih, ki prinašajo medalje. Prve kroge sta pred njo tekli tudi Španka Marta Dominguez, ki je pozneje v ciljnem spintu presenetila favorizirano Portugalko Carlo Sacramento, ter Rusinja Jelena Zadorožnaja. Po 1500 metrih pa je Javornikova začela izgubljati mesto za mestom. "Že po polovici proge sem vedela, da ne bom mogla osvojiti medalje, ker je bil ritem teka prepočasen. Ko sem hotela pospešiti, me je takoj dohitela Domingezova, nato pa me je z Zadorožnajo in Sacramentovo zaprla. S tem so najhujše tekmice ohranile počasen ritem, ki mi ne ustreza," je pojasnila Javornikova, najstarejša slovenska udeleženka tega EP (letnik 1966).

Vsi izidi slovenskih predstavnikov na na Dunaju:

finalni nastopi:

1. Jolanda Čeplak (Vel), 800 m (1:55,82, svetovni rekord)
8. Saša Prokofjev (Kro), 60 m (7,37)
9. Helena Javornik (Zre), 5000 m (9:04,83)

polfinalni nastopi:
1. Jolanda Čeplak (Vel), 800 m (1:59,60)
8. Saša Prokofjev (Kro), 60 m (7,29)
...
7. Rok Predanič (Oli), 60 m (6,66), izpadel kot 5. v 2. skupini
14. Urša Beti (ŽAK), 60 m ovire (8,29)

uvrstitve v polfinale (dosežki v KV.):
9. Saša Prokofjev (Kro), 60 m (7,30)
10. Rok Predanič (Oli), 60 m (6,71)

izpadi v kvalifikacijah:
9. Gregor Cankar (Nov), daljava (7,88)
. Anja Valant (Kla), troskok (13,64)
11. Jan Žumer (ŽAK), daljava, (7,85)
15. Boštjan Fridrih (SlB), daljava (7,72)
17. Rožle Prezelj (Tri), višina (2,17)
. Urban Acman (Oli), 60 m (6,74)
. Matic Šušteršič (Oli), 60 m (6,74)
. Boštjan Šimunič (Nov), troskok (15,56)
18. Maja Nose (Šen), 200 m (24,24)
19. Jure Rovan (Fit), palica (5,20)
21. Matic Osovnikar (ŽAK), 200 m (21,26)
23. Radmila Vukmirovič (Gor), 60 m (7,63)
24. Teja Melink (Gor), palica (3,80)
26. Jože Vrtačič (Krk), 200 m (21,47)

brez uvrstitve:
Nina Zega (Gor), palica (ni preskočila začetne višine)

odpovedi zaradi poškodb:
Matija Šestak (ŽAK), 400 m; Alenka Bikar (Oli), 60 in 200 m

Najboljše slovenske uvrstitve na dvoranskih evropskih prvenstvih od 1966 (sprva se je tekmovanje imenovalo še evropske atletske igre):
ženske:

1. Jolanda Čeplak (800 m), 2002, Dunaj (1:55,82, svetovni rekord)
2. Brigita Bukovec (60 m ovire), 1996, Stockholm
. Alenka Bikar (200 m), 2000, Gent
3. Jerneja Perc (60 m), 1996, Stockholm
4. Britta Bilač (višina), 1992, Genova
. Brigita Bukovec (60 m ovire), 1994, Pariz
. Alenka Bikar (200 m), 1996, Stockholm
. Jolanda Čeplak (800 m), 2000, Gent
5. Alenka Bikar (60 m), 1996, Stockholm
. Alenka Bikar (60 m), 2000, Gent
6. Marjana Lubej (50 m ovire), 1969, Beograd
. Breda Pergar (1500 m), 1979, Dunaj
7. Marjana Lubej (daljava), 1968, Madrid
. Nataša Erjavec (krogla), 1996, Stockholm
. Brigita Bukovec (60 m ovire), 1998, Valencia
. Britta Bilač (višina), 1994, Pariz
8. Lidija Lapajne (višina) 1979, Dunaj
. Lidija Lapajne (višina), 1983, Budimpešta
. Alenka Bikar (60 m), 1998, Valencia
. Saša Prokofjev (60 m), 2002, Dunaj
9. Helena Javornik (3000 m), 2002, Dunaj

slovenske udeležbe v štafetah z odličji:
2. SFR Jugoslavija (4 X 1 krog), Marjana Lubej, Olga Šinkovec, (Jelisaveta Djanič in Lilijana Petnjarič), 1966, Dortmund
3. SFR Jugoslavija (4 X 1 krog), Marjana Lubej, Darja Marolt (Verica Ambrozi, Lilijana Petnjarič)

moški:
4. Gregor Cankar (daljava), 1996, Stockholm
5. Gregor Cankar (daljava), 2000, Gent
6. Branko Vivod (višina), 1966 Dortmund
7. Romeo Živko (3000 m), Pirej 1985

Naše atletske strani sem zaradi preskromnega zanimanja in še bolj skromnega sodelovanja
atletov in atletskih delavcev
začasno prenehal urejati.

Jolanda je izjema - in njena osebna stran tudi!
Zasluži si!

Edo Bogataj 

Še največ uporabnih atletskih novic boste poslej izvedeli, če obiščete spletne strani
AK Koper
.

 

 

VAŠE MNENJE

FORUM
"Pisma bralcev"

 

VROČE TEME

ARHIV

TA TEDEN - DOMA

Športni utrinki iz Ljubljane
Atleti leta 2000

TA TEDEN - V TUJINI

SLOVENSKI ATLETI

Alenka Bikar
Gregor Cankar
Brigita Bukovec
Brigita Langerholc
Matija Šestak
Helena Javornik
Anja Valant
Britta Bilač
Roman Kejžar
Nina Zega
Saša Prokofjev
Boštjan Horvat
Jolanda Čeplak
Primož Kozmus
Eufemija Štorga
Matic Osovnikar
Matic Šušteršič
Urban Acman
Boštjan Fridrih
Meta Mačus
Sergej Šalamon
Jože Vrtačič
Igor Primc
Damjan Zlatnar
Marcela Umnik
Miro Kocuvan
Darja Kokalj
Robert Kotnik

 

| novice | Morel | gospodarstvo | kultura | svet | Slovenija | šport | TV | film | glasba | nepremičnine | računalništvo |
| avtomobilizem | obvestila | turizem | šolstvo | Petya | forum | povezave | astro novice | trgovina |
Urejanje in oblikovanje "Atletike": Edo Bogataj , Pečarjeva 14, SI-1231 Črnuče
Tel./fax:01/537-55-68 GSM: 041/288-729
, atletika@si21.com

© 1994-2000 Kabi d.o.o. / Si21 - Vse pravice pridržane