v  

ŠPORT INVALIDOV

novice iz medijev

SPONZORJI
DONATORJI

 

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave
Knjiga gostov - klepet s športniki
Olimpijski komite Slovenije Evropski Paraolimpijski komite Mednarodni Paraolimpjski komite Evropski olimpijski komite

v medijih

dnevnik
delo

ekipa

večer

e-šport

 

obvestila

 novosti

medalje

 

zaslužni športniki

 

koledarji

prvenstva
državna
mednarodna
druge prireditve

 

rezultati

prvenstva
državna
mednarodna
druge prireditve

 

športniki

 

trenerji

 

športnik leta

športnik l. 2000

fotoreportaža

športnik l. 2001

fotoreportaža

športnik l. 2002

fotoreportaža

športnik l. 2003

fotoreportaža

 

panoge

alpsko smučanje

atletika

balinanje

bowling

dresurno jahanje

golbal

judo

kegljanje

kolesarjenje

košarka na vozičkih

košarka

mali maraton

mali nogomet

maraton

namizni tenis

odbojka

plavanje

sedeča odbojka

streljanje

šah

športni ribolov

tenis na vozičkih

tenis

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Email Forum Gbook

 

XII. Paraolimpijske igre - Atene 2004 Zimske Paraolimpijske igre - Torino 2006 XIII. Paraolimijske igre - Peking 2008 Paraolimpijska reprezentanca - Atene 2004 Foto Galerija - Atene 2004

NOVICE IZ MEDIJEV

     
Datum

Članek - prispevek

 

30.09.04.

Uspehi obveza za naprej

MILINKOVIĆ Jasna, Čet 30.09.2004

Ljubljana – Slovenska paraolimpijska reprezentanca, ki je na igrah v Atenah osvojila štiri kolajne in še nekaj uvrstitev med najboljše na svetu, se je včeraj vrnila domov. Uspešne športnike, udeležence 12. paraolimpijskih iger v Atenah, so na letališču Brnik pričakali številni prijatelji in navijači, čestitala pa sta jim tudi predsednika njihove krovne organizacije Zveze za šport invalidov (ZŠIS) Emil Muri in predsednik OKS Janez Kocijančič.

V središču pozornosti so bili seveda dobitniki odličij Mateja Pintar, Tatjana Majcen in Franc Pinter, dobrodošlice pa so bili deležni tudi drugi udeleženci iger v grški metropoli. »Vsem športnikom izjemne čestitke za doseženo, predvsem dobitnikom kolajn, da so Slovenijo predstavljali na najvišji ravni,« je predsednik ZŠIS Emil Muri pozdravil najboljše slovenske športnike invalide.

»Zadnja dva dni sem komaj čakala, da pridem domov in vidim domače, ki so me izjemno spodbujali v moji karieri in jim največ dolgujem. Lepo je bilo v Atenah, še lepše pa bo doma,« je bila vrnitve v domovino vesela najuspešnejša slovenska predstavnica, namiznoteniška igralka Mateja Pintar, ki je po 12 letih Sloveniji prinesla prvo zlato kolajno. Srebro sta dobila strelec Pinter in atletinja Tatjana Majcen v metu kopja, slednja pa je bila tudi bronasta v suvanju krogle. Slovenci so še nekajkrat obstali tik pod stopničkami, Majcnova je bila v svoji tretji disciplini, metu diska, četrta, prav tako Janez Hudej v suvanju krogle, četrto mesto je bila tudi najboljša uvrstitev novinca na igrah, strelca Damjana Pavlina, na koncu pa so bile četrte še odbojkarice po izgubljeni tekmi za bron z ZDA. Plavalec Danijel Pavlinec je dosegel eno uvrstitev v finale, kolesar David Kuster 11. mesto v cestni preizkušnji ... Tistih, ki so razočarali, je bilo malo, mednje bi lahko šteli le golbaliste. Na koncu so v dvorani Faliro doživeli usodo rokometašev, ki so tam igrali na OI; štirje zaporedni porazi v predtekmovanju so jih oddaljili od bojev za kolajne, na koncu pa so se morali zadovoljiti le z 11. mestom. Slovenija je na lestvici dobitnic kolajn na 49. mestu med 73 državami, ki so osvojile odličja.

Vodja slovenske paraolimpijske reprezentance Branko Mihorko je igre v Atenah ocenil za precej posebne, uspehe Slovencev pa za obvezujoče v prihodnosti: »Pohvalil bi celotno ekipo, ki je ves čas delovala enotno in dosegla veliko lepih rezultatov. Vsi ti rezultati pa so tudi velika obveza za naprej.« Mihorko se je dotaknil tudi prirediteljev iger: »Grki so imeli premalo prostovoljcev in voznikov oziroma so jih slabo organizirali. Igre so bile za tekmovalce naporne, saj so morali veliko potovati. Opažamo izreden razvoj športa invalidov, kar pa pomeni tudi obveznost za vse, ki se ukvarjajo s tem športom, od tekmovalcev, trenerjev, prirediteljev, da bo treba delati še bolje, če bomo hoteli tako uspešno sodelovati na naslednjih igrah. Upamo, da bodo ti uspehi tudi prepričali pokrovitelje, da bi začeli podpirati tudi šport invalidov.« Pohvalil je tudi vzdušje v ekipi: »Športniki so ves čas tekmovanj podpirali drug drugega in ustvarili fantastično vzdušje znotraj ekipe.«

Š. R.

22.04.04.

Kitajki razred zase

ŠIMNOVEC Miha, Pet 24.09.2004

Atene – Na strelišču Markopoulo je slovenska strelska reprezentanca že končala nastope na letošnjih paraolimpijskih igrah. Franc Pinter, ki je z zračno puško stoje osvojil drugo mesto in tako naše zastopstvo v Atenah razveselil s prvo od zaenkrat treh kolajn, je v zadnji disciplini – streljanju s puško proste izbire, na koncu delil 25. mesto.

»Z uvrstitvami sem zadovoljna, saj smo izpolnili osnovni cilj. Pinter je znova dokazal, da sodi v sam svetovni vrh, prav tako tudi Pavlin z dvema uvrstitvama v finale, od kolajne pa so ga ločile le izkušnje. Sodeč po rezultatih sta svoje delo dobro opravila tudi Majcenovič in Jazbinšek,« je nastope svojih varovancev ocenila trenerka Polonca Sladič.

Namiznoteniški igralki Mateja Pintar in Andreja Dolinar sta bili v prvem ekipnem dvoboju s Kitajsko nemočni. Chen in Ren sta najmanj dva razreda boljši igralki. Čeprav igrata na vozičku, lahko tudi hodita, kar se v njuni igri precej pozna. Slovenki sta Kitajkama vzeli le niz, ki ga je proti Chenovi osvojila Pintarjeva.

»Kot smo predvidevali, bo za nas pomemben zgolj dvoboj s Francijo. Kitajki sta na žalost po čudnih pravilih pristali prav v naši kategoriji,« je dejal trener Gorazd Vecko. Slovenska golbal reprezentanca je osvojila zadnje mesto v predtekmovalni skupini B in se bo v soboto pomerila z Grčijo za končno enajsto mesto. Dvorana Faliro očitno ni srečen kraj za slovenski moštveni šport.

Slovenska reprezentanca v golbalu je v zadnji tekmi predtekmovanja, ki ni odločala o ničemer, premagala Finsko z 8:1, slovenske igralke v sedeči odbojki pa so v dramatični tekmi po več kot dveh urah izgubile z ZDA z 2:3 (16, -22, 15, -25, -9).

U. V.

22.04.04.

Zlato za Matejo Pintar

Atene - Na paraolimpijskih igrah v Atenah se je četrti tekmovalni dan na najvišjo zmagovalno stopničko povzpela tudi slovenska športnica.

delo_01_400.jpg (27068 bytes)Zlato medaljo je osvojila namiznoteniška igralka Mateja Pintar, ki je med posameznicami v kategoriji 3 v finalu premagala Francozinjo Stephanie Mariage s 3:1 (8:11, 11:8, 11:7, 11:6). Bron je pripadel Slovakinji Aleni Kanovi, ki je v boju za tretje mesto odpravila Francozinjo Valerie Gay s 3:0 (11:7, 11:4, 11:9).

Mateja Pintar je že pri 19 letih dosegla največji uspeh v karieri in izpolnila sanje, ki se mnogim športnikom ne uresničijo do konca življenja. Po 12 letih, nazadnje je bil na najvišji stopnički Franjo Izlakar v Barceloni 1992, je Slovenija na paraolimpijskih igrah spet osvojila zlato medaljo, na letošnjih olimpijskih in paraolimpjskih prizoriščih v Atenah pa je Slovenija dobila sploh prvo najžlahtnejše odličje.

Letošnji najpomembnejši turnir je Mateja začela odlično. V prvem krogu je gladko s 3:0 premagala azijsko prvakinjo Japonko Tomoko Fukuzavo, nato pa z enakim izidom še afriško prvakinjo, Južnoafričanko Anetto Moll. S tem je bila prva v svoji skupini, se izognila četrtfinalu in si zagotovila neposredno uvrstitev v polfinale, kjer je nato igrala "infarktno" tekmo proti Francozinji Valerie Gay in si na koncu naporne partije več kot zasluženo zagotovila zadnji dvoboj na igrah in s tem že najmanj srebrno medaljo. Priložnosti, da bi medaljo še oplemenitila, ni izpustila iz rok. Le v prvem nizu je tekmica izkoristila njene napake in povedla z 8:10 ter na koncu zmagala.

Prireditelji so brez napak, s pravilno zastavo in himno, izvedli podelitev medalj in Slovenci so lahko prvič na teh igrah prisluhnili Zdravljici v čast Mateje Pintar.

"V prvem nizu sem naredila preveč napak sama, ne da bi bila Francozinja toliko boljša. Ona nima napadalne igre, zato je odločala večja koncentracija. Poskušala sem se v drugem, tretjem in četrtem nizu čimbolj zbrati, vsako žogo odigrati do konca in stoodstotno izkoristiti in to mi je bolj uspevalo kot Francozinji. Včeraj sem bila malo bolj živčna kot danes. Ampak na vsaki tekmi igram na zmago. Vzdušje je bilo dobro, čutila sem, da je bila publika z mano in to mi je dalo energijo," je takoj po tekmi še skušala zbrati vtise presrečna zmagovalka.

20.09.04.

Pinterju je srebro pri srcu

Atene – Najuspešnejši slovenski strelec invalid Franc Pinter-Ančo (na fotografiji levo) je še tretjič zapored na paraolimpijskih igrah osvojil srebrno kolajno. V finale streljanja z zračno puško v kategoriji SH1 se je uvrstil z drugim dosežkom 591 krogov, v njem pa bi prav lahko ostal tudi praznih rok, saj se mu je konkurenca po prvih petih strelih močno približala, še posebej Avstralec Adams (tretji v kvalifikacijah) in Korejec Pyun (sedmi). Adams je Pinterja na drugem mestu ujel prav v devetem strelu, nato pa si je naš strelec z zadetkom 10,3 vendarle pristreljal tretje paraolimpijsko srebro. »Upal sem celo na zlato kolajno, a se v kvalifikacijah nisem izkazal. Svoje je opravila tudi trema, ki pa sem se je pred finalom otresel. K uspehu so mi pomagali tudi kolegi športniki na tribunah z glasnim in pravim spodbujanjem,« je takoj po tekmi povedal Franc Pinter.

Nasmejani se iz dvorane Galatsi vračata tudi namiznoteniški igralki Andreja Dolinar in Mateja Pintar, obe že uvrščeni v zaključne boje. Dolinarjeva je danes s 3:2 premagala Mehičanko Arenales in s 3:0 še Američanko Johnson, Pintarjeva pa je z obema tekmicama v svoji skupini opravila suvereno, tako z Japonko Fujiwara kot tudi z Južnoafričanko Moll. »Punci sta pokazali svoj pravi obraz, posebej pa bi pohvalil Matejo, kateri so to prve igre,« je povedal njun trener Gorazd Vecko.

V kvalifikacijah teka na 1500 m je bolj zaradi občutka pred maratonom nastopil Marko Sever in v svoji skupini osvojil zadnje, deveto mesto. Srebrno kolajno Franca Pinterja bo reprezentanca proslavljala skupaj v večernih urah v paraolimpijski vasi.

U. V.

06.09.2004

Laško – Med 17. in 28. septembrom bodo v Atenah na sporedu paraolimpijske igre, največje tekmovanje za športnike invalide in z več kot 4000 aktivnimi udeleženci drugo največje letošnje športno tekmovanje. Na njem bo sodelovala tudi slovenska reprezentanca, ki se je predstavila v Laškem. Slovensko zastopstvo bo najštevilčnejše doslej, saj bo v sedmih panogah nastopilo skupno 29 športnic in športnikov, za katere bo skrbelo 14 trenerjev in spremljevalcev.

Slovenski športniki bodo nastopili v sedmih panogah: atletiki, golbalu, kolesarstvu, plavanju, namiznem tenisu, sedeči odbojki in strelstvu. Skupno bodo skušali priti do kolajn v 27 disciplinah. Tatjana Majcen in Janez Hudej bosta nastopila v suvanju krogle in metu diska, Marko Sever pa v maratonu na vozičkih. »Vsi pričakujejo od nas kolajne, za kar bo potreben tudi kanček sreče,« je pričakovanja atletske ekipe strnil Hudej. Moštvo v golbalu je v primerjavi s Sydneyjem, kjer je Slovenija osvojila peto mesto, precej pomlajeno. V njem so Gorazd Dolanc, Matej Ledinek, Zlatko Mihajlovič, Dejan Pirc, Ivan Vinkler in Boštjan Vogrinčič, trener pa je Anton Marton. Ekipa se želi uvrstiti med štiri v svoji skupini in napredovati.

V sedeči odbojki bodo Marinka Cencelj, Anita Goltnik Urnaut, Andreja Gosak, Danica Gošnak, Emilie Gradišek, Bogomira Jakin, Saša Kotnik, Boža Kovačič, Nadja Ovčjak, Tanja Simonič, Alenka Šart in Štefka Tomič skušale ponoviti uspehe z zadnjih velikih tekmovanj, ko so bile druge in tretje na zadnjih dveh EP ter druge na zadnjem SP.

Plavalec Danijel Pavlinec si želi kolajno na 50, 100 ali 400 m prosto, kolesar David Kuster pa bi se v cestni dirki rad uvrstil med najboljšo deseterico. Namiznoteniški igralki Andreja Dolinar in Mateja Pintar bosta nastopili v posamičnih konkurencah in ekipno, strelci pa bodo branili tudi sydneyjsko kolajno Franca Pinterja z zračno puško. Poleg njega bodo v ekipi še Srečko Majcenovič, novinec Damjan Pavlin (oba z zračno puško) in Ernest Jazbinšek (pištola).

Š. R.

19.08.2003

Tatjani Majcen dve normi za Atene 2004

Nove Mesto – Na odprtem prvenstvu Češke v atletiki za paraplegike je med številnimi atletinjami in atleti nastopila tudi slovenska zasedba. Največji uspeh je dosegla Tatjana Majcen, ki je sunila kroglo 5,30 metra in izpolnila normo A za paraolimpijske igre v Atenah 2004. Majcnova je normo izpolnila tudi v metu diska, orodje je zalučala 13,40 metra daleč. Tudi Janez Hudej še naprej potrjuje dobro pripravljenost, saj je v suvanju krogle dosegel rezultat, ki je boljši od norme za Atene 2004 (8,56 metra), Zdravko Grilc pa je s 14,55 metra dosegel nov državni rekord v metu diska. Normo za paraolimpijske igre je izpolnil še maratonec Marko Sever.

30.06.2003

Invalidom dve kolajni

Zagreb – Na EP v namiznem tenisu za invalide je Slovenija osvojila dve kolajni. Med dvojicami sta med sedečimi tekmovalkami Andreja Dolinar in Mateja Pintar osvojili zlato, potem ko sta na poti v finale premagali dvojice Češke s 3:1, Poljske s 3:2, Italije s 3:1 in v finalu še igralki Nemčije s 3:2. Pintarjeva, ki je na EP nastopila prvič, je poskrbela še za drugo slovensko odličje, saj je med posameznicami v kategoriji 3 osvojila bron. Na EP so sodelovali še tekmovalca na vozičkih Ljubiša Gajič in Ivan Lisac ter Sašo Šuligoj, tekmovalec s cerebralno paralizo. Lisac in Šuligoj sta si z nekaj zmagami izdatno povečala izkupiček točk na svetovni jakostni lestvici in s tem povečala možnosti za uvrstitev med izbrance, ki bodo prihodnje leto nastopili na paraolimpijskih igrah v Atenah. I. M.

26.06.2003

Majcnova in Hudej evropska prvaka

Assen Na atletskem EP za invalide na Nizozemskem je 5-članska slovenska vrsta osvojila 6 odličij, od tega 2 zlati. Najuspešnejši je bil Velenjčan Janez Hudej, ki je v suvanju krogle potrdil normo za paraolimpijske igre v Atenah.

Izidi – Janez Hudej: krogla – 1. mesto (8,81), disk – 3. (23,57); Tatjana Majcen: krogla – 1. (5,27), disk – 2. (12,21); Franjo Izlakar: krogla – 3. (12,11), disk – 3. (37,50); Marko Sever: maraton – 6. (1:38,24); Branko Zupanc: disk – 6. (9,93). O. B.

14.05.2003

Strelska invalidska reprezentanca

Bern – Slovenska strelska invalidska reprezentanca je na MP Švice dosegla odlične rezultate. Svetovni in evropski prvak Franc Pinter je zmagal v disciplini zračna puška stoje v razredu SH1. Z rezultatom 697,7 je za 0,6 kroga streljal bolje od svetovnega rekorda in drugouvrščenega Nemca premagal kar za 11 krogov. V disiplini MK puška 60 leže je Pinter zasedel 3. mesto (582 krogov), v trojnem položaju pa četrti. Damjan Pavlin je v razredu SH2 z zračno puško leže zmagal z izjemno finalno serijo 106,3, potem ko je v osnovnem delu zadel 599 krogov. V isti disciplini je bil Srečko Majcenovič sedmi (588). Stoje je Pavlin s 596 krogi osvojil drugo mesto, Majcenovič pa osmo (597). Z zračno pištolo je Ernest Jazbinšek zasedel 7. mesto (555), z MK pištolo pa 16. mesto (499).

23.12.2002

Ljubljana – Olimpijski komite Slovenije–Združenje športnih zvez je svoja letna priznanja za športne dosežke podelil včeraj pozno popoldne v Unionski dvorani Grand Hotela Union. Bilo je prijazno slavje, na katerem se je zbral cvet slovenskega športa, ki je v minulem letu 2002 z rekordnim številom odličij na velikih tekmovanjih znova opozoril nase. Z izjemo najvišjih priznanj, ki so jih podelili zvečer na zaključni prireditvi tega dne »Športniki leta 2002« v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, so v Unionski dvorani dobili priznanja vsi dobitniki še drugih stopenj priznanj OKS-ZŠZ, razpoloženje pa je bilo še posebej prisrčno, ker so bili tudi delilci priznanj vrhunski športniki.

1. Olimpijska plamenica (za osvojeno kolajno na poletnih ali zimskih OI ali olimpijski rekord) smuč. skoki: 1. Damjan Fras, 2. Robert Kranjec, 3. Primož Peterka, 4. Peter Žonta.

2. Zlata plaketa (za trenerje športnikov, ki prejmejo olimpijsko plemenico): 1. Matjaž Zupan (trener skakalcev).

3. Velika statua (za doseženo 1.–3. mesto na SP v olimpijskih disciplinah, v absolutni konkurenci ali za svetovni rekord, za 4.-6. mesto na OI in za kolajno na paraolimpijskih igrah invalidov): 1. Miha Terdič – kajak-kanu (za 2. mesto na SP), 2. Rajmond Debevec – strelstvo (za 2. mesto na SP), 3. Iztok Čop – veslanje (za 2. mesto na SP), 4. Dejan Košir – smučanje/deskanje (za 5. mesto na OI), 5. Peter Mankoč – plavanje (za svetovni rekord v kratkih bazenih), 6. Jolanda Čeplak – atletika (za svetovni rekord v dvorani), 7. Aljaž Pegan – gimnastika (za 2. mesto na SP), 8. Mitja Petkovšek – gimnastika (za 2. mesto na SP).

4. Zlata plaketa (za trenerje športnikov, ki prejmejo veliko statuo): 1. Marjan Štrukelj (trener M. Terdiča), 2. Alojz Mikolič (trener R. Debevca), 3. Miloš Janša (trener I. Čopa), 4. Primož Bernik (trener D. Koširja), 5. Dimitrij Mancevič (trener P. Mankoča), 6. Aleš Škoberne (trener J. Čeplak), 7. Jože Mešl (trener A. Pegana), 8. Edvard Kolar (trener M. Petkovška).

5. Mala Statua – športniki: Tanja Romano (kotalkanje, ZSŠDI), Boris Benedik, Andreja Razlag, Marika Kardinar (vsi kegljanje), Anastazija Novožilova, Miša Cigoj (oba ples), Petra Nareks, Raša Sraka (obe judo), Alenka Kejžar (plavanje), Franc Pintar (invalidski šport), Igor Jerman (motociklizem), moška reprezentanca Slovenije v kegljanju.

6. Srebrna plaketa – za trenerje športnikov, ki prejmejo malo statuo: Albin Juvančič (kegljanje), Mojmir Kokorovec (kotalkanje), Lado Gobec (kegljanje), Barbara in Nuša Ambrož (športni ples), Marjan Fabjan, Janez Pawlowski (oba judo), Ciril Globočnik (plavanje) in Polonca Sladič (invalidski šport).

7. Zlati znak – športniki: Peter Mankoč (plavanje), Simeon Hočevar, Jurij Korenjak, Dejan Stevanovič, Borut Horvat, Jošt Zakrajšek (vsi kajak-kanu), Blaž Medvešek (plavanje), Sašo Kragelj (motokros), Jure Zrimšek (kolesarstvo), Dejan Sitar (lokostrelstvo), Marinka Cencelj, Anita Goltnik-Urnaut, Andreja Gosak, Danica Gošnjak, Emilija Gradišek, Bogomira Jakin, Katja Kokol, Saša Kotnik, Boža Kovačič, Alenka Šart, Štefka Tomič, Marija Fras (vsi športniki invalidi), Damjan Pavlin, Franc Pinter (invalida strelca), Damjan Šebjan, Miha Jakofčič, Almir Bešič, Christian Budelli, Roman Krajačič, Domen Starc, Peter Rankovič, Sašo Lukič, Simon Grošelj, Nejc Drekonja (vsi košarka za gluhe), Ivan Vinkler, Boštjan Vogrinčič, Vojko Štor, Zlatko Mihajlovič, Matej Ledinek in Gorazd Dolanc (vsi golbal).

8. Bronasta plaketa – za trenerje športnikov z zlatim znakom: Dimitrij Mančevič, Andrej Jelenc, Štefan Varga, Milan Eržen, Adolf Urnaut, Silva Razlag, Polonca Sladič, Peter Brumen in Anton Marton.

9. Srebrni znak – športniki: Majda Čufar, Silva Erman, Dragica Kučan, Stanka Roškar, Valerija Štefelin, Larisa Kotnik, Redžo Ljutič, Borut Berčič, Stane Mlekuž, Milan Radanjič, Branko Štefelin, Dušan Stevanovič, Tevž Grögl, Helena Javornik, Marko Tkalec, Andrej Kračman, Matija Zgaga, Boštjan Ošabnik, Tomaž Hodnik, Dejan Sitar, Rajko Ušaj, Gregor Boh, Izidor Hreščak, Damijan Kandare, Robert Markoja, Sašo Jereb, Štefan Ošep, Andraž Pristavec, Žiga Palčec, Gašper Vinčec, Rok Benkovič, Zvonko Kordež, Jaka Oblak, Bine Zupan, Mitja Nevečny, Karlo Hmeljak, Sanel Bajramlič, Miha Fon, Mensud Julevič, Domen Lorbek, Erazem Lorbek, Jure Močnik, Blaž Oberčkal, Primož Skoj, Danilo Šmigič, Aljaž Urbanc, Aleksander Vujačič, Saša Zagorac, Miladin Kozlina, Dino Bajram, Vid Kavtičnik, Luka Kisovec, Mihael Gorenšek, Luka Dobelšek, Blaž Vončina, Nejc Hojč, Marko Kogelnik, Gregor Pekoli, Primož Prošt, David Špiler, Dragan Gajič, Matjaž Brumen, Jure Natek, Aljoša Štefanič, Teja Černe, Rok Dragšič, Maja Uršič, Tina Kukec, Matej Žnuderl in Marjan Žalar.

10. Bronasti znak – športniki: Marcel Fekonja, Nadja Šibila, Aleš Zemljič, Tomaž Rogelj, Nuša Rajher, Brigita Plemenitaš, Urška Dolinšek, Martina Čufar, Mitja Potočnik, Mateja Raboteg, Uroš Urlep, Matej Lepenik, Igor Kalšek, Matej Šibila, Peter Kastelic, Mitja Kosovel, Peter Lamovec, Marko Tratnik, Tamara Sambrailo, Bojan Cebin, Matej Leskovšek, Simon Pogorelc, Aleksej Brovč, Andraž Kurent in Aleksander Ošep.

06.12.2002

Frasova in Pinter najboljša športnika invalida

Ljubljana – Najboljša športnika invalida v iztekajočem se letu sta kegljačica Marija Fras in strelec Franc Pinter. Frasova je zmagala na EP za slepe in slabovidne, Pinter pa je na SP v Južni Koreji osvojil zlato in bronasto odličje. Med ekipami je v letu 2002 največ pokazala ženska reprezentanca v sedeči odbojki, ki je bila druga na SP v Kamniku.

24.07.2002

Ponosni na svetovnega prvaka

Slovenska Bistrica – Strelec Franci Pinter iz Slovenske Bistrice je na nedavnem svetovnem prvenstvu v streljanju v Seulu potrdil ime najboljšega slovenskega invalidskega športnika, saj se je domov vrnil z zlato in bronasto medaljo. Včeraj so mu v bistriškem gradu pripravili sprejem, na katerem je Marjan Štimec, direktor Zavoda za šport, poudaril, da Franci nadaljuje tradicijo izjemnih uspehov bistriških športnikov, župan dr. Ivan Žagar pa, da njegovi uspehi uveljavljajo občino in državo v svetovnem merilu, na kar so vsi prebivalci pokrajine med Pohorjem in Bočem zelo ponosni. Župan je izrazil prepričanje, da bodo Pinterjevi uspehi, za katere ima nemalo zaslug tudi njegova družina, ki je prav tako bila deležna pozornosti, spodbudili še več mladih, da se bodo posvetili športu, občina pa bo še naprej skrbela, da bodo imeli pravšnje pogoje za doseganje uspehov. D. U.

13.07.2002

Franc Pinter svetovni prvak

Seul – Franc Pinter je na svetovnem prvenstvu invalidov postal svetovni prvak z zračno puško, Pavlin pa je v drugi kategoriji osvojil bronasto odličje. Pinter je le za 0,1 kroga zgrešil svetovni rekord.

Rezultati: R1 - SH1, 60 stoje (46 nastopajočih): 1. Pinter Slo  697 (593), 2. Jung (J. Kor)  695,5 (594), 3. Zimmermann (Nem) 692,3 (588); R5 - SH2, 60 stoje (27): 1. Latzke (Nem) 705,2 (600), 2. Johansen (Šve) 704,0 (599), 3. Pavlin (Slo) 703,4 (598).

08.03.2002

Paraolimpijske igre brez Slovencev

Salt Lake City – Deset dni po koncu olimpijskih iger v Salt Lake Cityju bodo olimpijska prizorišča preizkusili tudi najboljši športniki invalidi. Na 8. zimskih paraolimpijskih igrah, ki bodo v Salt Lake Cityju potekale do 16. t. m. in na katerih bo nastopilo približno 450 športnikov iz 30 držav, ki se bodo pomerili v štirih športnih panogah: alpskem smučanju, tekih, biatlonu in sedečem hokeju, Slovenija ne bo imela svojih predstavnikov.

Prve paraolimpijske igre, takrat še pod imenom igre Stoke-Mandeville, so bile na sporedu leta 1960 v Rimu, njihova zimska izvedba pa je doživela premiero 16 let pozneje v švedskem Örnsköldsviku. Kasneje so se najboljši zimski športniki invalidi srečevali vsaka štiri leta, najprej v norveškem Geilu, nato dvakrat v Innsbrucku. Šele od leta 1992, ko so bila tekmovanja v Tignesu, pa so paraolimpijske igre na istih prizoriščih kot olimpijske igre, tako da bo Salt Lake City po Albertvillu, Lillehammerju in Naganu četrti gostitelj OI, ki bo gostoljubje ponudil tudi športnikom invalidom. Na dosedanjih zimskih paraolimpijskih igrah so imeli največ uspeha Nemci, ki se lahko pohvalijo s 44 kolajnami, Avstrija in ZDA so jih zbrale po 34, Rusi pa 31.

Alpski smučarji se bodo pomerili v smuku, superveleslalomu, veleslalomu in slalomu, nordijski smučarji imajo na sporedu teke na kratke, srednje in dolge razdalje ter štafetne preizkušnje, biatlonce čaka preizkušnja na 7,5 kilometra, v E-centru, kjer so se najboljši hokejsiti na svetu borili za olimijske kolajne, pa bodo predstavniki šestih držav odločali o prvaku v sedečem hokeju. Š. R.

30.11.2001

Zorkova, Pinter in gluhi košarkarji

Laško – Zveza za šport invalidov Slovenije (ZŠIS) je ob koncu letošnje sezone razglasila najboljše športnike invalide ter nekaterim svojim dolgoletnim članom podelila priznanja. Za najboljšo športnico leta so izbrali judoistko Evo Zorko, ki je na olimpijskih igrah gluhih v Rimu osvojila zlato kolajnoo, na istem tekmovanju je srebro pripadlo košarkarski reprezentanci gluhih, ki je prejela priznanje za najboljšo ekipo, med moškimi pa je športnik leta postal strelec Franc Pinter za osvojeni naslov evropskega prvaka z malokalibrsko puško.

10.12.2001

Mednarodni paraolimpijski komite: Philip Craven je novi predsednik

Atene – Britanec Philip Craven je bil izvoljen za novega predsednika Mednarodnega paraolimpijskega komiteja (IPC). Craven, ki je bil pred tem dvanajst let predsednik Mednarodne košarkarske zveze na vozičkih, je nasledil Roberta Steadwarda. Slednji je bil tri mandate na čelu IPC in tokrat ni kandidiral. »Paraolipijske igre imajo še vedno amaterski status in na tem področju nas čaka še veliko dela,« je napovedal novi predsednik.

07.08.2001

Jazbinšek 10. na Danskem

Vejle – Na EP v streljanju za invalide na Danskem sta kot zadnja naša predstavnika nastopila Ernest Jazbinšek z zračno pištolo in Franc Pinter z MK puško leže. Jazbinšek za zasedel 10. mesto s 554 krogi, v konkurenci odprtega EP pa je bil 14., Pinter pa je pristal na 14. mestu s 568 krogi.

04.08.2001

Uspešni strelci invalidi

Vejle – Na evropskem prvenstvu v streljanju za invalide na Danskem so se slovenski tekmovalci v četrtek dvakrat uvrstili v finale. V disciplini 3x40 je Franc Pinter s 1219,6 krogi zasedel 4. mesto, medtem ko je bil Damjan Pavlin s 702,3 kroga z zračno puško leže 6. V isti kategoriji je nastopil še Srečko Majcenovič, ki se je s 591 krogi uvrstil na 19. mesto.

28.06.2001

Anči si je zaslužil dvigalo

Slovenska Bistrica – Franciju Pinterju, najboljšemu slovenskemu paraolimpijcu, ki sodi tudi med najboljše strelce na svetu, se je izpolnila velika želja. Na stopnišču Doma strelcev so uredili dvižno ploščad, tako da za obisk strelišča ne potrebuje več pomoči. Akcijo za postavitev dvigala, za katerega bo treba odšteti skoraj 1,2 milijona tolarjev, je spodbudila bistriška športna zveza, osrednji donator je bila občina, na pomoč pa so priskočila tudi podjetja iz Slovenske Bistrice. Za celotno poplačilo morajo zbrati še 400 tisočakov, zato strelsko društvo Impol, katerega član je Franci Pinter, upa, da se bodo akciji pridružili še novi donatorji. Anči, kakor Pinterju pravijo prijatelji, je pridobitve zelo vesel, saj zdaj lahko vadi ob vsakem času, veliko hvaležnost pa izreka vsem, ki so ga od leta 1994 nosili po stopnicah. D. U.

Olimpijski komite Slovenije Neposredni prenosi s Paraolimpijskih iger Paraolimpijske igre - Atene 2004 Paraolimpijske igre - Sydney 2000

Dvakrat nagrajena spletna stran
Odslej tudi na Športalu


Mednarodni Olimpijski komite Mednarodni Paraolimpijski komite
 

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave
 

 

Copyright (c) 2000-2004: Edvard Bogataj

Posodobljeno: 11-05-05.