novice
povezave
trgovina
prireditve
NEPREMICNINERACUNALNISTVOAVTOMOBILIZEMOBVESTILATURIZEMPI - PORTALPETYAASTROLOGIJAFORUMTRGOVINA
MARKETING-OGLAŠEVANJESi21 uporablja omrežje SOFTNETSi21 uporablja omrezje
ATLETIKA

F-Secure Anti-Virus

atletika@si21.com

Sorry, your browser doesn't support Java(tm).

domače novice

tuje novice

Sydney 2000

naši olimpijci

spored na OI

TV prenosi

OI - novice

GP - Zlata liga

državni prvaki

portret meseca

mladi talenti

klubi - društva

rekordi

koledar AZS

koledar IAAF

rezultati

rekreacija

  
 
 
IAAF
 
 
 
 
In English - for our visitors from around the World

Osebne strani nekaterih naših vrhunskih atletinj in atletov, ki nas bodo zastopali na Olimpiadi v Sydneyu, so že izdelane. Mnogi med njimi se predstavljajo kar sami! Oglejte si jih!

Gregor Cankar daleč, drugi povprečno

Tekmovanje je bilo na povsem novem stadionu, saj je bila uradna otvoritev pred samim mitingom. Bilo je zelo vetrovno, cankar09_200.jpg (8906 bytes) tako da so bili pogoji tudi v tem pogledu zelo podobni tistim, ki čakajo naše atlete v Sydneyu.

Najboljši rezultat je danes uspel Gregorju Cankarju (levo) v skoku v daljino - v dveh skokih je preskočil 8 m, toda treba je povedati, da je imel precejšnjo pomoč vetra. Gregor je s svojim zadnjim skokom, ki je meril 8,23 m osvojil četrto mest, zmagal pa je nekoliko presenetljivo domačin Peter Burger, ki ga je "odneslo"  8.48 m daleč.

alenka.jpg (20171 bytes)Jolandi Čeplak v močnem vetru tudi tokrat ni uspelo doseči A norme v teku na 800 metrov in bo v Sydneyju zelo verjetno nastopila le v štafeti 4x400 m. Danes je tekla 2:04,38, kar je sicer zadostovalo za drugo mesto, za normo pa seveda ne!

Drugo mesto je danes osvojil tudi naš metalec kladiva Primož Kozmus, vendar z nekoliko krajšim metom kot pred dnevi (69,92 m). 

Alenka Bikar (desno zgoraj) je danes nastopila v teku na 100m in je tudi zasedla četrto mesto, tekla pa je (11.36), zmagala pa je mottey22_150.jpg (10793 bytes)Merlene Ottey (levo) s sicer odličnim rezultatom 10.91 (vendar s premočnim vetrom +2,4 m/s). Medtem pa dva od naših najhitrejših fantov: Urban Acman (10.50) in Matic Šušteršič (10.60) nista prišla dlje kot do prvega kroga predtekmovanja.

Danes je svojo trenutno formo preizkusila tudi moška olimpijska štafeta 4x100 m in s prav tako povprečnim časom 40.67 osvojila peto mesto. Tekli so v postavi, v kakršni bodo nastopili tudi na Olimpiadi: Acman, Šušteršič, Osovnikar in Fridrih.

Naši nastopi v nedeljo!

Brisbane, 8. september

Medtem, ko so danes nastopili samo že omenjeni trije atleti, pa bodo v nedeljo na mitingu v Runway Bayu nastopili kar številni naši atleti in atletinje, ker pa bodo nekateri nastopili v dokaj cankar13_200.jpg (12406 bytes)nenavadnih disciplinah, jih naštejmo:

Gregor Cankar  - štafeta 4 x 100 in skok v daljino (nastopil bo namesto Boštjana Fridriha)

Helena Javornik (1.500 ali 2.000 m)

Alenka Bikar - 100 m

Saša Prokofjev - 100 m

Meta Mačus - 400 m z ovirami

Ostale atletinje in atleti menda v nedeljo ne bodo nastopali, ker menijo, da jim bo bolj koristil dober trening. Izjema bo najbrž Jolanda Čeplak, ki bo skoraj gotovo poskušal potrditi A normo, da ji bo Mikuž dovolil nastopiti tudi v teku na 800 m. če ji bo še enkrat priskočila na pomoč Brigita Langerholc, pa bomo videli.

Poleg tega mitinga bodo verjetno naši reprezentanti imeli še eno preizkušnjo, tik pred začetkom iger ali pa celo kakšen dan po otvoritvi.

Tako se to dela, Jože in Boris!

Ljubljana, 6. september

O zapletih z dresi naših atletinj in atletov smo že veliko poročali, a bomo očitno imeli še kaj povedati na to temo. Za to namreč neutrudno skrbi samooklicani selektor (zdaj je vsaj jasno, kdo je odločal o atletskih potnikih za Syndey), pa direktor AZS in vodja naše atletske odprave v Sdneyu s trenersko licenco (verjetno bo tudi on malo pomagal Primožu in Eufemiji!?). Prav neizčrpen vir neprestanih zapletov in nerodnosti je, povzroča jih po tekočem traku, njegovi izgovori so pa naravnost "pravljični" - tako zlagani so namreč - posebej še tisti o dresih, pa o rezervnih tekačih za štafete in o trenerju metalcev oz. Štorgove.

Prav zato omenjamo primer, ki je iz drugih logov, a tako poučen, da bolj ne more biti. Rokometna zveza SLovenije namreč prav te dni poskuša urediti vse potrebno, da bi imel njihov trener Jeras v Sydneyu ob sebi tudi pomočnika - in prav neverjetno bo, če jim to ne bo uspelo! Seveda imajo v Rokometni zvezi predsednika, ki ve kaj in zakaj dela in ki zna to, kar si zamisli, tudi narediti. In nimajo Mikuža, ki bi vse to pokvaril in zamočil! Vse čestitke in pohvale!

In to bodo uredili kljub temu, da Matjaž Tominec za pot v Sydney ni bil delegiran s strani OKS. Bivanje in vse stroške pa mu bo krila matična organizacija (RZS).

Je komentar ob tem in ob Mikuževem ravnanju, ki niti vsem svojim športnikom (z izpolnjeno normo) in nujno potrebnim trenerjem ni omogočil sodelovanja, sploh potreben? Je morda smiseln? Mar naj bi o tem molčali?

Janez Hudej - član reprezentance invalidov

Za nastop na paraolimpijskih igrah v Sydneyu se pripravljam pod vodstvom trenerja Martina Stepišnika. Treniram 8-9 krat na jhudej01_300.jpg (22730 bytes) teden na stadionu Kladivar Celje in stadionu v Velenju. Želim si, da bi bile to najlepše igre na katerih bi dosegel svoje najboljše rezultate in uvrstitve. Nastopal bom v peteroboju (krogla,kopje,2000m,disk,1500m), suvanju krogle in metu diska..

Potem, ko sem bil na svetovnem prvenstvu v Assnu leta 1990 in v Berlinuleta 1994 četrti, mi je v tretje le uspelo. V peteroboju sem osvojil tretje mesto. V metu diska sem bil četrti in v suvanju krogle peti.

V Nove Mestu nad Metuji na Češkem sem nastopal večkrat in tam dosegel vrsto dobrih uvrstitev. 26.avgust 1995 je bil moj srečen dan. Končno sem dočakal dan, ko sem tudi jaz stopil na stopničke za zmagovalce. Tretjega mesta sem bil zelo vesel saj je bila to moja prva medalja na uradnem prvenstvu. Leta 1995 sem treniral več, kot kdaj koli prej.

Oglejte si njegovo osebno spletno stran

Brigita Bukovec se je odločila

Ljubljana, 26. avgust

Kot nam je v telefonskem pogovoru pravkar potrdil Brigitin trener Jure Kastelic, se je Brigita sicer ponovno temeljito pogovorila z njim, preden je dopoldan okrog 10:00 dokončno rekla, da na Olimpijske igre v Sydney ne bo odpotovala.

Kastelic pravi, da je to odločitev, ki jo je vsekakor treba spoštovati, saj odraža zrelo osebnost in sposobnost realnega presojanja trenutne forme in možnosti. Brigita je po krajših pripravah v Kopru sicer še upala, da bo lahko toliko napredovala, da bi bila sposobna teči ne le A olimpijsko normo, ampak celo pod 13 sekundami, vendar se je pokazalo, da tako na hitro po dveletni odsotnosti s tekmovališč, to vendarle ne bo šlo.

Brigita je že tudi pred tem izjavila, da je ne zanimajo povprečni nastopi ampak vsaj uvrstitev v finale in da bo na igre odšla samo v primeru, če bo začutila, da je sposobna teči vsaj okrog 12.80. Pokazalo se je, da se to na hitro in "na silo" ne da, zato se bo po krajšem premoru in počitku posvetila temeljnemu treningu za pridobivanje moči in mišične mase, ko pa se iz Sydney vrne njen trener Jure Kastelic, bo nadaljevala skupaj z Alenko Bikar in drugimi kolegicami iz ekipe Olimpije.

Po nastopu na ljubljanskem mitingu 14. avgusta je bilo očitno, da je Brigita zelo razočarana in kot je danes dejal Kastelic, je od tedaj še nekoliko bolj psihično popustila in tudi trenirati ni mogla tako, kot bi sama želela.

jkastelic02_420.jpg (38113 bytes)Zato Kastelic pravi, da se v tem trenutku in ob danih pogojih povsem strinja z Brigitino odločitvijo in tudi sam meni, da je ta hip tako še najbolje zanjo. Poudarja pa, da to nikakor ne pomeni konca Brigitine atletske kariere, kajti takoj po končani Olimpiadi bosta z Brigito pripravila resen načrt za uspešnejšo vrnitev v svetovni vrh. Tako bo po Kasteličevih besedah Brigitin prvi cilj uspešno nastopanje v zimski sezoni 2000/2001 in nastop na dvoranskem svetovnem prvenstvu. Če jima bo to uspelo, potem za Brigitin povratek na steze in nadaljevanje kariere ni strahu in niti nastop na naslednjih Olimpijskih igrah ni povsem izključen.

Trop je izglasoval in potrdil kazen
Ljubljana, 24. avgust

Pri tem nikogar ni v resnici zanimalo, ali je Šega res storil, česar ga dolžijo vsemogočni "oblastniki", še manj jih je zanimalo, ali obstajajo za te obdolžitve kakšni dokazi, najmanj pa jih je zanimalo, kakšna je vsebina obdolženčevega zagovora.

Toda za to zadnje nikakor ne moremo dolžiti članov UO - pritožb, ki jih je Šega vložil na izrečen ukrep, jim namreč po stari maniri preprosto niso pokazali.

Tako tisti člani UO AZS, ki še niso pogledali na naše strani, sploh ne vedo, da se je Šega pritožil in predložil dokaze o tem, kako in zakaj je bil obdolžen in zdaj tudi že kaznovan.

Ampak njim to sploh ni pomembno in prav v tem je poanta - čeprav sploh ne vedo, česa so ga obdolžili in kaj je storil napak (če sploh kaj!?), so glasovali za disciplinski ukrep, ne da bi pomislili, da se v pravni državi mora dati obdolžencu možnost poštenega zagovora in obrambe (pa če to piše v statutu AZS ali ne!) in da je nekdo lahko spoznan za krivega šele, ko se mu krivda dokaže!!! V AZS o pravnem redu najbrž še niso nič slišali - ali pa jim res nič in nihče ne pride do živega! To je pa potem zares katastrofa!

No, kar je, tu je - oni so pač ravnali po stari, preživeli metodi, ki se ji žal res ne more reči drugače kot "balkanska", komunistična iz najtrših časov tega obdobja ali pa kar barbarska - pa še tam so obdolžencu omogočili vsaj to, da je lahko sam dokazoval svojo nedolžnost vsaj "post festum"! Tako pa so člani UO kot ovce glasovali za nekaj, česar niti razumeti niso mogli, ker tudi niso hoteli! Imeli pa so možnost, le "jajc" očitno ni imel nihče!

Verjamemo, da bo tudi tokrat tako, da bo kaznovani dobil vsaj na sodišču možnost ovreči obtožbe in nikakor ni naš namen braniti kateregakoli posameznika (to bo znal in zmogel sam), želimo samo popolnim slepcem odpreti oči - verjamemo pa, da bodo svojo miselnost spremenili šele takrat, ko bodo sami na tapeti in obdolženi brez vsakih dokazov postavljeni na sramotilni steber, tako kot je tokrat njihov kolega Edo Šega!

Kdor ne skače od veselja ob nesreči drugih, ni Sloven'c!

Direktor v dresu olimpijcev?

Ljubljana, 24. avgust

Najprej jih je silil k podpisovanju pogodbe in jim ponujal po en dres, na njihovo nestrinjanje s takšnimi pogoji in ob zavračanju podpisa takšne pogodbe, pa jih je zopet hladnokrvno "nategnil".

Tistim, ki so tudi tokrat padli na njegovo finto, je namreč takoj po podpisu dal jasno vedeti, da niti slučajno ne drži, kar je rekel le dobro minutko ali dve prej, ko so še negotovo jemali svinčnik v roke.

In ostali so samo pri enem dresu!

Kako se bodo z enim dresom znašli tisti, ki imajo v Sydneyu že vnaprej zagotovljenih več nastopov (kvalifikacije, morebitni polfinalni in finalni boji, ...), je najbrž njihov problem.

Posebna zgodba so tudi rezervni tekači za naše štafete - UO AZS jih namreč uradno ni prijavil, tudi včeraj jih ni potrdil, toda naokrog krožijo zgodbice o tem, kdo naj bi vendarle bil prijavljen kot rezerva in te "štorije" zares mejijo na znanstveno fantastiko! Kdo jih je prijavil, če jih je res - in kdo jih ni ter zakaj jih ni? Vsaj dva naša atleta, ki sta po eni od teh variant predvidena kot rezervi v teku na 100 m, imata na isti dan svoje, le kašno uro zatem, dosti pomembnejše nastope v svojih disciplinah. Ju bodo "prisilili" k nastopu v teku na 100 m, če bo to potrebno? Težko je ugotoviti, kdo se tako neodgovorno in neresno poigrava z njimi, uganiti pa niti ni težko, saj gre ponovno za isto osebo.

O tem, ali bodo naši metalci imeli na igrah tudi trenerja, ki o metih kaj ve, najbrž sploh niso razpravljali - zakaj tudi bi, če pa so že našli rešitev - "obesili" so jih Borutu Bilaču in pika! Če se jim bo lahko dovolj posvečal (morda na škodo svoje varovanke?) in če je strokovno dovolj podkovan tudi na tem področju, pa menda niti ni pomembno!? V UO AZS se o tem menda ni nič razpravljalo.

Enako soglasno, verjetno brez posebne razprave in brez obravnave pritožbe, so potrdili tudi disciplinsko kazen Edu Šegi in mu na ta način za eno leto prepovedali delovati v atletiki! Kaj to pomeni v praksi, najbrž vedo samo tisti, ki so za tak (vnaprej vsiljen) sklep glasovali - če so jim to "pastirji" tudi povedali, pa verjetno ne bo nikoli znano.

Vodstvo AZS namreč deluje ravno prav tajno, da nobena prava informacija ne zaide v javnost, kajti le tako lahko potem brez trohice slabe vesti zanikajo vse, kar na tak ali drugačen način vendarle pricurlja v javnost in le tako lahko potem krivdo za vsako razkrito nepravilnost obesijo novinarjem.

Najbolj značilno, že kar simptomatično pa je, da prav s skrivanjem  informacij (celo med seboj, drug pred drugim vsi nekaj prikrivajo!) delajo medvedjo uslugo predvsem atletiki in športnikom, ki so si to panogo izbrali za svojo.

Toliko negativnega naboja, kot ga je čutiti v pogovorih z atletskimi delavci, toliko negativne energije, kot se je sproža ob zadnjih dogodkih in predvsem medsebojnega nespoštovanja in omalovaževanja, bi moralo biti zadosten razlog za odstop vseh tistih, ki so to zakuhali. Saj so samo kakšni trije, štirje ...

Toda to je iluzija, o kateri žal niti razmišljati ni vredno!

Zato si raje oglejte spletne strani naših atletinj in atletov in se veselite njihovih dosežkov skupaj z njimi! Zaslužijo si!

Vročica sredinega popoldneva!

Ljubljana, 23. avgust

Morda pa do te točke dnevnega reda sploh ne bodo prišli - tudi to se ne bi zgodilo prvič! Morda bo tako kot že neštetokrat doslej o "primeru", ki so ga sami ustvarili, odločil kdaj kasneje kar sam predsednik (na sliki). Vsekakor bo zanimivo spremljati to odločanje, posebej še tisti del, ki zadeva nastope naših štafet na Olimpiadi v Sydneyu.

Kot je znano, naša atletska zveza po dogovoru z OKS in/ali odborom za vrhunski šport preprosto ni določila rezervnih tekačev za naše tri štafete in to kljub ostremu nasprotovanju mnogih naših strokovnjakov in predstavnikov klubov.

Prav tako sporno in naravnost nerazumno je onemogočanje posamičnega nastopa nekaterim članom naših štafet, čeprav imajo izpolnjeno B olimpijsko normo, ki jim po pravilih IAAF in MOK to dovoljuje.

Na vse omenjeno se vidni funkcionarji AZS (to so tisti, ki se zelo radi slikajo) samo licemersko smehljajo ali pa celo na uradne pritožbe omalovažujoče odvrnejo: "Brez veze papir!", kot je to te dni povsem mirno storil Boris Mikuž. Njemu se pa res ni za kaj vznemirjati, saj si je prav s takim klečeplazništvom "zrihtal" pot v Sydney. Torej je njegovo celodnevno smehljanje na Ljubljanskem gradu mogoče celo razumeti - odobravati ga pa seveda ne moremo!

Zato, da bi vsaj preko naših strani obvestili javnost o umazanem zakulisnem dogajanju, na posebnih straneh objavljamo dokumente, ki pričajo o tem, kaj vse si nekateri vsemogočneži dovolijo.

Grenak priokus ostaja in bo ostal!

Ljubljana, 22. avgust

Predstavljeni športniki si vsekakor zaslužijo nastop na Olimpiadi in tega jim nihče ne oporeka. Grenak priokus imajo seveda vsi tisti športniki in trenerji, ki so izpolnili vse pogoje in bili prepričani, da bodo odšli v Sydney, pa ne bodo!

Kako to? Zakaj? Po čigavi volji?

Tako kot vedno doslej, ko so nasmejani in samozadovoljni uradniki in uradnički govorili o poštenosti in strokovnosti in pojasnjevali, da bodo na igre odšli res samo tisti, ki bodo izpolnili vse vnaprej postavljene pogoje in norme, se tudi tokrat to ni zgodilo!

Kako to? Zakaj? Po čigavi volji?

Tako kot vedno je najbrž nekdo imel pravega botra na pravem mestu, drugih pa niti tisti, ki so plačani za to, niso podprli ali pa ji niti kandidirali niso.

Omejili se bomo zgolj na atletiko, kjer se že dolgo dogaja prav to slednje in se bo očitno še dogajalo. Nekateri uradnički, brez katerih bi naša ekipa v Sydneyu dosegla prav toliko ali pa celo več in o katerih smo že pisali (glej spodaj), pa se zadovoljno smehljajo in si manejo roke ter pripravljajo kovčke za pot v Sydney.

Kako in kdo bo to pojasnil Roku Predaniču, ki so ga zanesljivo prav ti ljudje najbolj zavedli in ogoljufali, njih ne zanima - še vest jih ne peče. Niti malo! Saj sploh ne vedo, kaj to je!

Kdo bo pojasnil Eufemiji Štorga, kako naj se znajde brez trenerja, ki na pot pač ne bo šel, ker ni iz pravega kluba!!! Kdo bo poskrbel za plan njenega dela do Olimpiade, sedaj ko je njen trener odstopil, razočaran nad popolno ignoranco zgoraj omenjenih uradničkov z nasmehom.

Pa niti zgodba s trenerji s tem še ni končana, kajti eden naših najbolj priznanih in uveljavljenih strokovnjakov bo imel v Sydney ceplak01_400.jpg (23866 bytes)sicer dva "svoja" atleta, a bo samo eden od njiju zastopal Slovenijo, medtem ko bo nek drug trener po sili razmer moral poskrbeti še za vse tri (ali pa dva) metalce, čeprav na tem področju sploh "ni doma". Primožu Kozmusu in že omenjeni Eufemiji Štorga tega ne bo mogoče pojasniti, Igorju Primcu, če se uspe sploh uvrstiti v reprezentanco, pa tudi ne!

Ob vseh športnikih, ki gredo na Igre brez izpolnjene norme, bo zanesljivo imela grenak priokus tudi Brigita Bukovec, pa če bo iprimc02_400.jpg (36015 bytes)nastopila v Sydneyu ali ne! Naša edina atletinja, nosilka medalje iz Atlante, mora namreč najprej potrditi olimpijsko normo - tako kot vsak "začetnik". Žaljivo in poniževalno ter povsem nerazumljivo!

Nič manj smešne niso zahteve do Brigite Langerholc in Jolande Čeplak, kar zadeva možnost nastopa v teku na 800 m. Obe bosta sicer nastopili v naši štafeti 4 x 400 m in bosta torej tam, v Sydneyu, obe ima izpolnjeno B normo tudi za tek na 800 m, a ju bo njuna zveza "pripustila" na ta tek samo v primeru, če bosta pravočasno izpolnili A normo (kar je pogoj, ki ga je nekdo pri nas spet prikrojil čisto po svoje - zagotovo z nasmeškom na ustih). Temu se pa že težko reče kaj drugega kot: bedarija! - posebej ob upoštevanju nastopa športnikov brez izpolnjene norme!

Pojasnila, ki jih je ob tem - seveda z nasmeškom na ustih - podal predsednik odbora za vrhunski šport pri OKS, dr. Marko Ilešič, so kvečjemu za otroke in popolne nepoznavalce. Morda še najbolj njegova pojasnila o rezervnih tekačicah in tekačih za štafete. Približno tako je "bosa", kot nedavna ideja Borisa Mikuža o tem, naj bi Brigita Bukovec nastopila v štafeti 4 x  100 m in spotoma odigrala še vlogo kapetanke ekipe!

In v posmeh omenjenim športnikom, bo upravni odbor njihove krovne organizacije jutri potrjeval olimpijske potnike, ki so bili že danes predstavljeni celemu svetu! To niti ironija ni več! To je neodgovorno norčevanje - "kravja kupčija" je namreč že opravljena!

Toda ta atletska "zgodba" ima svoje korenine - kako značilno - v nekih medsebojnih razprtijah in kuhinji, o kateri smo tudi že nekaj pisali, danes pa odpiramo še eno posebno stran, ki naj bi pomagala razjasniti ozadje teh nerazumljivih odločitev, škodljivih za našo atletiko in prej omenjene posamezne atlete.

 

VAŠE MNENJE

FORUM

 

ARHIV

TA TEDEN - DOMA

Športni utrinki iz Ljubljane
Mikuž v dresu
Šega suspendiran
Je to farsa ali ne?
Grenak priokus
Izjemna predstava
Portret meseca: Nina in Brigita
Osebne strani atletov

TA TEDEN - V TUJINI

Zlata liga-  Berlin
Miting v Bruslju
 
| novice | Morel | gospodarstvo | kultura | svet | Slovenija | šport | TV | film | glasba | nepremičnine | računalništvo |
| avtomobilizem | obvestila | turizem | šolstvo | Petya | forum | povezave | astro novice | trgovina |
Urejanje in oblikovanje "Atletike": Edo Bogataj , Pečarjeva 14, SI-1231 Črnuče
Tel./fax:01/537-55-68 GSM: 041/288-729
, atletika@si21.com

© 1994-2000 Kabi d.o.o. / Si21 - Vse pravice pridržane